kad ketvirtadienį galerijos „Vilniaus cechas“ patalpose pristatyta Merūno Vitulskio žmonos Erikos debiutinė drabužių kolekcija ir nauji mados namai, pavadinti „EV mados namai“.

Svarstantiems, kodėl E. Vitulskienė paniro į mados verslą, atsakymą kūrėja pateikia paprastą – idėja kurti plius dydžio drabužius garsiai moteriai kilo dėl to, kad Lietuvoje įsigyti moteriškų ir stilingų didesnio dydžio drabužių jai atrodė nelengva užduotis.

Paklausta, kaip vertina savo pirmąją kolekciją, E. Vitulskienė teigia esanti patenkinta rezultatu.

„Aš kolekciją vertinu gerai. Kaip ir visur, buvo visokių minusiukų, pliusukų, nesklandumų – niekas gyvenime neateina lengvai. Moterims, kurios yra pilnesnės, kurios ieško kažko kitokio nei „maišas“ su kišenėmis, manau, tai yra kolekcija, kurią tikrai verta pabandyti panešioti ir pasijausti moterimi“, – atsakė mados kūrėja.

Ji taip pat teigė, kad po madų šou sulaukė didelio moterų susidomėjimo, tačiau kol kas apie antrąją kolekciją dar negalvoja – gyvena pirmojo pristatymo nuotaikomis, taip pat bando išspręsti techninius niuansus.

O štai į kritiką mados kūrėja yra linkusi atsakyti ramiai – esą dėl skonio nesiginčijama.

„Visi žmonės turi savo gyvenimo patirtį, visi mes mokomės iš savo klaidų. Šios idėjos nenoriu paleisti, ją myliu, ja gyvenu ir kvėpuoju. Tai kaip vaikus auginti – auklėji taip, kaip atrodo tinkama tuo momentu. Piktybiško atsakymo į kritiką tikrai neturiu. Apskritai piktybiškai į nieką nežiūriu. Kiekvienas mes turime savo skonį, todėl visus, kurie kuria, ypatingai skatinu nesustoti kurti – pasaulis turi būti spalvotas ir gražus“, – kalbėjo E. Vitulskienė.

Debiutinę E. Vitulskienės kolekciją išvysite fotogalerijoje:

Mados apžvalgininkas kritikos nepagailėjo

Žinomas mados apžvalgininkas, tinklaraščio „Bomberis“ autorius Arnoldas Remeika vienas pirmųjų viešai išreiškė nuomonę apie E. Vitulskienės kolekciją ir teigė manąs, kad pirmas kūrėjos blynas – prisvilęs. Feisbuko paskyroje jis išdėstė savo poziciją ir pateikė galimą problemos sprendimo būdą.

„Kai idėja (aprengti plius dydžio moteris normaliais rūbais) yra kilni, bet rezultatas (sorry, bet vulgarūs, netinkamų fitų, apkūniam siluetui nederančių kirpimų ir audinių, nepatogiai atrodantys, visai neišradingi rūbai) ir vėl nuviliantis.

Atrodo, kad kūrė žmogus, kuris visai nepažįsta šito didesnio kūno problematikos (nors turėtų būti priešingai). Aprenkite kas nors plius dydžio žmones oriai, ką?!

Mano komentaras kritiškas tikrai ne dėl to, kad netikiu, jog dainininko žmona gali kurti rūbus (neturiu jokių nuostatų, atrodo miela moteris iš nuotraukų). Tiesiog tai, ką matau, manęs tikrai nedžiugina (o aš nemažai dirbęs su plius dydžio segmentu).

