Geriau suvokti, kas ir kaip, padės Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja dermatologė Irina Pugačiova, rašoma pranešime spaudai,

„Amžinai veikiantys“ užpildai gali sukelti amžinai nesibaigiančių problemų

Norėtumėte išlyginti veide susimetusias raukšles, atkurti dėl amžiaus pakitusį veido ovalą, padidinti lūpas, netgi krūtinę ar raumenukus? Su šiomis užduotimis susidoros užpildai – įvairiausi geliai, kurie švirkščiami po oda. Procedūra atliekama taikant vietinę nejautrą ir trunka 15–20 minučių. Iš karto po procedūros injekcijų vietos gali šiek tiek patinti ar atsirasti nedidelių mėlynių, bet tai išnyksta per kelias dienas.

Mažiausiai problemų sukelia ir saugiausi yra biologiškai išsiskaidantys užpildai, pagaminti iš mūsų organizmui artimų medžiagų – hialurono rūgšties, kalcio hidroksiapatito, kolageno ar savų riebalų (jei atliekamas lipofiliavimas).

„Įšvirkšti tokie užpildai atrodo natūraliai, greitai ir lengvai „prigyja“, retai sukelia komplikacijų. Pagrindinis jų trūkumas yra tai, kad organizmas ilgainiui visiškai absorbuoja užpildą (priklausomai nuo panaudoto preparato tankio, tai gali tęstis nuo šešių mėnesių iki dvejų trejų metų), buvęs efektas tiesiog išnyksta“, – pastebi dermatologė I. Pugačiova.

Galima naudoti užpildus, kurių sudėtyje, be natūralių minėtų medžiagų, yra sintetinių priedų. Jie gerokai pratęsia užpildo efekto laiką. Tačiau apie tokių kombinuotų preparatų naudojimą gydytojai atsiliepia gana nevienareikšmiškai. Po injekcijų, kurioms naudojami preparatai su sintetiniais priedais, išauga komplikacijų tikimybė.

Dermatologė I. Pugačiova teigia, jog dažniausiai pasitaikančios komplikacijos – fibrozė (jungiamojo audinio proliferacija) ir granulomatinis uždegimas. Negana to, negatyvi organizmo reakcija dažnai išryškėja po procedūros praėjus keleriems metams. Padėtį galima pagerinti chirurginiu būdu, bet pašalinti problemas sukėlusias sintetines daleles labai sudėtinga.

Dar daugiau komplikacijų gali sukelti naudojami nesiabsorbuojantys biopolimeriniai geliai. Šie sintetiniai geliai dažnai migruoja, sukeldami nuolatinius uždegimus ir pykinimą. Pašalinti juos chirurginiu būdu labai sudėtinga, gydymas gali trukti ne vienerius metus. Tad verta atsiminti, jog pasiūlymo pasididinti lūpas geliu, kuris „laikysis amžinai“, geriau net nesvarstyti, kad nepakartotumėte klaidų tų nelaimingųjų, kurie dešimtmečius kovoja su tokių pavojingų grožio injekcijų pasekmėmis.

Dermatologė atkreipia dėmesį, kad geriausia tokias grožio procedūras kaip injekcijos atlikti patikimoje, licencijuotoje sveikatos priežiūros įstaigoje. Taip galima išvengta pavojaus, kad injekcijoms bus panaudoti nekokybiški ar neaiškios kilmės preparatai.

Mimikos raukšlėms lyginti – preparatai su botoksu

Raukšles ant kaktos, tarp antakių, „žąsies kojeles“ akių išoriniuose kampučiuose ir kitas raukšleles, susidariusias dėl aktyvios veido mimikos, panaikinti padeda injekcijos preparatų, kurių sudėtyje yra A tipo botulino toksino, dysporto, kseomino ar kitų nervinių impulsų perdavimo kanalus blokuojančių preparatų, kurie veido raumenis veikia atpalaiduojamai. Šių injekcijų poveikis išlieka 4–8 mėnesius, kol vėl susiformuoja naujos neuromuskulinės jungtys.

Tokios injekcijos suleidimo procedūra trunka 10–15 minučių ir faktiškai yra beskausmė. Svarbiausia, kad ją atliktų pakankamai praktinės patirties turintis gydytojas, gerai išmanantis ne tik anatomiją, bet ir preparatų įšvirkštimo metodiką. Dermatologė I. Pugačiova perspėja, kad jei leidžiamo preparato dozės bus paskirstytos netinkamai ar bus parinkti netinkami suleidimo taškai, gali atsirasti ptozė – viršutinio voko užkritimas, antakių linijos nenatūralus nusileidimas ar pakilimas, veido asimetrija ir pan.

