Kokie rezultatai? Tūkstančiai sutaupytų eurų ir nesuskaičiuojamos pamokos apie tai, kaip ji vertina savo pinigus, ir kokį emocinį poveikį jai daro apsipirkimas.

„Sausio mėnesį supratau, kad situacija turi keistis, – pasakojo Nikki savo tinklaraštyje. – Jaučiausi nuolat užsiėmusi ir supratau, kad per daug laiko praleidžiu ir pinigų išleidžiu pirkdama daiktus, kurių man nereikia.“

Moteris prisipažino valandų valandas naršiusi įvairiose internetinėse drabužių parduotuvėse, sudarinėjusi norimų daiktų sąrašus ir gaudavusi prie savo durų kalnus pristatytų drabužių.

„Kai gaudavau kažką naujo, jausdavau laimės pliūpsnį, tačiau netrukus apimdavo nerimas ir kaltė dėl išleistų pinigų, – atvirai prisipažįsta ji. – Apsipirkimas man daugiau nebeteikė džiaugsmo ir jaučiau nerimą, nes žinojau, kad taip neturi būti.“

Todėl sausio mėnesį Nikki nusprendė įvesti sau kelias esmines taisykles ir sutramdyti savo emocinį apsipirkimą.

Pradedant sausio 15 diena ir baigiant liepos 16 diena, Nikki negalėjo pirkti nieko, išskyrus grožiui reikalingus produktus, kurie yra būtini: makiažo pagrindas, veido valymo priemonė, drėkinamasis kremas, blakstienų tušas ir plaukų lakas.

„Taip pat galėjau pirkti dovanas kitiems žmonėms, ir tik tuo atveju, jeigu kažkokį drabužį parduodavau, gautus pinigus galėjau panaudoti kažkam nusipirkti“, – pasakoja moteris.

Taip pat ji pasakoja sau leidusi užbaigti įsirengti butą, tačiau galima buvo pirkti tik kėdes prie stalo, lempą, bufetą ir lauko augalus.

„Jeigu kažko reikėjo mano darbui, pavyzdžiui, mikrofono, elektroninės įrangos ar rašalo spausdintuvui, tuomet aš taip pat galėjau tai nusipirkti, – toliau pasakoja ji. – Visu tuo buvo siekiama susigrąžinti gyvenime pusiausvyrą.“

Praėjus šešiems mėnesiams Nikki džiaugiasi sutaupiusi tūkstančius dolerių ir išmokusi daug pamokų.

„Supratau, kad turiu kur kas daugiau drabužių, nei man jų reikia, – sakė ji. – Gyvenime pasieki tokį tašką, kai pradedi suprasti, kad gali gyventi su kur kas mažiau… Kitas mano žingsnis – atlikti didįjį spintos valymą.“

Asociatyvi nuotrauka

Be suvokimo, kad gali jaustis laiminga su mažiau daiktų, Nikki suprato paradoksalų dalyką: nepirkimas išmokė ją vėl mėgautis pirkimu.

„Eiti į parduotuves to, ko iš tikrųjų tau reikia, vietoj galvojimo, kad tau kažko reikia, teikia kur kas daugiau malonumo, – tvirtina Nikki. – Netgi pradėjau sudarinėti sąrašą daiktų, kurių, mano manymu, gali reikėti artimiausiems keliems mėnesiams. Vis dėlto, pirmiausia ketinu patikrinti savo spintą ir įsitikinti, kad jų ten nėra...“

Galiausiai moteris prisipažino pradėjusi orientuotis į „neapčiuopiamus dalykus“. „Kai norėjau jaustis laimingesnė, užuot puolusi naršyti internete, skambindavau draugei ir tardavausi dėl susitikimo. Jeigu galiu gyventi su mažiau, jaučiuosi lengviau su mažiau daiktų, tuomet svarbesniais dalykais tampa prisiminimai ir jų kūrimas su tais, kuriuos myliu“, – samprotauja ji.

Nors Nikki teigia daugiau „apsipirkimo dietos“ nebesilaikanti, tačiau viliasi esminius jos elementus perkelti į kasdienį gyvenimą.

„Instagram“ amžiuje mes nuolat persekiojami minties norėti kažko dėl to, kad jaučiamės nepakankamai geri, – samprotauja ji. – Dažnai žiūrime į pasitenkinimą kaip į kažką, ką suteikia daiktas, ir šis požiūris yra pavojingas, nes materialus daiktas niekada nepakeis mūsų savijautos.“

Asociatyvi nuotrauka

Kaip iš „apsipirkimo dietos“ išpešti maksimumą:

• Džiaukitės ir vertinkite mažus dalykus, tai būtų mėgavimasis kava namuose su draugu ar ėjimas pasivaikščioti su šeima.

• Iš naujo įvertinkite tai, ką turite savo spintoje, ir vėl įsimylėkite tuos daiktus. Galite suprasti, kad naujas diržas suteikia senai suknelei naują gyvenimą.

• Susikoncentruokite į tai, ką darote ir ką matote, ir išmokite iš to gauti pasitenkinimą, bet ne iš materialių dalykų.

• Liaukitės naršę internete bei internetinėse parduotuvėse ir naudokite savo laiką produktyviai.

• Naujai atrastą savo laisvalaikį panaudokite produktyviai – jis gali būti skirtas darbui ar naujam pomėgiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją