Pirmas ir svarbiausias dalykas, pasak specialisto, yra pakankamas miego kiekis. Jei nemiegate pakankamai, tai ne tik kenkia jūsų gyvenimo kokybei, svoriui, nuotaikai, bet ir padidina rimtų širdies ligų bei diabeto riziką.

Jei rytais jums būtinai reikia žadintuvo, jei jaučiatės mieguistas dienos metu, ypač tada, kai sėdite tylioje aplinkoje, jei per dieną reikia išgerti kelis puodelius kavos, kad išliktumėte budrūs, jei rytais, kai nereikia niekur eiti, miegate valanda ilgiau nei darbo dienomis, jei vakare užmiegate ant sofos prieš televiziją – jūs nepakankamai miegate.

„Kvailiausias dalykas, kurį gyvenime galima sugalvoti, tai mažai miegoti“, – rėžia gydytojas. Jo teigimu, jūsų miego patalpoje neturi būti jokios elektronikos, jokių šiuolaikinių prietaisų.

A. Unikauskas pataria kasdien išjungti šviesas ir miegoti eiti 5 minutėmis anksčiau nei prieš tai vakare, taip savaitės gale turėsite 30 minučių daugiau miego.

Dar vienas jaunystės patarimas – matuokite liemens apimtį. „Jei nustatydami, ar jūsų kūno masės svoris nėra per didelis, remiatės tik kūno masės indeksu (KMI), tai nėra pats geriausias būdas, nes raumenų masė taip pat būtų skaičiuojama kaip antsvoris“, – tikina specialistas.

Todėl geriausias būdas – matuoti juosmens apimtį. Kontroliuojant šią apimtį galima išvengti diabeto, hipertenzijos, širdies ligų.

Liemenį matuoti reikia ties siauriausia pilvo vieta. Normos atveju, liemens apimtis turi būti ne daugiau kaip pusė jūsų ūgio. Priešingu atveju, padidėja minėtų ligų rizika.

Trečioji jaunystės paslaptis – mityba. „Daug vaisių ir daržovių, ypač – daržovių. Tai – vieni iš svarbiausių dalykų jūsų sveikatai. Pasitikrinkite, kaip dažnai juos valgote. Daržovės turėtų sudaryti pusę visų valgymų per savaitę, tai padeda sumažinti įvairių ligų riziką. Trys ketvirtadaliai visų valgymų per savaitę – puiku“, – aiškina A. Unikauskas

Trečiasis gydytojo patarimas: pasitikrinkite, ar esate aerobiškai aktyvus. Abiem kojom šokinėkite per virvutę tol, kol kvėpavimas trukdys rišliai pasakyti sakinį.

„Jei šokinėjote mažiau nei dvi minutes ir tada uždusote – blogai. Nuo 2 iki 5 min. – galėtų būti geriau, daugiau nei 5 minutės – puiku“, – kalba specialistas.

Pasak jo, savo aerobinį aktyvumą reikia lavinti. Per dieną vaikščiokite apie 30 minučių greitu tempu taip lyg kažkur skubėtumėte. Pabandykite vieną kilometrą nueiti per 12 minučių.

Likę jaunystės patarimai – laidoje „Klauskite daktaro“, kurią rasite paspaudę ant šios nuorodos.