Pirmi kartai dažniausiai tokie būna, nes ambicijų daug, o patirties dar ne. Erikai linkiu pasidaryti išvadas, galbūt net pakeisti dizainerę, nes ji pati yra puikus tokio prekės ženklo veidas, ir, tiesą pasakius, iš jos, kaip didesnio kūno problematiką išmanančios, bent jau aš tikėjausi daugiau. Jeigu pakvies į antros kolekcijos pristatymą – ateisiu vien tam, kad pamatyčiau progresą.“

Arnoldas Remeika

Dizainerė sveikina iniciatyvą, tačiau iš pradžių siūlo pasimokyti

Savo vardo mados namus turinti dizainerė Julia Janus teigia sveikinanti E. Vitulskienės iniciatyvą ir norą rengti plius dydžio moteris, tačiau priduria – tam, kad galėtų kurti drabužius, visų pirma reikia išmokti šio amato.

„Sveikinu Erikos idėją. Kol kas ji yra embriono būsenoje. Norint kurti sėkmingus ir viliojančius drabužius, reikia mokytis. Tam yra dizaino kolegija, Kauno technikos universitetas, dailės akademija, daugybė kitų mokyklų netoli Lietuvos.

Kitas kelias – pasitelkti į pagalbą profesionalų dizainerį. Taip daro Victoria Beckham, Jay-Z, Miley Cyrus, Melissa McCarthy ir daugelis kitų. Idėja vystoma kartu, per profesionaliam dizaineriui suformuluotą užduotį randant prekės ženklo stilių, konstrukciją, braižą, komerciškumą. Jei Erika norėtų tęsti, siūlau rinktis vieną iš mano išvardintų kelių“, – DELFI komentavo J. Janus.

Dizainerė teigė galinti pakonsultuoti E. Vitulskienę dėl tolesnių jos planų ir sumanymų, pasidalinti savo patirtimi kuriant vidutinio ir didesnio dydžio drabužius.

Paklausta, ar E. Vitulskienės kuriami drabužių modeliai iš tiesų yra tinkami plius dydžio figūrą turinčioms moterims, J. Janus priminė vieną paprastą taisyklę – norint išlaikyti lengvą siluetą, nevertėtų spraustis į itin aptemptus drabužius.

„Erikos rūbai vizualiai moterį sukausto ir įtempia. Yra tokia taisyklė – kuo labiau kūnas aptemptas, tuo sunkiau jis atrodo. Taigi, siekiant liemenuoti rūbą didesnio dydžio moteriai, reikia palikti vietos sielai, ir žinoti, kokius audinius pasirinkti ir kaip juos panaudoti“, – kalbėjo žinoma mados kūrėja.

Iniciatyvos „Dydis nesvarbu“ autorė E. Vitulskienės debiutą palaiko 100 procentų

Vertingų patarimų plius dydžio damoms turinti iniciatyvos „Dydis nesvarbu“ autorė ir mados mylėtoja Giedrė Valavičiūtė džiaugiasi E. Vitulskienės idėja ir noru kurti įvairesnių dydžių drabužius.

„Kaip plius dydžio moteris ir kaip mėgstanti stilingus derinius dama Erikos kolekciją vertinu dvipusiškai. Pirmuoju atveju situacija šią akimirką yra tokia, kad Lietuvoje įsigyti plius dydžio drabužių (iki maksimum 54 dydžio) galima maždaug 3-5 greitą madą pardavinėjančiose parduotuvėse.

Visi Lietuvos dizaineriai (išskyrus vieną) sutartinai plius dydžio moterų kūnus suvokia kaip „one size“ dydžio etiketę, o stilistai į fotosesijas prašo atsinešti savo drabužius. Būdama plius dydžio moteris sveikinu kiekvieną kūrėją, kuris nori ir stengiasi mane aprengti. Aš suprantu, kad kuo didesnis kūno dydis, tuo pritaikyti kirpimus, audinius, pločius ir įsiuvas yra sudėtingiau, tačiau tai yra įmanoma.

Todėl džiaugiuosi Erikos pirmu žingsniu ir ją palaikau visu šimtu procentų. Kaip tuos rūbus prisiderins kiekviena dama, jau priklausys nuo jų išmonės ir gebėjimo matyti daugiau nei tik tai, kaip aprengti modeliai. Aš pati bent tris daiktus norėčiau įtraukti tarp savo garderobo derinių.

