Nesu tokia drąsi, kad belsčiausi į pirmo pasitaikiusio salono duris, tad atlikau namų darbus – pasidomėjau, kas ir kur atlieka šią procedūrą, kreipiau dėmesį į rekomendacijas, atsiliepimus ir darbų nuotraukas.

„Instagram“ tinkle senokai sekiau vieną merginą – Angelę Petručionytę – atliekančią procedūras su keratinu. Tiesa, pakliūt pas ją nebuvo lengva – užrašymų apstu keliems mėnesiams į priekį. Procedūrą atlikti sutarėme gegužės pradžioje, tad praėjo pakankamai daug laiko, kad galėčiau pilnai įvertinti rezultatus.

Su Angele susitikome jos grožio studijoje, įsikūrusioje Šnipiškių rajone. 22 metų mergina, savo hobį pavertusi darbu, juokiasi, jog daugelis jos sekėjų socialiniuose tinkluose vis dar galvoja, kad studiją ji atidarė už „turtingų tėvų pinigus“.

wataaaaa🙈

A post shared by Angelė Petručionytė (@petrucionyte_official) on May 26, 2018 at 9:16am PDT

„Prieš penkerius metus pati išbandžiau šią procedūrą savo kailiu. Prieš tai kasdien tiesindavau ir džiovindavau plaukus. Po procedūros praėjus trims dienoms tiesumas nebuvo toks akivaizdus kaip tikėjausi, tačiau efektas man patiko – sutrumpėjo plaukų priežiūra.

Svarsčiau, kad mielai kartočiau šią procedūrą. Tai buvo brangus malonumas, todėl nusprendžiau įsigyti priemones, sudalyvauti kursuose, o vėliau sau procedūrą daryti pati.

Intencijos užsidirbti ar planų, kad tai virs mano darbu, niekada nebuvo. Iš pradžių turėjau po vieną klientę per mėnesį, priemonės man nė neatsipirkdavo. Bet tokia jau buvo ta pradžia, nebuvo jokio poreikio užsidirbti“, – kalbėjo mergina.

Ką reikėtų žinoti apie plaukų atstatymą keratinu?

Prieš procedūrą Angelė papasakojo, kad plaukams skirto keratino rūšių būna įvairių, jie skiriasi chemijos kiekiu. Kuo daugiau chemijos – tuo geresnis tiesinimo efektas. Vis dėlto, ji didesnį dėmesį skiria atstatomajam produkto efektui, o tiesumas – tik antraeilis dalykas.

„Daugelis procedūrą su keratinu vadina gydomąja, tačiau tai – netikslus žodis. Šią procedūrą apibūdinčiau kaip plauko atstatymą ir prisotinimą keratinu. Natūraliai šį plaukuose esantį baltymą prarandame dėl prastos mitybos, nuolatinio džiovinimo ir tiesinimo žnyplėmis. Net metų laikai gali įtakoti plauko išsausėjimą.

Sakantiems, kad keratinas kenkia, galiu atsakyti, kad visų svarbiausia – šią procedūrą patikėti savo srities specialistui, naudoti profesionalias priemones, jų negailėti ir netaupyti. Būna merginų, kurios „Ebay“ ir „Aliexpress“ prisiperka priemonių, praskiestų vandeniu – normalu, kad jos taip niekada ir neišgauna reikiamo efekto arba jis būna nulinis“, – pasakojo meistrė.

Kam galima atlikti procedūrą?

„Teoriškai, ši procedūra tinkamiausia glotnumą praradusiems, besipučiantiems, pasišiaušusiems plaukams.

Rizikinga ir su šviesintais, balintais plaukais. Kadangi plaukas būna išvargintas peroksido, išsausėjęs – didelis karštis gali nudeginti plaukus. Būtina atitaikyti temperatūrą. Visais kitais atvejais – galima. Ar plaukai dažyti, ar ne – nėra skirtumo.

Jei plaukas itin plonas – reikia įvertinti tai, kad po tiesinimo plaukų apimtis sumažėja. Plaukai gali atrodyti tarsi siūliukai.

