Teigti, kad P. Berge yra buvęs Yveso Saint Laurento partneris yra tas pats, kas konstatuoti tai, ką visi ir taip žino, bet nepasakyti paties svarbiausio. Taip, 86-erių metų pramonininkas iš tiesų buvo 2008 metais mirusio žymiojo dizainerio meilužis, partneris ir pagrindinis įmonės strategas.

Ne tik kaip asmenybė, bet ir kaip profesionalas P. Berge ištisus dešimtmečių tūnojo Y. Saint Laurento šešėlyje ir stengėsi, kad tuo metu niekam nežinomas Christiano Dioro mokinys sukeltų pasaulinio garso sensaciją. Šalia jis buvo ir tada, kai pripažintas genijus grimzdo į pragaištingą priklausomybių nuo alkoholio ir narkotikų liūną.

Y. Saint Laurentas, kaip ir Coco Chanel bei jo mokytojas Ch. Dioras, buvo vienas iš pagrindinių pokario laikams būdingos estetikos formuotojų. Jis, be jokio abejo, buvo tas drabužių modeliuotojas, su kurio vardu siejamas tą laikmetį charakterizuojantis prabangaus puošnumo ir pažaboto seksualumo derinys.

7-uoju ir 8-uoju praeito amžiaus dešimtmečiais jo kuriami modeliai radikaliai pakeitė supratimą apie tai, kas yra priimtina: jie šaukte šaukė apie geidulingumą, nuodėmingumą ir skandalus.

Formaliai partneriai išsiskyrė 8-ojo dešimtmečio pabaigoje, tačiau iš tiesų niekada vienas nuo kito nenutolo. Likus kelioms dienoms iki Y. Saint Laurento mirties, jie net susisaistė civilinės partnerystės ryšiais (tos pačios lyties asmenų santuokos Prancūzijoje dar nebuvo legalizuotos).

„Išsiskyrimas buvo neišvengiamas, bet meilė niekada neišblėso“ – tai frazė iš graudulingos ir jaudinančios P. Berge kalbos, pasakytos per dizainerio laidotuves.
Pierre'as Berge, 2010 m.

Netrukus po Y. Saint Laurento mirties, 2009 metais kalbėdamas per Prancūzijos radiją P. Berge pasakė: „Coco Chanel padovanojo moterims laisvę, o Y. Saint Laurentas suteikė joms galių.“

Apsisiausti garsaus ir išties talentingo dizainerio sukurtu švarku yra vienas iš ypatingų malonumų, kurį moterys tiesiog dievina. Vienas iš žymiausių XX a. stilistų Y. Saint Laurentas leido moterims į valias mėgautis šiuo džiaugsmu ir nenustos to daryti, nes jo kurti modeliai – nemarus ir laikui nepaklūstantis paveldas.

„Kurdamas modelius ji pasinerdavo į gilų liūdesį, – sakė P. Berge, 1961 metais kartu su Y. Saint Laurentu įkūręs mados namus YSL. – Labai liūdna, tačiau Y. Saint Laurentas tikrai nebuvo sutvertas džiaugsmui. Jis buvo nelaiminga asmenybė, nemokėjo mėgautis gyvenimo spalvomis. Kartkartėmis jo nuotaika praskaidrėdavo, bet apskritai gyvenimas jam atrodė labai sudėtingas. Jis buvo nugrimzdęs į ypač gilią depresiją.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)