Pokalbio metu L. Gručineva atskleidė, kodėl verčiau pirkti brangesnį kremą, kuo rizikuojame naudodami pasibaigusio galiojimo produktus ir kada derėtų kreiptis į specialistus.

Pateikiame kosmetologės atsakymus į skaitytojų užduotus klausimus.

– Ar iš tiesų moterims kasdien reikia tokios gausybės kosmetikos priemonių kaip losjonai, įvairūs kremai, o kur dar ir dekoratyvinė kosmetika?

– Liaudies išmintis byloja: „kas per daug, tas nesveika“. Mano 25-erių metų patirtis leidžia man teigti, kad vakare nusiprausti su pieneliu ar prausikliu – būtinai reikalinga, nes mes gyvename labai užterštoje aplinkoje, o taip pat galiausiai reikia nuvalyti ir dekoratyvinę kosmetiką.

Tam nėra būtinas net vanduo, galima su pieneliu ir vėliau pravalyti odą losjonu, o galima naudoti ir prausiklius su vandeniu, kurie tinkami ir riebiai, ir sausai odai. Vis vien žmogus yra toks, kad kiek nori gali jam sakyti, jog privalo taip daryti, bet jei moteris prieš tai 30 metų prausiasi su muilu, tai ji turi ant veido jausti tokį pat švarumo pojūtį kaip po muilo. Visgi, pienelis tokio švarumo pojūčio neduoda, tačiau yra prausikliai, kurie sudėtyje neturi muilo, bet pojūtis išlieka toks pats.

– Ar galima praustis muilu?

– Tai nėra gerai, nes muilas – šarmas, o mūsų riebalinių liaukų sekretas ir apsauginė plėvelė yra rūgštinė. Rūgštis su šarmu duoda nuosėdą – druską, o tas labiausiai kemša poras ir džiovina odą. Be to, muilas nuima visą odos apsaugą.

– Ar yra svarbu, kaip šluostyti veidą? Kaip tepti kremą?

– Yra du dalykai: svarbu ne per stipriai ir pagal linijas. Jei sukinėsime į visas puses, tai sutrikdysime kraujo ir ypatingai limfos tekėjimą.

– Kaip nustatyti sau tinkančias priemones ir ar tam būtina lankytis pas kosmetologą? Kaip galima atskirti odos tipus?

– 80 procentų mano klienčių pas mane ateina su rimtomis problemomis ir sudirgusia oda. Dažniausia to priežastis – netinkamai parinkta kosmetika. Painiojamas odos tipas ir odos būklė. Pagal tipą gali būti riebi, neprobleminė oda, bet jei truputį blizga nosis, tai moteris pradeda naudoti riebalavimąsi mažinančias priemones, tai ant nosies ir kaktos pamažina riebalavimąsi, o skruostus visai išdžiovina.

Tuomet prasideda šerpetojimas ir nusprendus, kad oda sausa, ją pradedama maitinti. Užsiveda toks ydingas ratas, kuomet oda nebeišlaiko tokios priežiūros. Tad labai sudėtinga pačiam žmogui nustatyti, kas yra odos būklė ir kas yra odos tipas.

– Ką daryti žmogui, kurio oda yra tiesiog riebi? Ar produktų riebiai odai naudojimas kelia grėsmę, kad ji bus išsausinta?

– Iš esmės – taip. Patarčiau produkto, skirto riebalų išsiskyrimo mažinimui, nakčiai nebenaudoti, jei nėra kitų problemų. Nakčiai reikia naudoti drėkinantį produktą visiems odos tipams, o ne riebiai odai. Parduotuvėje lengviau nusipirkti produktą, kuomet viskas suskirstyta pagal odos tipus, tačiau moterims riebalinių liaukų veikla priklauso ir nuo mėnesinių ciklo, nėštumo, kontraceptinių tablečių vartojimo. O parduotuvėje niekas juk neklausia, ar naudojate kontraceptines priemones ir kiek laiko tai jau darote. Juk odos tipas nesikeičia, keičiasi riebalinių liaukų veikla ir dėl to mažėja to sekreto. Parduotuvėse randami produktai riebiai odai dažniausiai turi sudėtinę dalį, skirtą spręsti problemas ir dar kažkokios rūgšties, dezinfekcinių savybių, o jei jūs turite tik tokią problemą, kad „blizga nosis“, tai nuo tokios priemonės oda gali perdžiūti, o kitą kartą pirksite jau priemonę sausai odai, nes ji ims šerpetoti. Aš patarčiau nors kartą į metus kreiptis į specialistą, kuris nustatytų bent jau odos būklę ir paaiškintų nuo ko ji priklauso.

