Sulaukę vyresnio amžiaus, susirūpiname pasikeitusia veido spalva, forma, raukšlėmis ir kitais senėjimo požymiais. Nors šie pokyčiai yra natūralūs ir mes su meile turime juos priimti, tačiau kalbėti apie veido sveikatą ir grožį nedraudžiama bet kokiame amžiuje.

Jei nusprendėte, kad tikrai norite keisti savo veido būklę, reikėtų pirmiausia kritiškai pamąstyti ir įvertinti keletą pagrindinių aspektų, kurie skiria manualines veido korekcijos technikas nuo chirurginiu būdu atliekamų pakeitimų.

Kaina

Dažniausiai pirmiausia mes įvertiname kainą. Ne paslaptis, kad Lietuvoje pinigų klausimas itin jautrus. Bet stebina, kad dažnai moterys įsitikinusios, jog grožis galimas tik už didelius pinigus.

Manualinės veido technikos (veido mankšta ir savimasažas) nekainuoja beveik nieko. Savimasažui puikiai galima naudoti paprastą šaltai spaustą alyvuogių aliejų (kaina 3–6 eurai), o mankštą daro pats žmogus švariomis rankomis (kaina 0 eurų). Veikiamas visas veidas (ovalas, kaklas, dekoltė), o ilgalaikiai rezultatai gali prilygti veido patempimo operacijai.

Operacija (estetinė chirurgija) kainuoja nemažai, ypač jei norisi operuotis pas gerus savo srities specialistus. Kaktos, vidurinės ir apatinės veido dalies patempimas rinkoje vidutiniškai kainuoja 4–6 tūkst. eurų.

Rinktis, be abejo, turite patys, bet nepamirškite, kad alternatyvų visuomet yra!

Rizika

Didžiausia manualinių veido technikų vertybė yra rizikos nebuvimas. Tai reiškia, kad jei veidas sveikas, tik jau matyti senėjimo požymiai, veido mankšta ar savimasažas nekelia jokios rizikos. Kaip tik – veido mankšta ar masažas skiriamas žmonėms po insultų, veidinio nervo ligų.

LRT televizijos laidoje „Klauskite daktaro“ profesorius Alvydas Unikauskas ir pažymėjo, kad šios procedūros nekelia rizikos, o rezultatai įspūdingi: „Nuolat mankštindami veidą, jūs galite išlaikyti jaunatvišką išvaizdą, užkirsti kelia kabantiems akių vokams ar netaisyklingam kaklo linkiui. Reguliariai atliekant įvairius pratimus, veido raumenys išliks tvirti, patemps odą ir nesiraukšlės.“

Plastinės operacijos rizikingos, nes reikalinga narkozė, atliekama intervencija į veido audinius. Tai reiškia, kad infekcijos, randėjimo ar kitų komplikacijų tikimybė yra visuomet. Taip pat yra rizika negauti rezultato, kurio tikisi pacientas ir pats gydytojas.

Vis dėlto manualinės technikos negali pakeisti veido kitaip, negu jį sukūrė gamta, t. y. jis lieka toks pat, tik jaunesnis. Jei norisi visiškai atsikratyti užkritusio voko (o ne pakelti) arba stipriai pakeisti (iš ovalo daryti trikampį) veido kontūro formą, manualinės technikos nepadės – turbūt reikės operacijos.

Rezultatai

Plastikos chirurgijos rezultatai yra užtikrinti, t. y. jie nedingsta, jei nustojate rūpintis savo veido sveikata. Operacija trunka nuo vienos iki keleto valandų, pirminis gijimas – nuo dviejų savaičių iki keleto mėnesių. Šiuo atveju atsakomybė už rezultatus gula ant specialisto pečių.

Jei norisi esminių veido pokyčių, veido mankštos rezultatų reikės laukti gerokai ilgiau. Įspūdingus veido mankštos ir savimasažo rezultatus pamatysite tik po 3–12 mėnesių. O atsakomybė už veido mankštos reguliarumą priklauso pačiai moteriai, kas kartais tampa trūkumu, o ne privalumu.

Parengė Jurgita Jasiūnienė.