DELFI Gyvai konferencijoje klinikos „Grožio chirurgija“ gydytojas odontologas, ortopedas-ortodontas Robertas Kirlys paaiškino, kokios dantų problemos susijusios su estetika, o kurių nevalia ignoruoti dėl sveikatos.

O gydytoja dermatovenerologė Natalija Jasaitienė pasidalino įžvalgomis, kas yra estetinis odos grožis, kokie nukrypimai nuo normos yra toleruotini, į kurias problemas būtina atkreipti dėmesį.

– Žinomam dainininkui Česlovui Gabaliui buvo atliekamos procedūros „Grožio chirurgija“ klinikoje. Dainininkas savo tikrųjų dantų neteko dėl paradontozės, jam jau seniau buvo įdėti implantai. Atlikėjo oda taip pat buvo nusėta randų dėl negydomos aknės. Kas buvo atlikta žinomam dainininkui ir ar procedūros buvo iš tiesų būtinos?

R. Kirlys: Periodonto liga yra paplitusi maždaug 81 proc. pacientų, vyresnių nei 35-erių metų. Pradedant nuo lengvos, iki – vyresniame amžiuje – sudėtingos periodonto patologijos, kai nebeįmanoma ir netikslinga saugoti savus dantis. Dantys yra šalinami ir atliekamas protezavimas ant esamų dantų implantų.

– Jis jau turėjo dantų implantus, bet jie buvo pakeisti.

R. Kirlys: Daug pacientų galvoja, kad dantų implantai yra amžinas dalykas. Lygiai taip pat, kaip neprižiūrimi dantys, taip pat ir implantai gali tiesiog iškristi. Pati svarbiausia žinutė – priežiūra. Galime pasiūlyti nuostabų gydymą, atkurti šypseną, atkurti normalią dantų funkciją – bet priežiūra yra būtina. Č. Gabaliui buvo ant implantų atkurti protezai, atitinkantys natūralių dantų funkciją.

– Bet buvo kažkokių problemų prieš tai?

R. Kirlys: Kaip ir su neteisingu sąkandžiu, taip ir su neteisingai padarytais protezais, esama daug situacijų, kada galima sukelti lėtinius skausmus, diskomfortą, negalėjimą raiškiai kalbėti.

Mūsų pacientas – dainininkas, balsas yra jo darbo instrumentas. Labai svarbu, kad sukurti protezai leistų raiškiai, aiškiai tarti visus garsus. Tai viena iš svarbiausių funkcijų. Po to, žinoma, svarbu sąkandžio suformavimas, atrama veido audiniams – kad šie nebūtų sukritę. Taip pat svarbi kramtymo funkcija, kad nesutriktų mūsų virškinimas.
Robertas Kirlys

– Kokios veido procedūros buvo atliktos dainininkui? Č. Gabalis minėjo, kad yra atpažįstamas dėl savo grublėtos odos, gerbėjai prie jo išvaizdos yra įpratę. Ar randai buvo naikinami? Dėl ko jie atsirado?

N. Jasaitienė: Buvome labai nustebę, kad Č. Gabalis kreipėsi į mus dėl savo problemų. Vyrai ne itin kreipia dėmesį į savo veido odą. Dainuoti tai, žinoma, netrukdo, bet išvaizda duoda daug pasitikėjimo savimi. Dainininkas sakė, kad yra pripratęs, kad jam nereikia gydymo – tačiau pokyčiams jį ragino draugai, šeimos nariai.

Procedūros veido odos regeneracijai nėra neskausmingos, dainininkui teko pakentėti. Tai nėra greito rezultato procedūros, efektas matomas tik dabar, praėjus 6 mėnesiams.

– Kokios procedūros buvo atliekamos?

N. Jasaitienė: Gydymas buvo atliekamas frakcinis odos atnaujinimas lazeriu, PRP injekcijos, kurios atkuria kolageno gamybą, taip pat hialurono rūgšties injekcijos, mezoterapija. Šios procedūros ženkliai pagerina odos struktūrą.

– Šiais laikais daug kalbama apie grožį, medija skatina siekti tobulumo. Kur slypi riba tarp troškimo atrodyti tobulai ir sveikatos?

