Interneto platybėse siūlomi skirtingi metodai, kaip galima valyti juvelyriką. Vieni rekomenduoja naudoti dantų pastą, kad deimantai švytėtų, alus leidžia spindėti auksui, o pomidorų padažas, anot liaudies išminties, skirtas poliruoti sidabrui. Tad jei jau norisi išmėginti šiuos priežiūros būdus, tai daryti geriau ne ant savo juvelyrinių dirbinių. Vietoj to, kad eksperimentuoti, remiantis neaiškios kilmės patarimais, verta pasiklausyti profesionalų, kurie pataria, kaip reikėtų saugiai rūpintis ir prižiūrėti juvelyrinius dirbinius.

Antikvariniai papuošalai

Perlai

„Jei perlai akivaizdžiai yra purvini, nuplaukite juos tokiame tirpale: 1 arbatiniame šaukštelyje minkštiklio praskiestu 1 litru vandens. Įmerkite juos 10–15 sekundžių, nuvalykite minkštu medvilniniu skudurėliu ir leiskite jiems nudžiūti“, – sako „Silpada Designs“ kokybės kontrolės direktorė Kathy Higginbotham.

Perlus laikyti reikia medvilniniame maišelyje, kad būtų atskirti nuo kitų papuošalų. Jokiu būdu nedėkite jų į plastikinį maišelį. Siekiant užtikrinti, kad jie išliktų blizgūs, jais puoštis reikia reguliariai – taip perlai natūraliai poliruojasi. Kai juos nusiimate, nuvalykite juos sausu medvilniniu audiniu.

Deimantai

„Geriausias būdas valyti deimantus – plauti juos šiltu muiluotu vandeniu ir švelniu šerių šepečiu arba senu dantų šepetėliu. Vėliau nudžiovinkite minkštu skudurėliu“, – teigia gemologė, brangakmenių ekspertė Loretta Castoro.

Anot jos, naudojant dantų pastą jūsų deimantas labiau spindės, tačiau iš tiesų tai nėra puiki mintis.

Nors dantų pasta nepažeis deimanto, ji yra pakankamai abrazyvi ir gali pakenkti minkštiems metalams, esantiems šalia deimantų.

Auksas

Prieš prausdamiesi visada nusiimkite auksinius papuošalus, kadangi muilas ir kitos cheminės medžiagos gali suformuoti ant aukso plėvelę.

Žinoma, yra daugybė komercinių valiklių, kurie veiksmingai valo auksą. Vis tik yra veiksmingų priemonių ir namuose. Išmaišykite kelis lašus skalbimo priemonės šiltame vandenyje ir šveiskite aukso dirbinį švelniu dantų šepetėliu.

Jeigu auksas jau praradęs blizgesį, įmaišykite keletą lašų amoniako į muiluotą vandenį ir vėl valykite. Vėliau nuplaukite drungnu vandeniu ir leiskite jam išdžiūti. Jokiu būdu nenaudokite chloro turinčių priemonių.

„Chloras aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, kaip karštoje vonioje, gali visam laikui sugadinti ar pakeisti aukso papuošalų spalvą“, – pasakojo L. Castoro.

Antikvariniai papuošalai

Sidabras

Sidabras yra minkštas metalas. Tad net ir kiek šiurkštesnis audinys gali pakenkti paviršiui bei jį subraižyti. Rekomenduojama naudoti sidabrui skirtą poliravimo medžiagą arba labai minkštą, švarią kempinę, kad švelniai nupoliruotumėte paviršių ir atnaujintumėte blizgesį.

Juvelyrika su tekstūra

Juvelyrė Jessica Hicks teigia, kad žalvarinis teptukas, kurį galima rasti dažymo įrangos parduotuvėse, naudojantį jį kartu su muiluotu vandeniu, gerai veikia auksinius papuošalus, turinčius tekstūrinį paviršių.

„Švelnūs šeriai puikiai išvalo griovelius. O žalvaris – nupoliruoja“, – teigia ji.

Sidabro papuošalams, kurių įmantresnis dizainas, tinka sidabro valymo pasta, mat ji prasiskverbia į griovelius. Vėliau tereikia nuvalyti švelniu, švariu skudurėliu.

Antikvariniai papuošalai

Turkis

Specialistai teigia, kad turkį valyti reikia šiltu vandeniu ir nedelsiant išdžiovinti minkštu skudurėliu. Nelaikykite akmens vandenyje, nes jis yra labai porėtas, tad skystis labai lengvai prasiskverbia ir gali pakeisti spalvą. Taip pat venkite prekybos centruose parduodamų juvelyrinių dirbinių valiklių, nes jie taip pat gali pakenkti akmens spalvai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)