Po kai kurių procedūrų geriau porą dienų slėptis nuo svetimų akių

Norite pagerinti veido spalvą, susigrąžinti odos elastingumą ir stangrumą, išlyginti smulkias raukšleles ir suteikti jai drėgmės bei lengvo patempimo efektą? Jums vertėtų atlikti mezoterapiją arba biorevitalizaciją, kurių pagrindas – hialurono rūgšties preparatai, arba plazmoliftingą (PRP) – odos atjauninimą kraujo plazma, kai naudojamas trombocitais praturtintas paties paciento kraujas.

Biorevitalizacija ir plazmoliftingas dažniausiai atliekami veidui, dekoltė ir kaklui, rankų žasto odai stangrinti ir atjauninti. Mezoterapija tradiciškai įeina į arsenalą priemonių, skirtų figūros korekcijai, kovai su celiulitu (šiuo atveju naudojami ir kokteiliai-lipolitikai).

Mezoterapijos, biorevitalizacijos ar PRP procedūra paprastai trunka nuo 15 iki 45 minučių. Preparatai švirkščiami negiliai, paprastai odos paviršiniame sluoksnyje. Nuskausminimui naudojamas antiseptinis tepalas arba apsieinama ir be jo.

Dažniausios komplikacijos po minėtų grožio procedūrų – patinimai ir raudonis (labiausiai jie matomi po PRP), praeinantys po kelių valandų, ir nedidelės, bet gausios mėlynės dūrių vietose, kurios išnyksta per 3–5 dienas. Beje, mėlynės po procedūrų dažniausiai pastebimos rūkantiems ar tiems, kurių oda plona ir jautri. Dermatologė I. Pugačiova pataria bet kokiu atveju savo gyvenimą susiplanuoti taip, kad bent porą dienų po procedūros būtų galima pabūti namuose. Juolab kad neretam pacientui gali būti draudžiama naudoti kremus ir tepalus, pagreitinančius mėlynių rezorbciją.

Verta pasidomėti ir preparatu, ir gydytoju, ir įstaigos reputacija

Kam negalima darytis grožio injekcijų? Tai iš esmės nesuderinama su nėštumu, žindymu, ūmiais uždegimais, autoimuninėmis, kitomis lėtinėmis ligomis, herpio paūmėjimu. Nepatartina grožio injekcijų daryti sergant mėnesinėmis ar netgi šiek tiek peršalus. Jei vartojate kokius nors vaistus, būtina apie tai įspėti procedūrą atliksiantį gydytoją (kai kurie antibiotikai gali neutralizuoti botulino toksiną, grožio injekcijų kontraindikacija gali būti ir antikoaguliantų vartojimas).

Jei ruošiatės atlikti kolageno injekcijas, prieš tai būtina pasitikrinti, ar ši medžiaga nesukelia alergijos (tyrimas paprastai daromas likus mėnesiui iki grožio procedūros, atliekamas du kartus su dviejų savaičių pertrauka).

Kaip jau buvo minėta, grožio injekcijas atliksianti klinika ar grožio salonas privalo turėti licenciją atlikti tokio pobūdžio procedūras. Injekcijas gali daryti tik gydytojas (dermatologas arba plastikos chirurgas), turintis sertifikatą atlikti konkrečią grožio procedūrą.

„Gydytojas prieš procedūras visuomet pasidomės, kokius vaistus vartojate, kokias procedūras jau esate darę anksčiau, kaip oda į jas reagavo, kaip greitai sugyja žaizdos, ar nėra polinkio susidaryti randams“, – aiškina dermatologė I. Pugačiova.

Rekomenduodamas procedūrą gydytojas turėtų papasakoti apie galimą šalutinį poveikį, aptarti procedūros skausmingumą (ji skiriasi priklausomai nuo metodikos), išsiaiškinti jautrumą skausmui, nes, pavyzdžiui, mezoterapiją rekomenduojama atlikti be nuskausminimo, nes tuomet procedūra yra efektyvesnė. Tačiau jei žmogus labai jautrus skausmui, ir tokiu atveju būtina anestezija. Jei gydytojas nieko neklausia ir pasiruošęs durti tuojau pat, jei jis sako, kad nebus jokio šalutinio poveikio – tai jau pagrindas sunerimti.

Prieš procedūrą taip pat privalu pasidomėti, koks preparatas bus naudojamas. Ypač atsargiems derėtų būti gavus pasiūlymą išbandyti kokį nors naują, bet „labai gerą“ preparatą. Tokiu atveju visgi reikia pagalvoti, ar verta tapti bandomuoju triušiu, net jei tas naujas preparatas ženkliai pigesnis. Didelių ir žinomų gamintojų pasaulyje nėra taip daug. Tai paprastai yra Europos, JAV, Japonijos ir Pietų Korėjos farmacijos gigantai, kurie leidžia milžiniškas pinigų sumas moksliniams tyrimams ir skiria labai daug dėmesio savo gaminamų preparatų saugumui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)