Nuo galvos iki kojų vintažinio stiliaus negalėčiau rinktis. Man vintažas visu grožiu atsiskleidžia derinamas prie kontrastingų modernesnių daiktų, įpynus į aprangą vieną kitą retro užuominą. Šį kartą – apie senučius mėlynus batelius.

Vienoje antrų rankų parduotuvėlėje už akių užkliuvo vintažiniai tamsiai mėlyni aukštakulniai. Švedų firmos „Sköna Marie“ natūralios verstos odos bateliai pagaminti tarp 8-ojo ir 9-ojo dešimtmečių. Tačiau jų dizainas įkvėptas 40-ųjų laikotarpio: marie jane stiliaus užsegimas, migdolo formos noselė, siūta iš kantuotų odos detalių, ir nedidelis riestas kulniukas. Migdolinis batelių priekis ir plonas dirželis suteikia pėdai grakštumo, o dėl paminkštinto pado ir neaukšto kulniuko jie ypač patogūs. Už batelius mokėjau 1,50 Eur (panaršiusi aptikau, kad šiandien nauji kainuotų apie 100 eurų).

Vintažiniai Vaidilės bateliai

Mėlynųjų batelių dizainas – aplink kulkšnį segamas marie jane tipo dirželis ir mažutis kulniukas – vienos pavasario avalynės tendencijų. Tai klasikinis, visuomet dailiai atrodantis modelis.

Dažniausiai naujo daikto neperku, jei galvoje nesušmėžuoja bent kelios idėjos, kaip jį priderinsiu prie turimų drabužių. Šįkart 4 pavasarinės aprangos variantai, prie kurių galima pritaikyti panašaus dizaino tiek naujus, tiek vintažinius batelius.

1. Kasdienis

Laisvesniam kasdieniam stiliui prie tokių batelių tiktų trumpinti džinsai (batelių, segamų/rišamų aplink čiurną, neverta slėpti po ilgomis kelnėmis, prie jų kur kas stilingiau atrodo trumpintos, apnuoginančios lopinėlį odos). Derinčiau laisvesnio kirpimo džinsus, pavyzdžiui, boyfriend arba tiesius, kad atsirastų kontrastas tarp berniokiško džinsų silueto ir moteriškų batelių.

Išskirtine detale galėtų tapti madinga palaidinė pūstais pečiais, sušiuolaikinta retro stiliaus arba dekonstruoti marškiniai. Šviežumo tokiam deriniu suteiktų skulptūriška kietos formos rankinė ir minimalistiniai metaliniai papuošalai.

2. Marinistinis

Marinistinis stilius išsiskiria jūrine tematika, nuo spalvinės gamos (balta, tamsiai mėlyna, raudona), iki jūreivių aprangai būdingų detalių. Kuriant tokio stiliaus derinį perlenkti lazdos nereikėtų, pakanka vieno kito marinizmą atspindinčio drabužio ar aksesuaro.

Jei aprangoje susiplaks ir dryžiai, ir virvėmis marginta skarelė, ir inkarais puošta rankinė, derinys atrodys perkrautas. Verta remtis spalvine gama, nepaskęsti jūrinės tematikos elementuose ir pašvarinti įvaizdį geometrinėmis formomis. Prie marinistinio stiliaus puikiai derės pavasario pažiba – pinta šiaudų rankinė.

3. Elegantiškas

Šį sezoną didelis dėmesys skiriamas švarkams ir jų interpretacijoms, madingos griežtos švarko tipo suknelės. Tokios dailiai formuoja figūrą, suteikia aprangai elegancijos ir papuošia. Švarkinė suknelė yra stilingas pagrindas, prie kurio derinami įvairūs aksesuarai išryškėja, nesipyksta su pagrindiniu drabužiu. Kad apranga atrodytų rafinuočiau, prie jos derinčiau kelis „Chanel“ tipo akcentus: vintažu alsuojančias geltonojo aukso detales, perlus ir juodą spalvą.

4. Modernus

Apranga atrodo moderniau ir gaiviau, jei joje dominuoja viena neutrali spalva, lakoniški siluetai ir griežtų formų aksesuarai. Kelis sezonus iš mados nesitraukia plačios trumpintos kelnės – kiulotai. Kai kurie jas vadina sudėtingu drabužiu, tačiau prie šiuolaikiškumą pabrėžiančių kiulotų dera daugybė drabužių ir batelių.

Kad striukas kelnių siluetas neiškreiptų figūros proporcijų, palaidinę verta sukišti už juosmens arba rinktis trumpesnę, nesiekiančią klubų. (Tiesa, prie tokių kelnių fantastiškai gali atrodyti to paties audinio ilgintas švarkas.) Kai norisi elegancijos, tiktų grakštūs kitten heel tipo arba klasikiniai aukštakulniai bateliai smailu priekiu, o kai reikia stilingo patogumo – elementarūs balti kedai.

Taigi, vintažiniai vos kelis eurus kainuojantys bateliai gali rasti savo vietą ir šiuolaikiškame garderobe. Tereikia trupučio laiko batelių atnaujinimui ir stiliaus idėjų paieškoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)