– Ar kaina turi įtakos kokybei?

– Turi. Kadangi aš pagal išsilavinimą esu medikė, tai čia tas pats, kas vaistai. Yra firma, kuri ruošia, tiria, daro bandymus ir tuomet išduoda aktyvų ingredientą. Taip pat, puikiai žinoma, kiek kainuoja reklamos žurnaluose. Už ką mes mokame, kai einame į parduotuvę. Nenoriu pasakyti, kad ten yra bloga kosmetika, svarbiausia yra nors kartą gyvenime atėjus pas specialistą išsiaiškinti, kuo skiriasi odos tipas nuo būklės ir kaip tai koreguoti.

– Kokia priemonė svarbiausia? Kuriai reikėtų nepagailėti pinigų?

– Kremui, nes jis yra ilgesnį laiką ant odos. Geriau investuoti į gerą kremą, negu dažniau lankytis pas specialistą. Vieno indelio kremo užtenka maždaug trims mėnesiams, o kai kremas netinka – jo sunaudojama daugiau.

– Ar kremuose yra tokių sudedamųjų medžiagų, kurios gali išlyginti raukšles?

– Taip, bet raukšlės yra tas pats, kas strijos. Jei jau yra raukšlė, tai jau yra audinio defektas, o jo niekas nesutvarkys. Jį gali pamažinti, bet ten jau yra visiškas odos sudeginimas, kai lieka tik randas, o ne raukšlės. Iš esmės, kaip ir sakiau – kosmetologija yra arti medicinos. Kodėl masažas veikia? Nes mes gnaibome, oda išsigąsta ir nori apsiginti ir tos ląstelės prabunda.

– Ar retinolis tinka brandesnei odai prižiūrėti?

– Retinolis yra vitaminas A. Jis tikrai veikia, nes visa patirtis atėjo iš medicinos, kai su retinoliniu tepalu buvo gydomi spuogai. O tuomet, kai yra medicininiai dalykai, tai ir atitinkami tyrimai atliekami. Kai gydė spuogus, pamatė, kad retinolis ne tik veikia riebalinių liaukų veiklą, bet ir skatina kolageno sintezę. Retinolis yra vitaminas A, kuris yra labai aktyvioje savo formoje. Dabar, pagal visus Europos sąjungos standartus, aktyvus retinolis negali būti naudojamas kremuose, nes tai yra medžiaga, kuri veikia per ląstelės branduolį. Jis kaip hormonas tiesiogiai veikia mūsų genetiką. Retinolis yra uždraustas, nes moterys pradėjo gana vėlai gimdyti, tad naudoja, pavyzdžiui, kremus nuo strijų su retinoliu, o jis patekęs į kraują gali sukelti apsigimimus vaisiui. Pastoti nežadančios moterys gali naudoti kremus su retinoliu, tačiau parduotuvėse niekas apie tai neperspėja.

– Kokios priemonės gali padėti sugrąžinti odos grožį, kai ji pažeista po dažno deginimosi soliariume?

– Odos būklę gali pagerinti kosmetika, o gali reikti ir didesnės intervencijos. Kai mes deginamės, mūsų odoje sumažėja vandens, išsiplečia kraujagyslės ir t.t. Manau, kad reikia derinti ne tik kosmetologiją.

– Ar ir žiemą reikia saugotis nuo saulės?

– Manau, kad jei yra problemų, pavyzdžiui, pigmentacija, tai reikia saugotis kasdien, kai tik atsiranda pavasarinė saulė. Aš pati turėjau rimtą problemą su pigmentacija, naudojau labai švelnų kremą su vitaminu C, kuris mažino pigmentaciją, bet labiausiai man padėjo kremas nuo saulės su SPF 50.

