Feisbuko vartotoja Nicole Coulthard socialiniame tinkle įkėlė savo bičiulės naujųjų laisvalaikio batelių nuotrauką.

Regis, nieko keisto joje nematyti, tačiau pabandykite apklausti šalia esančius žmones, kokias spalvas jie mato – pilką ir žalsvą ar rožinę ir baltą? Nustebsite, kaip išsiskirs jūsų nuomonės.

Laisvalaikio batelis

Mokslininkai šiam reiškiniui turi savitą paaiškinimą. Šviesa į akį patenka per lęšiuką. Skirtingo ilgio spinduliai mūsų smegenyse suvokiami kaip skirtingos spalvos. Šviesai pasiekus tinklainę dirginami fotoreceptoriai, kurie informaciją apie šviesą elektrinių impulsų pavidalu perduoda smegenims, o šios, apdorojusios signalą, mūsų sąmonėje suformuoja vaizdą.

Šviesa, patenkanti per lęšiuką, yra mišrainė įvairiausių ilgių ir krypčių elektromagnetinių bangų, kurios yra skleidžiamos šviesos šaltinių arba atsispindi nuo mus supančių objektų. Mums nereikia sąmoningai vargi – smegenys savaime atpažįsta, kokia spalva atsispindi nuo kokio objekto ir „nupiešia“ pasaulį tikromis spalvomis, iš atspindžio „atimdama“ šviesos šaltinio spalvą.

Na, o „Twitter“ vartotojas Alisha turi dar paprastesnį paaiškinimą – batelis nuotraukoje atrodo pilkas ir žalsvas todėl, kad fotografuotas prieblandoje, su blykste, todėl atrodo kur kas tamsesnis nei yra iš tikrųjų.

THE REAL SHOE IS PINK & WHITE OKAY⁉️
The second pic was with flash & darkened, so it looks teal & gray. (depends on what lighting ur in) pic.twitter.com/FlbO3OEEuC— alisha🎃 (@dolansmalik) October 11, 2017

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)