Svetainei dailymail.co.uk grožio specialistai atskleidžia, kaip dažnai reikėtų šveisti odą ir kokius šveitiklius reikėtų rinktis.

Egzistuoja daug šveitimo būdų

Grožio ekspertė Julia Alekperova teigė, kad veido šveitimo tikslas yra atnaujinti ir atgaivinti odą. Šis procesas kitaip vadinamas eksfoliacija.

Daugelis veido šveitiklių turi miniatiūrinių dalelių, pavyzdžiui, cukraus, druskos ar riešutų lukštų, kurie pakelia sausas ir negyvas odos ląsteles, taip pašalindami viršutinį odos sluoksnį. Tai galima padaryti ir cheminiu būdu, šveitimui naudojant rūgštį, pavyzdžiui, glikolio ar salicilo, kuri ištirpdo šias ląsteles, arba mechaniniu būdu, kai ląstelės fiziškai pašalinamos šepetuku.

Niujorke dirbanti dermatologė, daktarė Dendy Engelman „Fashionista“ sakė, kad naudojant cheminius eksfoliantus, odos nereikia įnirtingai trinti.

„Paprastai cheminiai šveitikliai yra geriausias pasirinkimas veidui. Jie nuvalo nešvarumus bei riebalus ir nesudirgina odos, – sakė D. Engelman. – Fizinis šveitimas odai gali būti per šiurkštus, jei bus atliekamas neprofesionaliai ar pernelyg dažnai“.

Veido odos šveitimas

Kaip dažnai reikėtų naudoti veido šveitiklius?

J. Alekperova pažymi, kad žmonės, turintys normalią ar mišrią odą, šią procedūrą turėtų atlikti tik kartą per savaitę.

Šveitimas kas dvi ar tris dienas gali pažeisti odą. Sausa ar jautri oda yra labiau linkusi į tokius šveitimo pažeidimus.

„Įprasti šveitikliai turi miniatiūrinių kristalų, kurie gali sudraskyti odą“, – teigė ji.

Veido šveitikliai taip pat gali suploninti odą, ji gali tapti nelygi, ne taip švytėti ir atrodyti „riebi, bet sausa“ arba „sausa, bet riebi“, teigia J. Alekperova. Kai kurių žmonių oda taip pat gali paraudonuoti ar likti dirgli.

Dermatologė, daktarė Michele Green sako, kad žmonės gali sumažinti odos šveitiklių keliamą pažeidimų pavojų, rinkdamiesi jų odos tipui tinkančius šveitiklius.

Žmonės taip pat turėtų stebėti, kaip jų oda reaguoja į vieną ar kitą produktą. Tuomet jie galės nustatyti, kaip dažnai gali įtraukti veido šveitiklius į savo kasdienę odos priežiūrą.

Ką daryti, jei oda yra sausa arba jautri?

M. Green nerekomenduoja naudoti veido šveitiklių žmonėms, kurie turi jautrią ar sausą odą, nes pats šveitimo veiksmas sukels dar didesnį sausumo jausmą.

„Jūs tiesiog išsausinsite ir taip sausą odą“, – sako ji.

Tačiau J. Alekperova teigia, kad sausą ar jautrią odą turintys žmonės turėtų rinktis gomažą (angl. gommage) – daug fermentų turintį gelį, kuris pasižymi „smulkesnėmis dalelėmis“.

Žmonės, kurių oda riebi, M. Green teigimu, šveitiklius gali naudoti du ar tris kartus per savaitę.
Kalbant apie tai, kokius šveitiklius reikėtų rinktis, daugelis ekspertų pirmenybę teikia cheminiams šveitikliams, pavyzdžiui, salicilo rūgščiai, o ne fiziniams eksfoliantams, kaip, pavyzdžiui, šepetėliai ar kremai su granulėmis.

Veido odos šveitimas

Cheminiai šveitikliai yra ne tokie abrazyvūs ir rečiau sukelia mikroskopinius odos įtrūkimus.
D. Engelman sako, kad fizinių šveitiklių reikėtų vengti ir spuogų kamuojamiems žmonėms, nes šios priemonės gali dar labiau pabloginti jų odos būklę.

„Jeigu jus kankina aknė, daugkartinio naudojimo priemonėse, pavyzdžiui, šepetėliuose ar kempinėlėse, gali kauptis bakterijos, kurios sukels dar daugiau spuogelių“, – teigė ji.

„Toks odos tipas geriausiai reaguoja į cheminius šveitiklius. Šveitimas padeda kovoti su spuogų pažeidimais ir išvalo poras. Tokios rūgštys kaip salicilo, pieno ar glikolio rūgštis kovoja su odos riebumu ir pašalina poras užkemšančias, žuvusias odos ląsteles“.

Tačiau J. Alekperova pažymi, kad nėra tokio dalyko, kaip geriausias veido šveitiklis ar eksfoliantas: viskas priklauso nuo odos tipo ir kas tinka konkrečiam žmogui.

Kaip reikėtų naudoti veido šveitiklius?

Atkreipkite dėmesį, kaip jūsų oda reaguoja į šią procedūrą, tuomet galėsite nuspręsti, kaip dažnai reikėtų ją atlikti. Taip pat reikia turėti galvoje, kad odos šveitikliai turėtų būti naudojami ant švarios odos.

Tai reiškia, kad prieš šveitimo procedūrą reikėtų nuvalyti veidą serumu ar veido losjonu.

Dermatologė ir daktarė Mary P. Lupo sako, kad su veido šveitikliais reikėtų elgtis atsargiai.

Žmonėms, turintiems tamsių dėmelių, tvyro didesnė použdegiminės hiperpigmentacijos rizika, jeigu jie naudoja tokius agresyvius šveitiklius kaip cukrus, druska ar trinti riešutų kevalai.

M. Green dar kartą primena, kad žmonės, ypač turintys jautrią odą, turėtų vengti produktų su stambiomis šveitimo dalelėmis, pavyzdžiui, riešutų kevalais, ir rinktis produktus, kurie tinka jų odos tipui.

Veido oda
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją