Lengvai įsielektrinantys audiniai

1. Vilna. Šio audinio savybę it magnetas traukti plaukus, ko gero, žino kiekviena. Ir vis dėlto kodėl jaukus pynių raštų megztinis gali būti toks nepakenčiamas. Tam yra mokslinis paaiškinimas. Juk vilna yra natūralus iš gyvūnų kailio gaunamas pluoštas, kuriame, pasirodo, užsilieka visiškai nedidelis kiekis folikuluose esančios drėgmės, kaip tik ir sukeliančios elektrinį laidumą.

2. Kailis. Jo įsielektrinimo priežastis tokia pat kaip vilnos, tik elektrinasi jis, deja, dar labiau.

3. Šilkas. Kad tai besielektrinantis audinys, žino kiekviena, kuriai po suknele teko dėvėti šilkinį pasijonį ar apatinuką.

4. Poliesteris. Sintetiniai audiniai, kaip antai nailonas, kitaip nei, pavyzdžiui, vilna, nelinkę kaupti drėgmės. Deja, sausas pluoštas gali tapti elektros izoliatoriumi, o tai reiškia, kad dėvėdamos dirbtinio kailio drabužį, elektrinimosi problemos taip pat veikiausiai neišvengsite.

5. Viskozė. Apie drabužių elektrinimąsi nepavyks pamiršti ir renkantis pusiau natūralius audinius, mat jiems taip pat būdingas sausumas, taigi, žinokite, kad iš pažiūros nuo šilkinės nesiskirianti palaidinė taip pat gali prilipti prie kūno anaiptol nepageidautinose vietose.
Megztiniai

Elektrinis nelinkę audiniai

1. Medvilnė. Jei vargti su besielektrinančiais ir prie kūno limpančiais audiniais esate ypač nenusiteikusios, maukitės džinsus, medvilnines paprastai chaki arba rusvos spalvos kelnes, trikotažinius marškinėlius, susagstomus marškinius, megztinius ir kt.

2. Oda. Rauginama oda praranda laidumą. Dėl šios priežastis ji kels mažiau problemų nei purus vilnos paltas.

Kaip sumažinti audinių elektrinimąsi

Visiškai atsisakyti pirmiau išvardytų penkių rūšių audinių tikrai nederėtų, be to, vargu ar būtų įmanoma. Tiesiog atminkite, kad polinkį elektrintis mažina audinių minkštikliai (nepamirškite jų skalbdamos), drėgmę sugeriančios servetėlės. Galite pamėginti šiek tiek papurkšti audinį plaukų laku arba vandeniu, perbraukti jį metaline pakaba. Problema kiek sumažės ir įsisegus žiogelį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)