R. Kirlys: Manau, kad grožis yra subjektyvus dalykas. Kiekvienas mes jį suprantame savaip. Labai dažnai susiduriame su pacientais, kurie neįsivaizduoja savęs kitaip – jie norėtų tiesių dantų, bet bijo, kad tuo pačiu keisis jų veidas. Yra pacientų, kurie tik to ir siekia, kuriems neužtenka tik tiesių dantų – jie nori baltų, spindinčių dantų, lygios odos, nori atrodyti tobulai, kaip iš paveikslėlio. Kartais jie net atneša garsenybių nuotraukų ir sako, kad nori štai tokios šypsenos.

– Kiek tai yra įmanoma?

R. Kirlys: Praktiškai neįmanoma. Mūsų dantų forma, mūsų veido forma yra genetiškai susieti. Negalime padaryti Brado Pitto dantų, o veido Angelinos Jolie.

Visą pokalbį išgirsite DELFI TV Gyvai konferencijos įraše:

– Sakote, yra tokių, kurie nori atrodyti lyg nuotraukose?

R. Kirlys: Taip, jų, galbūt, nėra tiek daug. Pagrindinis noras – turėti baltus dantis. Bet per balti dantys nebeatrodo natūraliai. Jei žmogus ateina ir sako, kad nori dirbtinės šypsenos, tuomet vertini situaciją, ar tai mediciniškai pateisinama. Jei iš medicininės pusės yra indikacijos protezavimui, plombavimui, tuomet gali suteikti šviesesnę spalvą. Bet jei tai sveiki, savi dantys, juos galbūt reikėtų šiek tiek ištiesinti, pašviesinti, galbūt tiesiog atlikti profesionalią burnos higieną. Pacientas motyvuojamas, kad sveikata yra svarbiausia. O dėl medijos kuriamų grožio standartų – būkime teisingi kalbėdami apie tai, kad ir fotošopas dažnai padeda šypsenas padaryti gražesnes nei jos iš tikrųjų yra.

– Gydytoja, su kokiais pacientais jūs susiduriate?

N. Jasaitienė: Į mano kabinetą klientai dažniau ateina su nuotraukomis. Pavyzdžiui, sako norintys lūpų kaip pas Angeliną Jolie. Galbūt padaryti tokių pačių lūpų ir neįmanoma, bet technikos panašiam efektui sukurti egzistuoja, tikrai galime gauti panašų variantą. Ir nieko blogo tame, kad žmogus nori sekti savo autoritetą. Juk mes kalbame ne tik apie estetiką – mes keičiame savo išvaizdą, didiname pasitikėjimą savimi, siekiame savo išsvajoto grožio.

Žinoma, jei matome, kad kliento noras nėra sveikas, kad rezultatas nepranoks lūkesčių, bandome švelniai jį atkalbėti, prašome, kad jis pagalvotų, siūlome ne tokias kardinalias procedūras.
Natalija Jasaitienė

O štai kalbant apie odos ligas, jos sukelia daug nemalonumų, diskomforto dėl išvaizdos. Po aknės likę randai, randai po nudegimų, traumų, nelaimingų atsitikimų, gadina gyvenimą. Tai ne tik išvaizdos defektai – kai kurie žmonės negali tinkamai judinti veido, kaklo. Yra net lazerinė terapija, kuria galima atpalaiduoti hipertrofinius randus.

Atrofinius randus, kitaip tariant, duobutes, likusias po aknės, gali padėti išgydyti frakcinis lazeris – jis stimuliuoja kolageno gamybą ir audinių užpildymą.

Odos pigmentacijos sutrikimus taip pat reikia gydyti, tai ne tik estetinė problema. Turime nemažai gydymo metodikų šiai problemai spręsti.

– Kas, jūsų manymu, yra sveika oda ir kaip reikėtų ja rūpintis?

N. Jasaitienė: Turime rūpintis oda kiekvieną dieną, nepriklausomai nuo to, ar turime problemų. Reikia valyti odą, naudoti priemones pagal odos tipą. Maždaug 35-40 metų moterims rekomenduojame į odos priežiūros rutiną pridėti procedūras, stabdančias odos senėjimą. Tai gali būti frakcinis lazeris, 4D veido atnaujinimas, 1 kartą per metus – PRP procedūra (plazma, praturtinta trombocitais, suleidžiama į odą arba lokaliai).

