Rožinė – liga, kurią lemia genetika bei aplinkos veiksniai, ja dažniausiai susergama po 30 metų. Išsiplėtusios kraujagyslės centrinėje veido dalyje suteikia veidui nenatūralią rožinę, raudoną ar kitą spalvą, oda tampa jautri, gali tempti, deginti.

Negydoma rožinė linkusi ūmėti ir pereiti į sunkesnes ligos formas. Šia liga serga tiek vyrai, tiek moterys. Rožinė laikoma nepagydoma – ją galima tik suvaldyti laikantis gydytojų nurodymų ir reguliariai naudojant dermatokosmetiką, t. y. namų priežiūrai skirtas priemones, kurios skirtos jautrios odos arba odos, turinčios rožinę, priežiūrai.

Pasaulio kosmetikos gamintojai kosmetikos, tinkamos veido priežiūrai sergant rožine, pakuotes žymi rožine spalva. Be abejo, rožine būtina pasidomėti nuodugniau, o diagnozuoti ligą turi gydytojas dermatovenerologas – ne jūsų kosmetologas, kosmetikas ar geriausia draugė, kuri domisi veido priežiūra.

Šią savaitę man teko dalyvauti gydytojų dermatovenerologų organizuotoje paskaitoje apie rožinę ir odos priežiūrą. Paskaitoje kalbant apie tinkamą odos priežiūrą sergant rožine, buvo rekomenduojama daryti sau veido masažą, nes jis pagerina odos būklę. Nors detalių nurodymų iš medikų neišgirdome, tema apie veido savimasažą daugumai pasirodė įdomi ir net truputį prieštaringa – pvz., ar veidas neparaus dar labiau.

Norėdama pratęsti šią diskusiją, „Facebooko“ paskyroje paklausiau: „Kaip manote, ar galima daryti veido savimasažą esant rožinės sukeltam paraudimui?“ Balsavo 128 žmonės, iš jų 69 proc. (88 balsai) atsakė „taip“, o 31 proc. (40 balsų) atsakė „ne“. Aš balsavau, teigiamai, nes veido savimasažas esant veido odos paraudimui (pabrėžiu – tik paraudimui), mano nuomone, net būtinas, tačiau ši nuostata nėra absoliuti.

Rožinė būna labai įvairių formų ir stadijų. Be to, ją dažnai lydi erkutės (demodekozė) arba aknė. Tokiais atvejais būtinas atsargumas. Tarkim, esant pūlingiems spuogams, stipriam bėrimui, odos vientisumo pažeidimams ir kt., rekomenduoju vengti bet kokio veido savimasažo. Kai kyla tokių problemų, svarbu ligą gydyti ir slopinti aiškiai išreikštus simptomus.

Šiais metais mūsų (Viktorija Baltramiejūnienė, doc. dr. Sandrija Čapkauskienė, Viktorija Rockina) Kauno kolegijos Medicinos fakulteto kosmetologijos katedroje atliktas mokslinis tyrimas apie veido mankštos ir savimasažo poveikį odai parodė, kad, taikant šias metodikas ir specialias technikas, įvyksta regeneracija visuose odos veido sluoksniuose, o tai reiškia, kad, esant vien tik odos paraudimui, savimasažas gali labai pagerinti odos būklę ir, tikėtina, suvaldyti rožinę.

Nors išvados ir spėjimai džiugina, rekomenduočiau savimasažą, esant rožinei, atlikti neskubant, pradėti nuo paprasto veido odos paglostymo pagal masažines linijas (nuo centro periferijos link), taip siekiant limfodrenažinio efekto. Pirminis savimasažas, mano nuomone, neturi trukti ilgiau nei 5 min. Turėtumėte stebėti, kaip į jį reaguoja oda.

Paglostymus rekomenduočiau atlikti, naudojant rožinei skirtą kosmetiką (kremą) arba šią kosmetiką sumaišius su kitu riebiu veido kremu (pvz., su žemos koncentracijos (iki 5 proc.) šlapalu), kad veido slydimas išliktų iki 5 min. „Glostomąjį“ savimasažą rekomenduočiau atlikti 1–2 savaites kasdien.

Odai pripratus, galima bandyti 2–3 kartus per savaitę atlikti trumpą ir skirtą skubantiems, bet norintiems gero rezultato žmonėms savimasažą „SOS“.

Jo esmė – rankų pirštais gana giliai (bet ne iki skausmo) stimuliuoti veido odos audinius. Pradedame nuo paglostymo (minėjau aukščiau), kurį atliekame 30–60 sekundžių. Paskui, pagal masažo linijas abiejų rankų rodomaisiais pirštais suėmę odą, stumiame pirštus priešpriešine puse. Tokiu būdu tarp pirštų tarsi atsirasti raidė S. Tokiu būdu stimuliuojame visą veidą vieną kartą taip, kaip parodyta schemoje.

Kitas masažo veiksmas yra raidė O. Pirštų pagalvėlėmis sukamaisiais judesiais (nesvarbu, į kurią pusę) vieną kartą piešiame ratukus savo veide pagal parodytą schemą (masažo linijas).

Jei sukant ratukus atrodo, kad veido oda raukšlėjasi, nesijaudinkite, nes toks tempimas ir odos deformacija, esant slidžiai odai (naudojant riebų kremą ar kt.), labai naudinga.

Užbaigti savimasažą „SOS“ reikėtų tuo pačiu masažo veiksmu, t. y. raide S, ir švelniais paglostymais, kad nuramintumėte veidą, pabaigti trumpą savimasažą.

Savimasažas „SOS“ gali būti atliekamas ir neturint rožinės, o vietoje riebesnio kremo ir/ar dermatokosmetikos, skirtos sergant rožine, tiks bet koks natūralus aliejus (alyvuogių, migdolų, vynuogių kauliukų ar pan.).

Po savimasažo veido paraudimas yra normali ir natūrali reakcija, tačiau ji nereiškia, kad pabloginote odos būklę. Tiesiog tai rodo, kad paskatinote teigiamus procesus visuose savo veido sluoksniuose.

Jei abejojate, ar jūsų veidui toks savimasažas tinka, būtinai pasitarkite su gydytoju.

Parengė Eimantė Juršėnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)