Aprangos žinovas, audinių ekspertas, bei lektorius Gintautas Strolys politikų aprangą aptarė paprastu būdu – įsivaizduodamas, kad politikų nė nepažįsta.

Jų aprangą ir įvaizdžiui specialistas įvertino pasinaudodamas google paieškoje pateikiamomis žinomų šalies politikų nuotraukomis.

„Apibūdindamas aš ištryniau viską, ką apie juos žinojau ir įsivaizdavau. Tarsi jie būtų Latvijos politikai. Tad komentuoju tai, ką matau. Čia nekalbėsime apie madą. Mes aptarsime nusistovėjusias drabužių dėvėjimo taisykles, psichologiją ir kalbą“, – teigė subjektyvią nuomonę išsakyti panoręs G. Strolys.

Gabrielius Landsbergis (36 metai)

Jo apranga gera, todėl mes jį matome kaip tikrą politiką. Jeigu žiūrėtume į Gabrieliaus neverbalinę kalbą, jis atrodo kaip samdomas įmonės vadovas arba kaip politikas. Jis laikosi tam tikrų drabužių taisyklių, kurių laikomasi versle ir politikoje.

Kartais jį matome be kaklaraiščio. Jei Gabrielius neriši kaklaraiščio, tuomet jis yra lauke arba patalpoje, kuri yra neįpareigojanti. Tai reiškia, kad jis nufotografuotas neoficialioje aplinkoje, kai darbas nebuvo biure.

Iš nuotraukų galima pastebėti, kad jo drabužių kalba yra oficiali. Pavyzdžiui, jei žmogus yra įmonės savininkas ir tos pačios įmonės direktorius – jis laikosi direktoriaus aprangos taisyklių. Tačiau kai kurie įmonių savininkai kartais aprangos taisyklių nesilaiko, nes jie turi samdomus direktorius, kurie tų taisyklių dažniau laikosi.

Tad šiuo atveju Gabrielius yra ne padėties šeimininkas, o tam tikros žmonių interesų grupės atstovas. Jis tarsi žaidėjas, šiuo atveju – politikas. Ir aš pritariu – jis gerai rengiasi kaip politikas.

Jis puikiai žino drabužio kalbą. Spėju, kad jis turi konsultantą. Juk dažniausiai mes apie save jokios tikslios informacijos nematome ir pasikliaujame tik veidrodžiu. Ir nors veidrodis sufleruoja gerai, bet išvydę filmuotą ar fotografuotą medžiagą, kurioje esame, neretai sau nepatinkame. Taigi, veidrodis ne visada geras patarėjas.

Apibendrinant G. Landsbergio aprangą – ji atitinka tai, ką jis daro, ką jis veikia.

Vytautas Landsbergis (85 metai)

Žvelgiant į V. Landsbergį nuotraukose galime matyti jį labai įvairų. Tai žmogus, turintis daug patirties, daug sukaupto „bagažo“, daug nuveikęs Lietuvai. Jis jau gali rengtis nesilaikant taisyklių, tačiau visi mes žinosime, kad jis yra Vytautas Landsbergis. Net ir iki šiol jis rengiasi deramai – oficialiuose pristatymuose kartais segi peteliškę ar mėgstamą tautinę juostelę po kaklu. Tai yra jo braižas.

Labai gerai, kad žmogus turi tai, pagal ką jis yra atpažįstamas. Nes jei paklaustume, kuris Lietuvos politikas segi tautinę juostelę, abejonių nekiltų niekam – visi žinotų, jog tai Vytautas Landsbergis.

Žmonių, turinčių tokį braižą, yra labai mažai. O jis tai turi ir supranta, kad jis toks – vienintelis. V. Landsbergis turi ir plačią gamą kostiumų – turi įvairią aprangos kalbą.

Jis – nediktatoriškas. Jis atsižvelgia į žmonių nuomonę ir ieško kompromisų, tai galima pastebėti, kai jis skirtingose vietose pasirodo vilkėdamas įvairią aprangą.

Algirdas Mykolas Brazauskas (1932 - 2010)

Daugiausia šio politiko gerbėjų buvo moterys. Iki šiol girdima, kad A. M. Brazauskas moterims patikdavo. Kodėl? Nes jis elgėsi kultūringai net ir savo apranga.

Galima matyti iš užfiksuotos nuotraukos, kur A. M. Brazauskas buvo atvykęs į sporto renginį. Jis apsirengęs sportiškai – vilki treningus, avi baltus sportinius batelius. Taip jis atidavė pagarbą visiems sportininkams, o ne vilkėjo oficialaus politikui būdingo kostiumo. Reikia rengtis atsižvelgiant į aplinką ir jausti pagarbą jai.

