V. McLean teigia, kad pataikyti į dešimtuką darosi vis sunkiau, nes darbo aplinka tampa vis paprastesnė, ypač jeigu bandote įsidarbinti startuolyje ar technikos įmonėje.

„Šimtams klientų įvairiausiose pramonės šakose patariu, kuo vilktis ir ko vengti einant į darbo pokalbį, – sakė V. McLean. – Vis dar gyvybiškai svarbu rengtis pagal situaciją, nes pirmas įspūdis paliekamas per pirmąsias 30 susitikimo sekundžių, todėl jos išties svarbios.“

Pasak specialistės, su jumis kalbantis žmogus greitai priims sprendimą pagal tai, ką jūs dėvite. Nereikia nei susilieti su siena, nei išsiskirti savo apranga – pasirodymo žvaigžde turėtumėte būti jūs, bet ne jūsų įvaizdis.

Toliau V. McLean dalijasi patarimais, ką reikia daryti ir ko šiukštu nedaryti, jeigu norite gauti savo svajonių darbą.

Venkite akivaizdaus garsių prekės ženklų demonstravimo

Visi žino, kad negalima per darbo pokalbį demonstruoti savo krūtinės, segėti trumpučio sijono, dėvėti nederančių ar pernelyg aptemptų drabužių, vilkėti sportinės aprangos ir džinsų, ar avėti šlepečių. Plaukai taip pat negali būti netvarkingi ar neplauti, tas pats pasakytina ir apie jus pačius.

Tačiau taip pat negalima ir persistengti. Net jeigu siekiate įsidarbinti mados srityje, geriausia neiti į pokalbį su naujausia „Stella McCartney“ suknele ar ryškia krokodilo odos rankine „Hermes Birkin“.
„Hermes Kelly“ ir „Hermes Birkin“ rankinės

Juk nenorite atrodyti tokiu, kuris nesėkmingai bando pasirodyti protingu, taigi, neverskite viso dėmesio sutelkti į jūsų aprangą. Be to, priešais jus sėdinčio žmogaus nuomonė apie konkretų dizainerį gali labai skirtis nuo jūsiškės. Pavyzdžiui, jis gali nemėgti „Moschino“, bet dievinti „Ralph Lauren“.

Jokių matomų tatuiruočių

Norėdami apsidrausti, geriau paslėpkite visas savo tatuiruotes. V. McLean teigia žinanti pernelyg daug atvejų, kai kandidatai buvo atmesti vien dėl tatuiruočių.

Šv. Andriaus universitete atliktas tyrimas atskleidė, kad dauguma darbdavių tatuiruotes laiko tabu. Tiesą sakant, šiuo atveju svarbu ne tai, ką darbdavys mano apie darbuotoją su tatuiruote, bet tai, kaip klientas priims darbuotoją su matomomis tatuiruotėmis.

Akis rėžiantys raštai, dryžiai ir taškeliai – vengtini

Kaip ir spalvų atveju, būtina laikytis subtilumo taisyklės. Gal šiuo metu ir madingi baltai mėlyni dryžiai, tačiau tikrai nenorite sudaryti įspūdžio, kad į darbo pokalbį atėjote tiesiai iš paplūdimio.

Įvairūs raštai ir figūros taip pat gali nukreipti dėmesį. Labiau tikėtina, kad jie iššauks neigiamą nuomonę, nes tai subjektyvaus skonio klausimas.

Visada rinkitės konservatyvesnius ir atsargesnius variantus. Teikite pirmenybę neutralioms spalvoms, jei jau nusprendėte pasirinkti vieną iš gėlėtų suknelių, kurios šiuo metu puošia parduotuvių vitrinas.

Logotipai, net jeigu jie ir pačių garsiausių prekių ženklų, taip pat siunčia ne tą žinutę, kurios reikėtų, tad jų venkite.

Kuo natūraliau atrodysite, tuo geriau

Visas makiažas turi būti minimalus, venkite per daug kreminės pudros ar pernelyg ryškių antakių.

Jeigu turite ilgus plaukus, jie turi būti švarūs, sušukuoti ir surišti nugaroje. Plaukai neturėtų dengti jūsų veido interviu metu – su jumis kalbantis žmogus turėtų matyti jūsų veidą ir jo išraiškas.

Būtinai nueikite į kirpyklą ir susitvarkykite plaukų šaknis. Tai investicija, kuri atsipirks. Jeigu darbinatės į pareigas, kurios numatys tiesioginį kontaktą su klientais, potencialus darbdavys turi matyti, kaip atrodote geriausiai.

Ir jeigu jums tai būdinga, pokalbio metu nesukite, neatmetinėkite ir kitaip nesitaisykite plaukų.

Venkite pernelyg madingo manikiūro

Nesvarbu, tai būtų nagų menas „Sostų žaidimų“ tema, metaliniai dryželiai, juodi akcentai, geometriniai raštai ar neoninės spalvos – viso to turite vengti.

Tiesiog rinkitės paprastą neryškų manikiūrą. Švelniai rožiniai nagai – vienintelė mados tendencija, kuri leistina einant į darbo pokalbį.

Paprastas pavyzdys, su kokiu manikiūru nedėrėtų vykti į darbo pokalbį:
Manikiūras

Venkite aukštakulnių, jei paprastai jų neavite

Jeigu aukštakulniais einate visiškai lengvai ir su jais puikiai jaučiatės, tuomet drąsiai juos aukitės – pasitikėjimas savimi yra esminis dalykas norint gauti išsvajotą darbo vietą.

Vis dėlto, jeigu su aukštakulniais negalite patogiai jaustis, įklampojusi į kabinetą sudarysite nekokį įspūdį. Tad tokiu atveju geriau aukitės dailius lygiapadžius batelius.

Jokių išskirtinių auskarų ar auskarų neįprastose kūno vietose

Šios vasaros mados hitas – dideli ir į meną pretenduojantys auskarai iki pečių ar vienas milžiniško dydžio auskaras – yra puiku, tačiau visa asimetrija, kyburiavimas ir blizgėjimas tinka visur, išskyrus darbo interviu.

Vėl gi, venkite visko, kas gali atkreipti dėmesį. Papuošalų turi būti minimaliai, galbūt grandinėlė ir nekabantys auskarai. Ir visus auskarus, kurie įverti visose kitose kūno vietose, išsiverkite.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)