Šį kartą DELFI Stilius apsilankė banke „Swedbank“, kur darbuotojai rengiasi tvarkingais, dalykiniais drabužiais ir tik penktadieniais sau leidžia smart casual aprangos stilių.

Apranga – neatskiriama įvaizdžio ir prekės ženklo dalis, tad bendraujantys tiesiogiai su klientais turi aiškų apibrėžtą uniformos standartą ir nepriekaištinga darbuotojų išvaizda reikalaujama kasdien.

„Kiekvienas darbuotojas yra savo įmonės vizitinė kortelė. Būtent tie, su kuriais klientas susitinka akis į akį, sudaro pirmą įspūdį ne tik apie save, kaip apie žmogų ir profesionalą, bet ir apie įmonę, kuriai jie atstovauja“, – nuostatus dėstė vidinės komunikacijos vadovė Ilona Ruzgaitė.

Uniformą vilkėti turi tie darbuotojai, kurie tiesiogiai aptarnauja klientus: administratorius, asistentai, vadybininkai, konsultantai.

Darbuotojai, kuriems uniformos privalomos, kiekvieną dieną turi vilkėti švarką arba liemenę ir sijoną arba kelnes. Liemenė turi būti visada užsegta. Švarką rekomenduojama užsisegti, kai bendraujama su klientais. Marškinius rekomenduotina visuomet dėvėti ilgomis rankovėmis ir tik išskirtiniais atvejais – vasaros metu, jei labai karšta – rinktis trumpomis rankovėmis. Rankogalius galima atsilenkti, bet marškinių rankoves negali būti atraitytos.

Nuostatose rekomenduojama atsisegti tris, bet ne daugiau marškinių apykakles sagas, kad iškirptėje tvarkingai tilptų kaklaskarė. Vyrai privalo ryšėti kaklaraištį. Marškinius – susikamšyti į kelnes ar sijoną, nes taip jie atrodo tvarkingiau.

Prie uniformos moterys avi batelius uždaru priekiu. Siūloma rinktis juodos ar tamsiai mėlynos spalvos uždarą avalynę – laivelius su nelabai smailia „nosyte“ ir vidutinio aukščio pakulne (apie 5-7,5 cm).

Vyrams rekomenduojami užrišami juodi batai, be matomų ornamentų ar firmos ženklų. Biure draudžiama nešioti aulinius batus, basutes ar kitokią atvirą avalynę, taip pat sportinę avalynę.

Pėdkelnes mūvėti būtina visada, net jei už lango nepakeliamas karštis. Rekomenduojama su sijonu dėvėti kūno spalvos pėdkelnes. Čia nėra tinkamos raštuotos, ryškių spalvų pėdkelnės. Su kelnėmis – kūno spalvos, juodas, tamsiai mėlynas ar pilkas kojines, siekiančias puse blauzdos, kurios ir sėdint neatidengia nuogos kojos dalies.

Moterims, kurių plaukai trumpi, etiketas diktuoja tokias pagrindines taisykles: tvarkingai kirpta šukuosena, neprovokuojantis, natūralus dažymas. Ilgus plaukus turinčios darbuotojos darbo vietoje vis dėlto turėtų susilaikyti nuo palaidų plaukų, geriau – plaukų kuodas. Plaukų kirpčiai neturėtų dengti vienos arba abiejų akių.

Prie griežtos uniformos tinka tik subtilus ir natūralių atspalvių makiažas. Darbo metu geriausia rinktis švelniu rožiniu arba maksimaliai natūraliu pastelinių atspalvių ar skaidrų laką. Biurui tinkamu laikomas ir prancūziškas manikiūras.

Prie uniformos dera klasikinio stiliaus, subtilių formų ir vidutinio dydžio aksesuarai. Moterims patariama vengti kabančių ir per daug didelių auskarų ar stambių vėrinių. Žiedai turėtų būti subtilūs ir smulkūs. Rekomenduojama ant vienos rankos nešioti ne daugiau du žiedus, rinktis vieną ar porą plonų apyrankių, klasikinį laikrodį.

Vyrų aksesuarai – diržas, akiniai, laikrodis, kaklaraiščio sagė – turi būti kokybiški. Nuostatose parašyta, kad diržo spalva turėtų derėti su batais.

Kaklaraiščio galas turi siekti kelnių diržo sagties apačią, neturi išlįsti siaurasis kaklaraiščio galas. Uniformos kelnių ilgis turi būti tinkamas. Kelnių apačia turi būti ties pėdos keltimi. Iš nugaros jos turi uždengti ne daugiau kaip pusę bato kulno. Klasikinėse etiketo taisyklėse nurodyta, kad batai turėtų būti tamsesni už kostiumą.

O tie, kurie su klientais nedirba, penktadieniais darbe rengiasi kur kas laisviau, spalvingiau ir išradingiau. Taip atskleisdami savo individualumą. Pasižvalgykite, kaip atrodo žmonės dirbantys banke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)