– Ar įmanoma išvysti vizualų efektą iškart po procedūros?

N. Jasaitienė: Taip, pavyzdžiui, PRP procedūra turi gerą efektą – per 10 dienų, kol išgyvena trombocitai, oda išties pasikeičia. Ji labiau švyti, tampa gyvybingesnė. Po 10 dienų pastebimas efekto sumažėjimas. Antrasis ir svarbiausias rezultato atsiradimo etapas – po 2-3 mėnesių, kai formuojasi kolagenas, mažėja pigmentas.

– Kaip ilgai laikosi PRP procedūros efektas?

N. Jasaitienė: Viskas priklauso nuo problemos. Kartais reikia ne vienos, o dviejų procedūrų per metus. Būna, PRP procedūros maišomos su hialurono injekcijomis, tai duoda papildomos drėgmės ir stimuliacijos kolageno skaiduloms regeneruoti. PRP taikomas odos gyjimui, ši procedūra skatina greitesnį odos gijimą.

– Gydytojau, pakalbėkime apie estetinį plombavimą. Spėju, tai populiari procedūra. Ką galima ir ko negalima daryti?

R. Kirlys: Taip, ji išties populiari ir būtina, kai pacientai turi daug didelių plombų. Dantis tamsėja, o plomba išlieka tokios pat spalvos – tuomet turime margą šypseną. Tokiu atveju rekomenduojame greitesnę procedūrą – estetinį plombavimą arba kiek ilgesnį – dantų laminatės. Estetinis abiejų procedūrų rezultatas panašus – turime lygius, gražius dantis.

Kristina Ciparytė, Natalija Jasaitienė ir Robertas Kirlys

– Ar tvarkomi visi dantys?

R. Kirlys: Vertiname pagal poreikį, jei du priekiniai dantys yra labiausiai pažeisti, tarkime, dėl traumos vaikystėje arba karieso, tuomet tvarkome tik tuos du dantis. Jei po dantų balinimo pacientas nėra patenkintas savo dantų spalva arba turi įgimta dantų spalvos defektą, tuomet reikia tvarkyti bent 10-12 dantų, kurie matosi pacientui šypsantis.

Dėl ilgaamžiškumo – pagrindinis niuansas yra priežiūra. Jei miego (dėl dantų griežimo), sporto metu (apsisaugant nuo traumų) naudojamos apsauginės kapos, reguliariai atliekama burnos higiena, tuomet plombos ir laminatės gali tarnauti net visą gyvenimą.

– Kapos, skirtos dantų balinimui ir tiesinimui, veikiausiai, nėra labai populiarios?

R. Kirlys: Kapos nepopuliarios, nes niekas nenori eidamas miegoti į burną dėtis svetimkūnį. Bet jei kalbame apie tai, kad padarėme didelį darbą, kuris reikalavo daug paciento pastangų ir finansų, tą darbą reikia saugoti.

– Dantų tiesinimo būdai daugelis juos renkasi tiesiog dėl estetinio vaizdo ir tiesių dantų. Bet juk yra situacijų, kai dantis tiesinti būtina dėl sąkandžio.

R. Kirlys: Su sąkandžio problemomis dažniausiais susiduriama paauglystėje. Tokius pacientus dažniausiai atveda tėvai ir tame jokios problemos nėra.

Didžiausia problema šiuo metu yra suaugusiųjų ortodontija – daugelis pacientų net neįsivaizduoja, kad jiems gali būti taikomi breketai. Dantis tiesinti galima, praktiškai, bet kokiame amžiuje.

Vyresniame amžiuje susiduriame su kita – dantų praradimo – problema. Praradus dantį gretimi dantys neturi atramos ir pradeda griūti. Atsiranda tokių problemų, kurias norint išspręsti, esame priversti atlikti ortodontinį gydymą arba šlifuoti, gadinti sveikus dantis, kuriuos pastumdžius turime nuostabiai paruoštą vietą implantams ar protezams.

Norintiems tiesių dantų siūlome ir alternatyvą – skaidrias kapas, su kurios galima nematomai atlikti ortodontinį gydymą.

Likusi pokalbio dalis – DELFI TV Gyvai konferencijos įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją