Jei vis dar ieškote optimalaus ir sau tinkamiausio būdo, kaip prižiūrėti odą, matyt, bus pravartu susipažinti su iš esmės klaidingais teiginiais, kurių tikrai surasite internete.

1 mitas: šveitiklis – tinkama priemonė kovai su akne

Tikra tiesa, kad valymas, tiksliau, šveitimas, yra viena iš būtinųjų odos priežiūros procedūrų, bet efektyvi ji tik tada, jei yra atliekama tinkamai. Trinant veidą abrazyviniais šveitikliais ir dar dažniau nei triskart per savaitę galima ne tik suerzinti odą, bet ir pažeisti jos paviršių. Taigi, užuot rinkęsi abrazyvinį šveitiklį net nedvejodami įsigykite cheminį, kadangi į jo sudėtį įeinantys ingredientai suardo odą rišančias jungtis (desmosomas) ir prasiskverbia į gilesnius jos sluoksnius. Tokio šveitimo pranašumai – švaresnė ir skaistesnė oda, mažiau smulkių raukšlių ir defektų.

2 mitas: odai valyti puikiai tiks citrinų sultys

Citrinų sultys yra ypač rūgščios, todėl gali rimtai pakenkti odai. Sutrikdžius pH balansą, oda tampa jautri ir linkusi į sudirgimus. Citrusiniai vaisiai gali būti fototoksiški ir citrinos – jokia išimtis. Netinkamas jų pagrindu pagamintų preparatų naudojimas didina ne tik hiperpigmentacijos, bet ir rimtesnių padarinių (pvz., nudegimų) riziką. Citrinų sulčių odos priežiūros tikslais apskirtai geriau nenaudoti, o grynų – ypač.

3 mitas: kokosų aliejų galima rinktis vietoj drėkinamosios priemonės

Kokosų aliejus grožio pramonėje jau seniai vertinamas dėl didelės vitamino E koncentracijos ir jame esančių riebalų rūgščių. Tačiau ir šis aliejus, deja, yra tik aliejus. Užteptas ant veido, jis iš esmės užblokuojamas drėgnoje terpėje ir minkština odą. Nevalia pamiršti, kad kokosų aliejus yra ganėtinai komedogeniškas, t. y. gali užkimšti veido odos poras, taigi, pabloginti odos būklę. Šio aliejaus tiesiog privalo vengti riebios odos savininkai. Jiems patariama rinktis tokias alternatyvas kaip arganų arba kanapių aliejus, bet ir juos tepti tik ant sudrėkintos odos. Vis dėlto plaukams ir kitų kūno sričių odai teikiama kokosų aliejaus nauda abejoti neverta!

4 mitas: spuogus gydo dantų pasta

Mitas, kad dantų pasta greitai (tiesiog pernakt!) ir efektyviai naikina spuogus, matyt, pasklido dėl to, kad šio burnos higienai skirto produkto sudėtyje dažnai yra tokių džiovinamąjį poveikį turinčių komponentų kaip valgomoji soda, vandenilio peroksidas ir alkoholis. Deja, šių efektyviai dantis balinančių ingredientų deriniai dažnai yra per daug koncentruoti ir sausina odą, todėl gali sukelti tokias problemas kaip egzema ar dermatitas. Patikėkite, kad priemonės su benzilo peroksidu arba salicilo rūgštimi kur kas veiksmingesnės.

5 mitas: SPF apsauga būtina tik tada, kai šviečia saulė

Vasarą kone instinktyviai čiumpame priemones nuo saulės, kad apsisaugotume nuo žalingo intensyvių UVA ir UVB spindulių poveikio, tačiau nė nesusimąstome, kad UVA spinduliai mus persekioja ištisus metus ir odai, deja, kenkia labiau nei UVB. Kaip tik UVA spinduliai gali paskatinti ne tik pirmalaikius odos senėjimo procesus, bet ir odos vėžio vystymąsi. Taigi, kasdienis priemonių nuo saulės naudojimas – tiesiog privalomas odos priežiūros ritualas, ir kuo anksčiau jis taps įpročiu, tuo geriau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)