Amžinatilsį siuvėjas Vincentas Zelionka šalies prezidentui siūdavo kostiumus. Taigi, A. M. Brazauskas rengėsi drabužiais, kuriuos jam parūpindavo didžiulę patirtį turintis žmogus.

A. M. Brazauskas mėgo įvairią aprangą – turėjo didelę kostiumų, kaklaraiščių, megztukų kolekciją. Jis mokėjo prisitaikyti prie aplinkos, o tai yra labai svarbu. Jis puikiai sugebėjo derinti savo aprangą prie tam tikros veiklos, kuria tą dieną užsiėmė.

Tokias pareigas užimantys žmonės turi labai didžiulį žmonių interesų ratą, su kuriais bendrauja ir turi pasiekti savo užsibrėžtus tikslus tarp jų. Tad būtų labai keista, jei visur atrodytų vienodai. Kitu atveju, sėkmę pasiekti būtų sunkiau ir ją ilgai išlaikyti būtų beveik neįmanoma.

Ramūnas Karbauskis (48 metai)

Dažniausiai jį regime apsirengusį ne kaip politiką. Jis – tarsi laisvas žmogus, labiau atstovauja sau, o ne visuomenės interesams. Ir tai, galbūt, daro sėkmingai. Ar jis ilgai bus politikoje? Čia yra didžiulis klausimas, jeigu ir toliau jo drabužiai kalbės tokia kalba.

Pasirodyti politikos arenoje be kaklaraiščio yra tas pats, kas eiti į krepšinio treniruotę vilkint lengvaatlečio apranga. Tai yra nepagarba krepšiniui. Taigi, jo drabužių kalba nepagarbi prieš savo pašnekovus.

Gabrielius Landsbergis, Ramūnas Karbauskis

Jeigu tektų mintims nupiešti politiką? Būtinai jam užrištume kaklaraištį. O R. Karbauskis jo neturi. Visgi Seime rekomenduotina ryšėti kaklaraištį. Kaip krepšinyje yra priimta dėvėti krepšinio aprangą, o ne golfo žaidėjo ar plaukiko, taip ir politikoje. Visur yra savos taisyklės, kurių derėtų laikytis.

R. Karbauskis dažnai pastebimas vilkintis mėlynu kostiumu – tai gera, dalykiška verslo kalba. Tačiau mėlyni kostiumai būna įvairių atspalvių. Daug atspalvių gali turėti ir marškiniai, ir kaklaraištis. Todėl politikas gali kalbėti savo unikalia aprangos kalba.

R. Karbauskio apranga labiau tinkama miesto merui, sprendžiant ūkinius klausimus.

Remigijus Šimašius (44 metai)

R. Šimašiaus drabužių kalba labiau tinkama politikui. Jis puikiai galėtų sostinę reprezentuoti Seime, o tvarkant miesto reikalus reikėtų įvairesnės aprangos. Tačiau tai – mano subjektyvi nuomonė. R. Šimašius retai matomas neformalioje aplinkoje vilkėdamas neformaliais drabužiais. Nes mieste yra labai daug neformalumo, kur egzistuoja žmogiški santykiai ir čia vyksta paprasti žemiški pokalbiai. Čia miesto mero beveik nematyti.

Artūras Zuokas (50 metų)

Tuo tarpu A. Zuokas – įvairesnis. Jis save reprezentuoja ir kaip politiką, ir kaip buvusį merą. Be to, skirtingose nuotraukose jis įamžintas užimantis skirtingas pareigas. Todėl jo drabužių kalbai reiktų skirti didesnį dėmesį.

Žvelgiant į paieškos rezultatus internete, A. Zuokas atrodo gerokai spalvingesnė asmenybė negu R. Šimašius. Taigi, su A. Zuoko aprangos stiliumi galima daugiau nuveikti negu su R. Šimašiaus aprangos deriniais.

Išvada

„Drabužis nėra universalus daiktas. Nes universalumas – tai pats prasčiausias sprendimas. Visi žino tokį daiktą – žirkles. Kiekvienam darbui, kiekvienai profesijai jos yra skirtingos ir atlieka vis kitokią funkciją. Todėl norint atlikti darbą tinkamai ir greitai, reikia turėti tam skirtą įrankį ar aprangą. Politikui – apranga kaip amatininkui – įrankis.

Primenu, kad visi darbai, visos veiklos turi savo aprangos kodą, drabužį. Galima elgtis nenaudojant šių žinių ir taisyklių, bet kam pramušinėti sieną galva, jei žinai, kad galima sienoje rasti duris ir pritaikyti tinkamą raktą“, – reziumavo audinių ekspertas Gintautas Strolys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (210)