Kas gi tie mistiški juodieji perlai pasakoja juvelyrikos studijos „Indivi“ prekės ženklo atstovė Lietuvoje Raimonda Trumpickaitė.

Taičio perlų istorija

Vakarų pasaulis Polinezijos salas atrado tik XVII amžiuje. Prasidėjus salų ir jas supančių vandenyno gelmių tyrinėjimams buvo aptiktas natūraliai aplink Taitį ir Polinezijos salas susiformavęs lobis – juodieji Taičio perlai. Atrasti perlai akimirksniu tapo geidžiami dėl nepakartojamo blizgesio, palyginus su upiniais perlais dažniau susiformuojančios apvalios formos, įspūdingo dydžio bei ypatingo retumo.

Spindintys Taičio perlai buvo tokie reti, kad vadinti „Perlų karaliene“ – mat rečiausiais ir brangiausiais juodaisiais perlais galėjo puoštis tik mėlynojo kraujo atstovės. Todėl turbūt neatsitiktinai Škotijos karalienei Marijai Stiuart kaip ypatinga vestuvinė dovana buvo įteiktas šešių eilių juodųjų perlų vėrinys.

Nuo XX amžiaus antrosios pusės, kai po ilgų bandymų buvo išrastas Taičio perlų kultivavimo būdas Polinezijos lagūnose, juodaisiais jūros deimantais jau galėjo pasipuošti ne tik karališkosios personos.

Vandenyno gelmių lobio gimimas

Taičio perlas gali būti suformuotas tik Pinctada margaritifera moliuskų – vienintelių pasaulyje, sugebančių išauginti juoduosius Taičio perlus. Egzotiškasis perlas susiformuoja į Pinctada margaritifera kriauklę įdėjus svetimkūnį – nušlifuotą perlamutro kruopelytę. Kai į kriauklę patenka svetimkūnis, jis ima dirginti jautrų moliusko kūną ir šis išskiria perlamutrą, kuris sluoksnis po sluoksnio apgaubia minėtąjį svetimkūnį.

Juodieji perlai

Pinctada margaritifera moliuskai yra ypatingai jautrūs kultivavimo procesui, nemaža jų dalis žūva išimant iš kriauklės išaugintą jūros brangakmenį, todėl tai dar labiau padidina Taičio perlų auginimo kaštus ir pačių perlų vertę. Prireikia net 2 – 3 metų, kad moliuskas išaugintų nuostabųjį perlą. Tokio Taičio perlo dydis gali varijuoti nuo 7 mm iki 18 mm. Tai yra patys didžiausi natūralūs perlai pasaulyje.

„Nors balti perlai populiariausi tarp brandaus amžiaus moterų, Tačio perlus mėgsta tiek jaunesnės, tiek vyresnės klientės. Pastebėjome, kad šiuos perlus moterys dažnai perka pačios sau. Tai nėra labai brangi prekė. Auskarų kaina, kuriuose yra 7 milimetrų Tačio perlai, prasideda nuo 300 eurų. Labai mėgstami pakabukai su šiais perlais. Jų kaina prasideda nuo 255 eurų.

Vyrai dovanoja brangesnius dirbinius. Jų kainos prasideda nuo 500 eurų. Taip pat, populiarėja ir sužadėtuvių žiedai su šiais perlais. Tokius žiedus renkasi drąsūs, naujovių, nestandartinių sprendimų nebijantys vyrai. O jų moterys mėgsta minimalizmą su prieskoniu“, – pasakoja prekės ženklo atstovė.

Užburiančios spalvos ir neįtikėtinas spindesys

Nors Taičio perlai įprastai vadinami juodaisiais perlais, iš tiesų jie nėra visiškai juodi. Šie perlai išsiskiria savo spalvų ir atspalvių gausa, kurios neturi nė viena kita perlų rūšis. Taičio spalvų paletė varijuoja nuo sidabrinės iki tamsiai pilkos spalvos ir gali turėti rožinių, žalių ar mėlynų atspalvių. Dėl to kiekvienas perlas yra tarsi meno kūrinys, kurio unikalumas praktiškai nesikartoja.

„Taičio perlai išsiskiria ne tik kerinčiomis spalvomis, bet ir didesniu nei įprasta paviršiaus lygumu ir spindesiu. Kuo paviršius lygesnis ir blizgesnis, tuo labiau atsiskleis nepakartojamas perlo spalvų žaismas. Dėl to Taičio perlo vertę nulemia ne tik jo spalva, formos apvalumas, bet ir paviršiaus lygumas ir blizgumas“, – pasakoja įmonės atstovė.

Iš vandenyno į juvelyriką

Nors vakarų pasaulis jau seniai atrado juoduosius magiškuosius perlus ir jais puošiasi tokios žvaigždės kaip Anne Hathaway, Christina Ricci, Jennifer Lawrence, Jessica Alba, Eva Mendes, Sarah Jessica Parker, į Lietuvą juodųjų perlų mada atkeliavo visai neseniai.

Taičio perlų magijai neatsispyrė ir pati Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri klasikinius baltų perlų auskarus pakeitė nuostabiaisiais juodaisiais perlais.

Dalia Grybauskaitė

„Dėl nepakartojamo grožio Taičio perlai sparčiai populiarėja ir geidžiamumu nenusileidžia net geriausiems moterų draugams – deimantams. Juodieji perlai bet kurį papuošalą paverčia unikaliu ir nepakartojamu“, – tikina juvelyrikos žinovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)