Mane, kaip kosmetikę, labai domina, ar nusiplaunate micelinį vandenį paprastu vandeniu? Klausimas iškilo tuomet, kai viename profesiniame renginyje išgirdau specialistės nuomonę, kurią ji transliuoja didelei auditorijai: „Micelinį vandenį būtiną nusiplauti vandeniu, kitaip micelės su nešvarumais lieka gulėti ant jūsų veido.“

Taigi savo socialinės paskyros auditorijai uždaviau konkretų klausimą: „Kaip manote, ar micelinį vandenį reikia nusiplauti vandeniu?“ Balsavo 194 moterys. Iš jų 105 (54 proc.) atsakė „Taip“ (reikia), o 89 (46 proc.) – „Ne“ (nereikia).

Aš pati nebalsavau, bet priklausau mažumai, t. y. manau, kad micelinio vandens nusiplauti nereikia. Ir štai mano asmeniniai argumentai, kodėl.

1. Atkreipiau dėmesį, kad dažnai micelinio vandens „netobulumą“ bando įrodyti grožio specialistai, kurie „dirba“, „atstovauja“ tam tikroms kosmetikos firmoms, kurių asortimente nėra micelinio vandens.

2. Pasakymas „ant odos lieka nešvarios micelės“ prieštarauja logikai ir micelinio vandens naudojimo rekomendacijoms. Juk jei matote, kad veidas dar nešvarus, yra kosmetikos likučių, jūs prausikliu nusiprausiate ne vieną kartą? Juk nenustojate tonizuoti veido, kol nepamatote, kad vatos diskelis yra be muilo, nešvarumų, kosmetikos likučių?

Taip yra ir su miceliniu vandeniu – jei vatos diskeliai nešvarūs, vadinasi, ir veidas dar nėra švarus, todėl turite pakartoti procedūrą. Kai vatos diskeliai, nuvalius veidą, lieka balti, nešvarumų nebelieka ir ant odos. O tada ir likusios micelės yra švarios (nekenksmingos). Būtent tai pabrėžia micelinio vandens gamintojai, be to, būtent tokia logika galioja bet kuriai odos nešvarumų (kosmetikos) šalinimo priemonei.

Micelinis vanduo

3. Micelinis vanduo ir micelės buvo naudojamos ir seniau, pavyzdžiui, Prancūzijoje. Jis tinka kosmetikai, skirtai kūdikių ar probleminei odai, kuriai kitos priemonės bei paprastas vanduo sukelia nemalonius pojūčius, alergiją ir pan.

Tai reiškia, kad micelinis vanduo yra ne toks agresyvus, kaip paprastas kietas vanduo, kurio PH – apie 7.0 (Lietuvoje) ir kuriame gali būti įvairių priemaišų. Micelinis vanduo yra minkštas (dažniausiai PH 5.5), be priemaišų, galinčių sukelti tempimo pojūtį, šerpetojimą ar kitas neigiamas reakcijas. Jei, nusivalius miceliniu vandeniu, veidas vėl nuplaunamas vandeniu iš čiaupo, naudos nebebus, o jautresnė oda gali sureaguoti ir neigiamai.

4. Micelinio vandens gamintojai, turintys pasaulinį vardą ir ilgametę istoriją, micelinio vandens pakuotėje nerašo, kad jį reikia nusiplauti. Dar daugiau – oficialiose svetainėse pateikiami ir penki micelinio vandens naudojimo atvejai ir būdai. Be to, nurodoma, kad micelinis vanduo patogus tuo, jog tai valiklis, kurio nereikia nusiplauti. (angl. „facial cleanser that doesn’t require any rinsing“).

Tik kalbėdami apie „dvigubą valymą“ (angl. „double cleansing“), gamintojai nurodo, kad, panaudojus micelinį vandenį, veidas gali būti nuplautas prausikliu. Kitais atvejais (pvz., pasportavus, skubant ryte ir kt.) micelinio vandens nusiplauti vandeniu nerekomenduojama.

5. Jei turite laiko, palyginkite įvairių gamintojų micelinio vandens ir veido toniko sudėtį (INCI sąrašą). Nors tonikas ir micelinis vanduo nėra tas pats, dažnai jų sudėtis panaši. O juk toniko nusiplauti vandeniu net nesvarstome.

Be abejo, naudoti micelinį vandenį ar ne – jūsų pasirinkimas. Nusiplauti jį paprastu vandeniu („vandenį vandeniu“) ar ne – taip pat išskirtinai kiekvieno asmeninis reikalas, tačiau ir gamintojai, ir šiokia tokia logika sako, kad tai nėra privaloma.

V. Baltramiejūnienės komentarą parengė Jurgita Jasiūnienė.

Viktorija Baltramiejūnienė