Literatūroje aprašytas atvejis, kai moteris ruošėsi išvykti poilsiauti, o per tą laiką darė agresyvius rūgštinius veido šveitimus. Gydytojui ji nepasakė, kad ruošiasi važiuoti į šalį, kur važiuojant reikia dar 5 vakcinų, ir padarius paskutinį odos šveitimą po 2 savaičių ji grįžo visa padengta pigmentu. Paaiškėjo, kad tuo metu jos organizmas dirbo su vakcina. Visos organizmo pajėgos kovojo su vakcina ir odos apsauginė reakcija buvo ne kas kita, o pigmentas.

– Kokie dažniausiai kosmetikoje naudojami alergenai? Kaip skaityti etiketę?

– Labai daug žmonių dabar yra alergiškų ir tos alergijos mes negalime numatyti. Mano praktikoje alijošiui alergiška moteris po procedūros atsidūrė ligoninėje. Yra alergijų ir ramunėlėms, kurios kaip tik turėtų raminti, tad yra labai sunku nuspėti.

Kitas reikalas, kai oda yra neparuošta priimti didelės koncentracijos veikliųjų medžiagų, nes yra sužalotas mūsų odos apsauginis sluoksnis. Jei nuimame kažkokią dalį negyvų ląstelių, tai atsiveria mūsų nervų galūnėlės. Kartais moterys sako, kad naudojo pigų kremą ir viskas buvo gerai, o paėmė mano rekomenduotą brangesnį ir iškart sualergizavo. Nesualergizavo. Tiesiog tam, kad ingredientai pakliūtų į odą ir pasiskirstytų tolygiau, reikia, kad ji būtų sveika, o didelės koncentracijos ingredientai pakliūna per tas skyles į nervų galūnėles tai pačiai ląstelei ir sudirgina odą. Tuomet reikia kreiptis į specialistą, gydyti odą, o tada jau naudoti tą patį kremą.

– Ar yra tokių medžiagų produktų sudėtyje, kurios yra kenksmingos mums ir jų turėtume vengti?

– Dabar labai kenksmingų sudėtinių dalių nėra daug. Vienas iš populiariausių būdavo mineralinis aliejus, kuris buvo aptinkamas skirtinguose pavidaluose. Tai – naftos produktas, kuris sudaro plėvelę ant odos paviršiaus, pavyzdžiui parafinas. Tepalai su parafinu labai plačiai naudojami medicinoje, nes iš vienos pusės, parafinas kažkiek gali susilpninti uždegimą. Jei oda sveika, tai tokių produktų geriau nenaudoti.

– Kada reikėtų susirūpinti savo oda ir kreiptis į specialistą? Kokie ženklai išduoda problemas?

– Viskas priklauso nuo to, kaip moteris žiūri į savo senėjimo procesus. Aišku, yra odos rezervai ir jei senėjimo procesai yra labai toli pažengę, tai su kosmetika kažką padaryti yra labai sunku, bet profilaktikai ji gali labai padėti ir atstatyti odos būklę iki tam tikrų ribų. Blogiausia, kad dabartinės gyvenimo sąlygos neleidžia net jaunoms mergaitėms nenaudoti kremų. Jei jau žmogus jaučia, kad jam dažniau pradeda rausti oda, moterims „nebelaiko“ makiažas, po maitinančio kremo vis tiek šerpetoja oda ir panašiai, tai kai tik pastebimi šie pirmi ženklai, reikia kreiptis pagalbos į specialistą.

– Ar tiesa, kad kas kažkiek laiko reikia keisti kremą ar tą patį galima naudoti daug metų?

– Mes gyvename skirtingomis sąlygomis, keičiasi oras ir vienas kremas negali turėti visko. Kosmetiką reikėtų keisti priklausomai nuo metų sezono. Antras dalykas, kremo pasirinkimas priklauso nuo to, kaip žmogus gyvena, koks jo gyvenimo stilius, kokios sąlygos yra darbe.

– Kokios gali būti grėsmės, jei naudojame pasibaigusio galiojimo laiko kosmetiką?

– Kalbant apie nuo saulės saugančius kremus, tai galite naudoti, tačiau apsauginis filtras nebeveiks. Kalbant apie kitus produktus, tai tiesiog yra pavojus, kad neapsaugos nuo mikrobų. Gamintojai deda vis mažiau konservantų ir jums garantuoja tik tą laiką, koks nustatytas, o tada mikrobai gali imti augti pačiame kreme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)