Štai keturios dažniausios aknės priežastys ir patarimai, kaip jas pašalinti:

1. Hormonų disbalansas

Jei jums iškyla skausmingų spuogų ant skruostų ir palei žandikaulį, greičiausiai tai – hormonų sukelta aknė. Hormoninės aknės atveju gali iškilti ir inkštirų, baltų spuogelių, pūlingų spuogelių palei plaukų liniją.

Manoma, kad menstruacijų ciklo metu moterų organizme kinta hormonų pusiausvyra, todėl išsiskiria daugiau riebalų ir užsikemša poros.

2. Reikia atsižvelgti ir į mitybą

Vienas pagrindinių aknės sukėlėjų – uždegiminiai procesai, kuriuos gali suketi įvairūs produktai. Dietologė Lyndi Cohen teigia, kad tos, kurias vargina aknė, turėtų vengti rafinuotų, stipriai perdirbtų maisto produktų. Tai būtų baltų miltų kepiniai, baltieji ryžiai, saldūs, riebūs produktai. Vietoje jų rinkitės viso grūdo miltų gaminius, lėtai įsisavinamus angliavandenius – avižas, avinžirnius, lęšius, bolivinę balandą, ruduosius ryžius, saldžiąsias bulves, pataria dietologė.

Lėtai įsisavinami angliavandeniai stabilizuoja cukraus lygį kraujyje, neskatina staigaus cukraus lygio pakilimo, o paskui – staigaus sumažėjimo, kas ir sukelia aknę, odos paraudimą.

3. Malšiname stresą

Stresas sustiprina dėl hormonų disbalanso atsiradusią aknę.

Patiriant stresą antinksčiai gamina kortizolį – šis hormonas padeda organizmui įveikti streso padarinius. Tuo pat metu į organizmą patenka nedidelis kiekis testosterono – bet šis vyriškas hormonas moterų organizme gali paskatinti riebalų liaukų veiklą, todėl gaminasi daugiau riebalų.

4. Rūpinkitės žarnyno sveikata

Svarbu ne tik vengti nesveiko maisto, bet ir rūpintis virškinimo sistema – skatinti ją šalinti toksinus.
Probiotikai yra gerosios bakterijos, kurių yra raugintuose produktuose – jogurte, kefyre, miso sriuboje, grietinėje ir raugintuose kopūstuose. Rauginti produktai su probiotikais gražina odą, nes gerina žarnyno mikrobiomo būklę, slopina uždegimus.

5. Būtina mankštintis, judėti

Pastoviai sportuojant ne tik mažinamas stresas. Nuo kardio pratimų organizmas natūraliai ima šalinti toksinus. Sportas gerina nuotaiką, suteikia energijos, taip pat spartina kraujotaką – o tai svarbus aspektas, stiprinant imunitetą.

Dietologė, sveikos gyvensenos propaguotoja Jessica Sepel rekomenduoja kasdien sportuoti bent pusvalandį – tada kraujas ir limfa sparčiau šalins toksinus, bus švaresnės kepenys ir skaisti, švari oda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)