„Prisiminkite, kad plaukas yra negyvas. Jam įtaką darome tik tol, kol jis yra svogūnėlyje ir kol gaminasi keratino ląstelės. Jei oda yra sveika – plaukas augs sveikas. Todėl savo galvos odą reikia labai saugoti ir prižiūrėti“, – teigė V. Parutytė.

Žmonėms, kurių oda yra riebi ar sausa, anot lektorės, jokios plaukų priežiūros priemonės nepadės – nuo savo genetikos nepabėgsime.

Ingredientai, kurių reikėtų vengti

Pats blogiausias ir dažniausiai plaukų priežiūros priemonėse naudojamas ingredientas yra sulfatas. Šio ingrediento plaukų priežiūros ekspertė siūlo visiškai atsisakyti.

„Sulfatas labai sausina galvos odą ir net gali sukelti pleiskanų atsiradimą. Be to, jo molekulės yra labai mažos masės, todėl jos gali pakliūti į kraujotaką ir suaktyvinti moteriškus hormonus. Šiuos hormonus sulfatai gali sukelti ir vyrams”, – perspėjo ji.

Kosmetikos sudėtyje sulfatai dažniausiai būna antroje arba trečioje pozicijoje ir yra žymimi SLS arba SLES trumpiniu.

„Taip pat venkite cheminių konservantų. Tai yra visų rūšių parabenai, fenoksetanolis ir formaldehidas. Įrodyta, kad šie cheminiai konservantai daro stiprią žalą organizmui”, – teigė lektorė.

Pasak ekspertės, formaldehidas yra naudojamas atliekamiems tyrimams medicinoje užkonservuojant organus, kad jie negestų. Tačiau plaukų priežiūros produktuose šis ingredientas yra naudojamas labai retai.

Dėl šių konservantų yra atliekami tyrimai, tačiau jų kiekį produkte nustatyti sunku. Kai kurios stambios kompanijos tuo piktnaudžiauja ir nesiskubina šių pavojingų ingredientų išimti iš savo sudėčių.

„Iš vieno buteliuko išimti ingredientą yra neįmanoma, reikia išimti iš milijonų buteliukų, o kompanijai šis vienas mažas žingsnelis gali kainuoti kelis milijonus”, – kalbėjo V. Parutytė.

Ji tęsė, kad dėl šios priežasties patikimiau naudoti nežymių ir smulkių gamintojų produktus. Tačiau ji perspėjo, kad neturėtume pasitikėti tik vienu gamintoju. Jei vienas jų produktas yra geras, tai dar nereiškia, kad ir kiti bus geri.
Viktorija Parutytė

Gydomuosiuose plaukų produktų sudėtyse galima rasti ir silikonų. Tačiau, pasak I. Parutytės, silikonai plaukų negydo – tik sukelia laikiną sveikų plaukų iliuziją.

„Pažeistos plauko vietos pradeda kaupti silikoną. Jo molekulinė masė yra didesnė už plauką ir vieną dieną jis gali nulaužti tą plauko vietą ant, kurios buvo nuolat tepama priemonė. Be to, silikonai, pakliuvę ant veido odos, gali nepraleisti drėgmės”, – perspėjo ji.

Silikonus produktų sudėtyje galima atpažinti iš galūnės – „cone” ir ši medžiaga dedama į aliejukus plaukų galiukams, purškiklius.

Galvos riebalai taip pat daro neigiamą poveikį. Jei galva yra purvina – ją plauti būtina. Jei mes einame gatve su riebia galva – ant jos nusės daugiau nešvarumų, dulkių, kurie kenkia galvos odai”, – teigė lektorė.

Tačiau prieš plaukų dažymą yra rekomenduojama galvos neplauti. Pasak lektorės, galvos odą gali neturėti savo apsauginės plėvelės, o riebalų perteklius gali apsaugoti nuo per stipraus dažų įsigėrimo į odą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)