Geriausias būdas tokiam nerimui įveikti – iš anksto žinoti, kas mūsų laukia, ir griebtis atitinkamų gydymo priemonių.

Dermatologė Natasha Cook neseniai atskleidė odos problemas, su kuriomis kada nors per savo gyvenimą susiduria dauguma moterų, ir nurodė svarbiausius ingredientus, galinčius nuo jų padėti.
„Femail“ svetainė dalijasi informacija, kurią turite žinoti, jei nudegsite saulėje ar padidės odos pigmentacija.

Saulės žala

Kaitrios saulės mėgėjoms ar moterims, gyvenančioms pietinėse šalyse, sudėtinga išvengti saulės spindulių žalos, ypač jei oda yra blyški.

Daktarė N. Cook pažymi, kad saulės žalos pasekmių gali būti labai daug ir jos gali varijuoti nuo „raukšlių ir sumažėjusio odos elastingumo iki kolageno suirimo ir pigmentacijos problemų“.
„Vienas dalykas, apie kurį mažai kalbama, yra saulės įtaka odos imuninei sistemai“, - savo tinklaraštyje rašo N. Cook.

„Kalbant paprastai, ant mūsų odos patenkantys ultravioletiniai saulės spinduliai (jie pereina per stiklą, todėl vairuojant automobilį jūs nesate nuo jų apsaugotos) priverčia odos imuninę sistemą išsijungti“.

Tokia būklė gali baigtis odos vėžiu, nes odos gynybinė sistema nebeveikia.

„Be tinkamų apsaugos priemonių, pavyzdžiui, kremų nuo saulės ar vengimo būti saulėje, reikėtų vartoti topinės ar oralinės formos vitaminą B3 – jis turi neįtikėtiną poveikį saugant odos imunines ląsteles nuo ultravioletinių spindulių“, - teigė ji.

Dermatologė pažymėjo, kad geriausia naudoti 5 proc. ar didesnės koncentracijos B3 tirpalą, o jei norėsite šį vitaminą gerti, rinkitės kasdienę 100 mg dozę.

Ką reikėtų išbandyti: vitaminas B3.

Moteris

Pigmentacija

Kita problema odos ekspertės būgštavimų sąraše yra pigmentacija, kuri taip pat gali atsirasti nuo pernelyg ilgo buvimo saulėje.

„Priešingai negu daug kas mano, pigmentacija priklauso ne nuo hormonų“, - aiškino N. Cook.
„Pirmiausia žalos padaro ilga buvimo ultravioletiniuose spinduliuose istorija. Bėgant laikui, ji lėtai perprogramuoja pigmento ląsteles. Tuomet hormonai gali suintensyvinti šį pigmentą“.

Tačiau įtakos odos pigmentacijai taip pat turi amžius. Dėl jo ant odos gali atsirasti tiek šviesių strazdanų ir tamsių lopinėlių, tiek senatvinių dėmių ar melazmos.

Jei norite atsikratyti ar bent iki minimumo sumažinti odos pigmentaciją, dermatologė pataria dairytis produktų su vitaminu C, kuris „sulėtina ir trikdo pigmento gamybą“.

Ji taip pat rekomenduoja rinktis alfa hidroksidines (AHA) rūgštis, kurios padės „iššveisti pigmentą iš odos“.

Ką reikėtų išbandyti: vitaminą C ir AHA rūgštis.

Aknė

Galiausiai, ar būtumėt paauglė, ar suaugusi moteris, aknė gali smogti bet kuriuo metu.

„Išanalizavus spuogų kilmę, paaiškėja, kad aknė kyla dėl užsikimšusių porų“, - sakė N. Cook.
„Mūsų riebalų liaukos nuolat išskiria riebią medžiagą, vadinamą sebumu. Kai mūsų odos poros užsiteršia ar užsikemša, šie riebalai įstringa po viršutiniu odos sluoksniu ir sukelia spuogus“, - aiškino ji.

Paaiškinusi aknės priežastį, ekspertė teigė, kad geriausia gydymo forma yra „odos priežiūros rutina ir nuoseklumas“.

N. Cook rekomenduoja dairytis odos valiklių, kurie nesausina odos, ir taip pat pataria naudoti AHA rūgštis bei lengvus drėkinamuosius kremus, kurie neužkemša porų ir intensyviai sudrėkina odą.
Ką reikėtų išbandyti: lengvus drėkinamuosius kremus ir valiklius, nesausinančius odos.

Aknė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją