DELFI Stilius lankėsi konferencijoje „Globalusis greitosios mados lėtėjimas – realybė ar iliuzija?“, kurioje Lietuvos mados atstovai diskutavo apie ilgai išliekančią madą mūsų šalyje.

Lėtosios mados drabužių gamybos procesuose, pasak mados prognozuotojos ir analitikės Marijos Palaikytės, yra siekiama panaudoti kuo daugiau patvarumo ir ilgaamžiškumo gamybos principų, siekiama neišnaudoti darbuotojų, mokėti jiems tinkamus uždarbius, yra išlaikomas jų orumas, teisės, saugumas.

Mados prognozuotoja ir analitikė siūlo rečiau atsinaujinti ir originaliau pritaikyti jau turimus drabužius tarpusavyje.

„Manęs dažnai klausia, ar galima apsirengti damai tą patį drabužį kelis kartus? Ne galima, o būtina! Jei moteris yra sąmoninga, ji gali tą patį drabužį kiekvieną kartą priderinti vis kitaip prie turimų rūbų. Aš visiškai nebijau į tuos vadinamus išdidžius renginius ateiti pasipuošusi tais pačiais drabužiais“, – kalbėjo ji.

Olandai ir danai jau jau prieš kelerius metus pradėjo operatyviai judėti prie tvarumo ir mažesnio drabužių pirkimo. M. Palaikytė yra įsitikinusi, kad toks požiūris jau atėjo ir į Lietuvą.

„Prieš 15 metų mūsų krašte buvo vos keli dizaineriai, o dabar jau yra daugybė butikų ir jų vis daugėja! Butikuose galima rasti daug skirtingų lietuvių dizainerių drabužių. Tai rodo, kad mes esame sąmoningi ir vertiname tvariąją madą. Galima sakyti, kad mes pirmaujame kartu su danais“, – tikino mados analitikė.

Konferencijoje taip pat dalyvavęs garsus Lietuvos dizaineris Seržas Gandžiumianas teigė, kad žmonės vis dažniau ieško kokybiškų ir ilgaamžių drabužių. Dizaineris pasakojo, kad į jo kūrybą dažniau atsigręžia klientai, kurie nori specialiai jiems pasiūtų tvarių drabužių.

Lietuvoje atsiranda tokių dizainerių, kurie kuria iš audinių likučių ir atlikusių atraižų. Vieni jų konferencijoje apsilankę projekto „Upcycled by LT” dizaineriai.

Konferencija „Globalusis greitosios mados lėtėjimas – realybė ar iliuzija?“

„Mes esame tvariosios mados Lietuvoje iniciatyva“. Mūsų tikslas yra užmegzti ryšius su Lietuvos pramonės atstovais ir dirbti su jų medžiagų likučiais“, – kalbėjo dizaineriai Vida Strasevičiūtė ir Tomas Baranauskas.

Tačiau, anot M. Palaikytės, mados industrija mums nenori leisti įsisavinti tvariosios mados, nes masinių prekių ženklų gamintojai nukentėtų finansiškai.

„Mes skraidome į kosmosą, bet negalime sukurti pėdkelnių, kurios neplyšta? Jei jos būtų patvarios, jų niekas nepirktų ir gamintojai būtų nereikalingi“, – kalbėjo ji.

Konferencijoje kalbėta, kad didžiulę įtaką drabužių madai daro ir „Instagram“ era.

„Viena mano draugė prieš šią konferenciją manęs klausė, kaip aš eisiu su ta pačia suknele, kuri vakar buvo nuotraukoje mano „Instagrame“. Aš jai atsakiau, kad aš eisiu su ta suknele, kad įrodyčiau, kad tvari mada egzistuoja“, – kalbėjo mados žurnalistė ir stilistė Redita Survilaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)