Nereikia tikėtis, kad pasidarę vieną procedūrą būsite „laisvi“ nuo jos visam gyvenimui. Kuo labiau pažeistas plaukas, tuo daugiau procedūrų reikės maksimaliam efektui išgauti. Rekomenduoju kartoti kas tris mėnesius.

Procedūros atlikti negalima besilaukiančioms, maitinančioms krūtimi“, – pasakojo Angelė. Ji, tiesindama keratinu išteptus plaukus, visą laiką buvo užsidėjusi respiratorių, o aš – vienkartinę kaukę, mat kylantys garai skleidžia nemalonų, aitrų kvapą. Retsykiais tekdavo ir užsimerkti, kad apsaugočiau akis.

„O jei klientė natūraliai tiesių arba atvirkščiai – garbanotų – plaukų, ar efektas bus matomas?, – paklausiau meistrės.

A. Petručionytė patikino, kad net tiesiaplaukės dažnai skundžiasi pūtimusi, šiaušimusi, galiukų išsišakojimu. Vis dėlto, stulbinančio tiesumo tikėtis nereikėtų, nes tai yra antraeilis šios procedūros rezultatas.

„Garbanėms maksimalaus tiesumo po pirmos procedūros tikėtis nereikėtų – tam skirtos kitos procedūros, pavyzdžiui, cheminis tiesinimas“, – teigė mergina.

Kokia yra procedūros eiga?

Plaukai išplaunami giliai valančiu šampūnu. Jis reikalingas tam, kad atvertų plauko žvynelius, paruoštų procedūrai. Paprastas šampūnas šiai procedūrai netinka.

Išplauname plaukus, nusausiname, išdžioviname plaukus iki pilno sausumo.

Plaukai gausiai ištepami priemone. Pusvalandį laukiama, kol įsigers ir plaukas prisisotins keratino.

Plaukai vėl pilnai išdžiovinami ir tuomet – tiesinami. Po tiesinimo nenaudojama jokių priemonių.

Procedūros trukmė nuo 2 iki 4 valandų, priklausomai nuo plaukų ilgio.

Štai, kaip plaukai atrodė prieš procedūrą, juos išplovus tik giliai valančiu šampūnu ir išdžiovinus:

Plaukai po procedūros:

Kokia plaukų priežiūra reikalinga po procedūros?

Labai svarbu laikytis reikalavimų: tris dienas neplauti galvos, nerišti, nesegti, nekišti plaukų už ausų, saugoti nuo drėgmės. Tai būtina todėl, kad per 72 val. nuo procedūros plaukas vis dar savinasi keratiną.

Būna, po miego sruogos šiek tiek užsiriečia – meistrė pataria kitą rytą vienąsyk jas perbraukti tiesintuvu, tačiau jokiais būdais nepiktnaudžiauti.

Po pirmojo plovimo (rekomenduojama naudoti šampūnus be sulfatų, parabenų, druskų), galima atlikti įprastines plaukų priežiūros procedūras. Atminkite, kad keratinas išsiplauna – kuo dažniau plaunate galvą, tuo greičiau efektas ims mažėti.

„Praėjus trims dienoms, su plaukais galite daryti ką norite – net garbanoti. Tiesa, jei plaukas maksimaliai įsisavino tiesumo efektą, garbanos gali laikytis prasčiau nei iki procedūros“, – sako meistrė.

Dvi savaites prieš ir po procedūros nerekomenduojama dažyti plaukų. Po procedūros dažytų plaukų spalva gali šiek tiek paryškėti.

Kaip vertinu procedūrą?

Didžioji skeptikė (taip taip, tai aš) po procedūros niekaip negalėjo patikėti, kad tai – mano plaukai. Neįtikėtinai tiesūs, glotnūs, švelnūs. Lyg iš reklamos.

