Ketvirtadienį Ž. Maslauskas minėjo ypatingą dieną – sostinėje duris atvėrė pirmoji parduotuvė, kurioje nuo šiol bus galima pasimatuoti jo kuriamą rankų darbo avalynę.

Kaip tikina dizaineris, žmonės vis dar sunkiai suvokia, kiek laiko ir pastangų užima rankų darbas.

„Pavyzdžiui, fabrikas Panevėžyje, kuris 90 proc. batų eksportuoja į Vokietiją, turi 100 žmonių ir jie gali padaryti virš 100 batų porų. Mes vieną batų porą gaminame trise ir užtrunkame pusantros dienos", – pasakojo kūrėjas.

Avalynės dizaineris sako nekuriantis daugiau nei 20 to paties modelio batų dėl paprastos priežasties – juk nenorėtumėte gatvėje išvysti dar penkis žmones su tais pačiais bateliais.

Avalynė

Naudodamiesi proga Ž. Maslausko paklausėme, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis naujus batus.

Medžiaga. „Pirmiausia, batai turėtų būti odiniai. Aišku, šiuolaikiniame pasaulyje yra tokių batų gamybos technologijų, kad tampa vizualiai sunku atskirti tikrą odą“, – sako avalynės kūrėjas ir priduria, kad ne visuomet reikėtų aklai tikėti tuo, ką perskaitote etiketėje.

Įprasta tikrinti vidinį bato ženklinimą, kur dažnai nurodoma, iš kokių audinių pagaminti bato išorė ir vidus. Tačiau Ž. Maslauskas sako, kad tai – ne 100 proc. garantija, kad įsigysite tikros odos gaminį.

„Vidinis ženklinimas dar nieko nepasako. Būna atvejų, kai tikroji avalynės medžiaga yra nuslepiama. Pavyzdžiui, eko oda beveik nesiskiria nuo tikrosios odos“ – sako kūrėjas. Anot jo, viskas priklauso nuo gamintojo sąžiningumo ir atsakomybės prieš klientą jausmo.

Paminėtina, kad versta oda – taip pat kokybiškas variantas, tačiau jos priežiūra yra sudėtingesnė, mat norint išlaikyti nepriekaištingą išvaizdą, batus reikės impregnuoti kiekvieną savaitę.

Padas. Ne ką mažiau nei medžiaga, iš kurios pasiūti batai, svarbus padas. Ž. Maslauskas sako, kad anksčiau buvo populiarus odinis padas, bet dabar praktiškesnis sprendimas – termo gumos padas.

Iš termo gumos pagamintas padas puikiai tinka ir žiemai, ir vasarai. Jis minkštas, nekaukši, nuo šalčio nekietėja. Nuo šalčio nekietėjantis padas neslysta, ant jo nesikaupia sniego gumulai.

„Termo guma taip pat nepraleidžia šalčio, su tokiais batais būtų galima vaikščioti ir prie -30 °C“, – pasakoja „Batų namų“ įkūrėjas.

Avalynė

Pamušalas. Anot Ž. Maslausko, svarbu, kokie tarpiniai pamušalai įdėti į avalynę – jei sintetiniai, koja labai prakaituos. Pastaruoju metu, anot jo, žmonės pageidauja avalynės spalvotais, raštuotais pamušalais, tačiau neįvertina to, kad toks pamušalas sėkmingai nudažys jų kojines. Kad apsaugotumėte kojines nuo neestetiškai atrodančių dėmių, pamušalą galite impregnuoti, tačiau pasiruoškite kitai problemai – kojos šus.

Forma. Ž. Maslauskas sako, kad moterims aukštakulnius reikia rinktis išties atsakingai. Paprasčiausias būdas patikrinti, ar jais avint nereiks griežti dantimis iš skausmo – apsiauti. Svarbiausia, kad priekinė rodomojo piršto dalis eitų po noselės priekiu. Jei taip nėra – aukštakulnius galite padėti į šoną, jie beveik garantuotai bus labai nepatogūs.

„Galiu pasakyti, kad visus „Louboutino“ batus reikia taisyti – jie neturi geometrijos. Dėl to juos avint koja tarsi stumiama į priekį. Pasidaro gaila, kai matau, kad garsios dainininkės su „Louboutino“ aukštakulniais nė negali užlipti ant scenos. Be to, po penkių, dešimties kartų toks batas tiesiog išsitampys.

Avalynės problemos. Dažniausios problemos, su kuriomis susiduria pirkėjai, yra užtrauktukų gedimai, pado atsiklijavimai, užkulnių nusėdimai (kai sukrenta kulnas), sako Ž. Maslauskas ir priduria, jei įsigyti batai yra odiniu padu – reikės nusiteikti dažnai pado profilaktikai.

Tarnavimo laikas. Avalynės kūrėjas teigia, kad laiduoti už kitus prekybininkus būtų sudėtinga, tačiau jo kuriama avalynė drąsiai tarnauja 3-5 metus, o kai kurie vienetiniai batai tinkami avėti net 10-15 metų.

Ž. Maslausko kolekcijos batai, kurie, jo teigimu, tarnaus mažiausiai 10 metų. „Čia nėra kam plyšti“, – sako savomis rankomis batus pasiuvęs meistras.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)