Vis dėlto egzistuoja tam tikri universalūs principai, galintys padėti sutaupyti laiko ir išvengti nereikalingo ir desperatiško bandymo sukurti tobulą įvaizdį. Belieka iš mąstymo ir garderobo išgyvendinti šias penkias paprastas, tačiau pavojingas stiliaus nuodėmes.

(„The Devil Wears Prada“, 2006, Vida Press nuotr.)

Tinkamas dydis, blogas modelis

Drabužio dydis, nurodytas skaičiais ar raidėmis, toli gražu nėra universalus matmuo. Priklausomai nuo individualių kūno proporcijų, vienas to paties dydžio modelis gali gulti it nulietas, o kitas – toli gražu ne tobulai. Šiais laikais, kai garderobą taip dažnai pildome iš internetinių parduotuvių, ne visuomet turime galimybę prieš pirkdami konkretų rūbą jį pasimatuoti.

Tad labai svarbu ne tik įsigilinti į išmatavimų lenteles, bet ir turėti patikimą siuvėją. Mat kai kada užtenka nedidelių korekcijų tam, kad rūbas atrodytų puikiai ir nenusėstų į drabužinės gilumą bei leistų jaustis pasitikinčiai ir patogiai.

Kokybės trūkumas

Audinys ir pasiuvimo kokybė – greitosios mados laikais dažnai nuvertinami, tačiau itin svarbūs išvaizdos kriterijai. Tad prieš įsigyjant naują drabužį svarbu užmesti akį ne tik į jo kainą, bet ir į audinių sudėtį. Mat net jei drabužis atrodo puikiai prieš jį įsigyjant, jo dėvėjimosi laikais gali būti trumpalaikis, o išvaizda pakisti jau po pirmo skalbimo ar valymo.

Visuomet geriausia rinktis natūralius audinius – šilką, medvilnę, liną. Kitaip, nei įprasta manyti, ilgojoje perspektyvoje tai yra kur kas ekonomiškesnis sprendimas nei vienadieniai sintetikos mišiniai. Nusprendus pasirinkti sintetinį audinį svarbu kritiškai įvertinti jo minkštumą, tekstūrą. Ir visuomet svarbu atminti, kad ne mados ženklas rodo tikrąją rūbo vertę, o jo pagaminimo ir audinio kokybė.

Išeiginės suknelės sindromas

Tikriausiai daugelis iš vaikystės išsinešėme vyresniųjų patarimus, kad reikia turėti garderobo eilutę „juodai dienai“, t.y. kokiai nors ypatingai progai. Tačiau realiame pasaulyje tikriausiai nėra didesnio nesusipratimo nei vadinamasis „persipuošimas“. Tiksliai nežinant, koks yra renginio aprangos kodas ar jei jo apskritai nėra, marškinėliai ir džinsai bus kur kas geresnis sprendimas, nei puošni suknelė atvira nugara.

Pasenusios tendencijos

Mados tendencijas svarbu išmanyti ne vien tam, kad būtų galima padaryti naujų „injekcijų“ kasdieniam garderobui, bet ir tam, kad būtų galima... jų išvengti. Mat kur kas pravarčiau žinoti, jog vienokiam ar kitokiam siluetui jau seniai laikas tarti griežtą „ne“, nei įsigyti karščiausias, tačiau trumpalaikes tendencijas atspindintį modelį. Kitaip tariant, svarbiausia žinoti, kas yra nebemadinga, ir puoselėti savitą stiliaus pojūtį išvengiant vienadienių tendencijų.

Raštų maišymo subtilybės

Raštų ir ornamentų maišymas – viena prieštaringiausių stiliaus tendencijų, mat norint tai daryti profesionaliai reikalinga ne tik intuicija, bet ir tam tikrų žinių bagažas. Tad viena vertus, kaip ir netikėtų spalvų derinių, jo geriau vengti, o norint mesti šį sudėtinga iššūkį – atsižvelgti, kad raštų spalvos būtų tapačios ar giminingos, o motyvai – paprasti ir besikartojantys tarpusavyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)