Baltieji spuogai (milia)

Baltieji spuogai yra kieti, balti spuogeliai, iškylantys po veido oda.

N. Cook teigimu, šių spuogelių negalima spaudyti pirštais, nes galite stipriai pažeisti odą. „Šie spuogeliai neturi ertmės į odą, jie yra kapsulėje kaip cistos“, – aiškino medikė.

Patartina kreiptis į dermatologą, kad jums pradurtų odą virš spuogelio plona sterilia adata ir švelniai išspaustų cistą.

Raudoni spuogeliai

Maži raudoni spuogeliai bėgant laikui dažniausiai sugyja, tiesa, ne visiems žmonėms. Yra priemonių nuo tokių spuogelių – pvz., kremas, skatinantis odą nusisluoksniuoti, tepalai su tirpdančiais komponentais – su salicilo rūgštimi arba su pieno rūgštimi.

Cistinė aknė

Cistinės aknės spuogeliais dažniausiai beria paauglius ir jaunus žmones. N. Cook pataria jų nespaudinėti, jei nenorite, kad liktų randelių. Dermatologės teigimu, šie spuogeliai yra per giliai po odą, todėl jų spaudymas be traumos odai neįmanomas. Jei spuogų daug ir nesmagiai jaučiatės, patartina kreiptis į dermatologą.

Įaugę plaukeliai

N. Cook nepataria spaudinėti į odą įaugusių plaukelių. „Įaugusio plauko nepasieksite, o odai bus padaryta trauma, dėl kurios gali kilti uždegimas ir likti randų“, – aiškino specialistė. Jos teigimu, įaugusius plaukelius turi pašalinti dermatologas, kuris pradurs su sterilia adata ir ištrauks plaukelį.

Pūslelinė

Pūslelinė yra mažos pūslelės, įprastai susiformuojančios ant lūpų arba prie lūpų, prie nosies arba ant smakro.

N. Cook įspėja – jokiu būdu nekrapštykite ir nespaudinėkite pūslelių, nes pūslelinė stipriai užkrečiama ir gali išplisti po visą veidą. Be to, krapštant gali atsirasti antrinė infekcija arba vėliau likti randelių.

Pūslelinė gydoma specialiais vaistais, tepalais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)