Giedrė Valavičiūtė

Žiūrint į kolekciją iš damos, mėgstančios stilingus, inovatoriškus ir madingus rūbus bei jų derinius, labai patiko raudonos ir juodai baltos suknelių nepataikavimas „kas galima ir ko negalima“ taisyklėms.

Ateityje Erikai siūlyčiau nebijoti paieškoti įkvėpimų tarp pasaulyje įžymių kūrėjų bei jų partnerysčių su išradingomis plius dydžio tinklaraštininkėmis ir madistėmis. Kaip pavyzdžiai galėtų būti dizainerio Christiano Siriano plius dydžio kolekcija, prekės ženklų „Navabi“ bei „Eloquii“ pastovi paieška įdomių dizainerių kuriančių didesnėms moterims, Nicolette Mason ir plius dydžio madistės Gabi Fresh bendra kolekcija „Premme.us“ arba „Project Runway“ nugalėtojos Ashley Nell Tipton kolekcijos.

Ir tai tik nedaugelis, ką verta sekti ir kur ieškoti drąsos būti ryškiomis ir išskirtinėmis nesistengiant save paslėpti po kuo storesniu audiniu.

Šioje kolekcijoje nieko nesiūlyčiau keisti, nes ji jau paleista gyventi, o pačiai Erikai stebėti, kaip jos kūriniams sekasi atrasti pirkėją, ko tos pirkėjos norėtų ir kas joms nelabai limpa. Ir svarbiausiai nenuleisti pirkėjų komentarų negirdom, juos suapvalinti ir įsidėti į atmintį. Linkiu Erikai nepasimesti tarp komentarų bei patarimų, o atsirinkti tų žmonių, kurių darbai ir idėjos ją pačią skatina norėti daugiau ir siekti aukščiau. Bent jau aš taip daryčiau. Nes kitu atveju visi greiti smerkti ir destruktyviai komentuoti, o konstruktyvaus atgalinio ryšio ten būna labai nedaug“, – kalbėjo iniciatyvos autorė.

Paklausta, kaip vertina pristatytos kolekcijos modelius, G. Valavičiūtė teigė, kad figūrą darko tik įsitikinimai „kas figūrą darko ir kas ne“. Esą ji rastų, kaip visus E. Vitulskienės kolekcijos drabužius pritaikyti ir suderinti savo garderobe.

Giedrės paprašėme pasidalinti ir keliais patarimais plius dydžio damoms. Viena iš išsakytų minčių – nedaryti pagrindinės klaidos bijant eksperimentuoti.

Giedrė Valavičiūtė

„Rekomenduoju nedaryti pagrindinės klaidos: bijoti eksperimentuoti dėl to, ką kiti pasakys ar pamanys. Neleisti sau improvizuoti ir taip kurti savo derinius su naujomis galimybėmis, bijant, kad tokiu būdu neįtiksi kitiems arba „sudarkysi“ savo figūrą. Tai yra klaida, kurios eigoje mes liekame ties vieno tipo deriniais, kurie atspindi vienintelį patarimą, kaip atrodyti lieknai ir paslėpti kažkokius kitiems neįprastus matyti mano kūno linkius.

Dar linkiu vengti taisyklių, kas galima ir ko negalima plius dydžio damoms. Ieškokite pavyzdžių ir įvairių derinių tarp užsienio plius dydžio tinklaraštininkių, nebijokite jų išbandyti ir ant savęs. Galvokite, ką tas drabužis pasako apie jus ir jūsų asmenybę, kiek jis atstovauja jūsų požiūrį į nustatytas taisykles ir svarbiausia, kaip patogiai ir komfortiškai tame rūbe jūs jaučiatės.

Jeigu jums svarbu kažką slėpti ir taip jums (bet ne kažkam kitam) yra geriau, tuomet slėpkite ir uždenkite. Bet jeigu jus užkniso slėpti tas didesnes rankas arba platesnius pečius, tuomet rodykite. Ir svarbiausia, rodykite juos ne jiems, bet sau, o jie jau tegu derinasi prie jūsų“, – drąsino mados

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (793)