Nors prieš procedūrą girdėjau kalbų, kad tris dienas neplauti galvos yra tikra kančia, jokios kančios aš nepatyriau. Tik trečiąją dieną vaizdas ne itin džiugino, tad paniškai bijančias viešumoje pasirodyti ne preciziškai sutvarkytais plaukais, raginu procedūrą atlikti prieš savaitgalį ir užsibarikaduoti namuose.

Kas rytą prabusdavau su viena kita užsilenkusia sruoga, tačiau nėra to blogo, ko nesutvarkytų vienas brūkštelėjimas tiesinimo žnyplėmis. Tik aš užsižaidžiau ir persistengiau – silpniausi plaukai ėmė šiek tiek trupėti.

Tiesos akimirka išaušo po trijų dienų – po plaukų plovimo ir džiovinimo pastebėjau kelis esminius skirtumas. Plaukų džiovinimo trukmė sutrumpėjo kone perpus. Plaukus išdžiovinus su apvaliu šepečiu tiesintuvo iš tiesų nebeprireikė, tačiau jei plaukus džiovinčiau atmestinai – vargu ar be tiesinimo žnyplių pasiekčiau maksimalų tiesumą. Nors plaukai nebuvo stulbinančiai tiesūs, kaip ką tik po procedūros, efektas vis dėlto buvo matomas.

Po procedūros praėjus trims mėnesiams galiu pasakyti, kad tiesinimo žnyples vis dar naudoju, tačiau gerokai rečiau, o džiovintuvu darbuojuosi kur kas greičiau nei anksčiau. Kirpėjas, pas kurį reguliariai lankausi, pastebėjo, kad plaukų galiukai mažiau šakojasi, o plaukai per visą ilgį mažiau veliasi ir pučiasi.

Ar kartočiau dar kartą? Nors kaina šiek tiek atbaido (vidutinio ilgio arba ilgiems plaukams ji siektų 80-100 Eur), procedūrą tikrai ketinu kartoti ir viliuosi, kad reguliariai ją atliekant efektas tik gerės.

Plaukai išdžiovinti naudojant apvalų šepetį, netiesinti:

Nuotrauka iš praėjusį antradienį vykusios konferencijos. Plaukai tiesintuvu perbraukti tik kelis kartus.

Agnė Gilytė ir Kristina Solomnikova

Ką apie procedūrą mano kiti grožio specialistai?

Kaip vertina plaukų procedūrą su keratinu teiravomės Dianos Bogdzevič, vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ grožio konsultantės.

„Plaukų tiesinimas keratinu gali suteikti labai gerą efektą, glotnumą, žvilgesį, tačiau vienas svarbiausių aspektų ruošiantis tokiai procedūrai – gerai pasirinkti ją atliekantį specialistą.

Ne kartą vaistinėje esame sulaukę klienčių, kurios nepaskaitė atsiliepimų, nepasidomėjo kompetencija, galbūt atsižvelgė tik į procedūros kainą, ieškojo pigiausio sprendimo. Būna atvejų, kai netinkamai atlikta procedūra tiesiog nesuteikia norimo efekto ir rezultato, bet pasitaiko ir blogesnių pasekmių – plaukus tenka gydyti, nes pažeidžiama plauko struktūra, jis tampa negyvybingas, priešingai nei buvo tikėtasi.

Ypač tai svarbu turinčios silpnus, labai plonus plaukus, kurie gali tiesiog neatlaikyti aukštos temperatūros. Taip pat verta pasitikrinti, ar nesate alergiškas procedūrose naudojamiems ingredientams“, – pasakojo grožio konsultantė.

D. Bogdzevič pridūrė, kad po keratino procedūrų tenka keisti įprastus plaukų priežiūros įpročius. Patariama naudoti specialių produktų be dažiklių, kvapiklių, parabenų, taip pat be putoklių, sulfatų (druskų). Ir čia, anot jos, galioja ta pati taisyklė – svarbu rinktis kokybiškas priemones ir prieš perkant pasitarti su specialistu.

Vaistinė

Straipsnyje pateikta subjektyvi autorės nuomonė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)