– Ar mokyklinių uniformų gamintojai jaučia įtampą pastaruoju laikotarpiu?

– Taip, įtampa šiek tiek jaučiama, nes ne visi perkasi mokyklines uniformas iš anksto. Ypač mūsų parduotuvėse pastebima, kad daugelis apsipirkimą palieka beveik paskutinei dienai, nes dar laukia, kol vaikai užaugs. Žinoma, taip nutinka dar ir todėl, kad dauguma mūsų pirkėjų žino iš patirties, kad gaminiai jau pagaminti ir atvykus juos galima įsigyti iš karto.

Kita vertus, ypač jaučiame mažiau informacijos turinčių tėvų rūpestį – dar daug kas yra pratę prie senosios uniformų įsigijimo tvarkos, kai ji užsakoma vienų mokslo metų pabaigoje, tam, kad naujus mokslo metus moksleivis pasitiktų atsinaujinęs. Nors daugelis augome su tokia sistema, tačiau turbūt dėl nepatogumo, daugybė tėvų nėra išsiugdę įpročio uniformomis rūpintis iš anksto. Dabar gauname daugybę skambučių ir el. laiškų iš susirūpinusių tėvų, jie visi užduoda tą patį klausimą – „ar suspėtumėte pagaminti uniformą iki rugsėjo?“. Lietuviai vis dar pratinasi prie vakarietiškos uniformų įsigijimo tvarkos, kai uniforma tiesiog įsigyjama parduotuvėje, o ne gaminama pagal asmeninį užsakymą.
Donatas Puodžiukynas

– Kas šiuo laikotarpiu tėvams kelia didžiausią stresą?

– Klientams kelia stresą tai, kad jie palieką apsipirkimą paskutinėms savaitėms ir patys abejoja, ar užteks reikiamo dydžio gaminių. Galiu garantuoti – uniformų dar niekuomet nepritrūkome.

Kitų šios srities įmonių patirtis irgi panaši – tėvai širsta, kai uniformas gali atsiimti tik rugsėjį ar spalį, bet reikia nepamiršti, kad jeigu paskutinę minutę kreipiatės į nedidelę siuvyklą, kuri siuva individualius užsakymus, uniformos gamyba užtrunka. Išduosiu paslaptį: visi tėvai dėl uniformų susizgrimba vienu metu, pasiruošimą mokslo metų pradžiai palieka paskutinei minutei.

Apibendrinant, didžiausią stresą kelia nepagrįsta baimė dėl pačio uniformos įsigijimo laiku. Uniformų tikrai yra, dėl to mokyklai galima pasiruošti be streso.

Kita problema, žinoma, yra finansinė – pats turiu du sūnus, žinau, kad šiuo metų laiku šeimoms labai išauga išlaidos. Tenka išgirsti pasipiktinimo, kad uniformos – tai tik papildomos ir neprasmingos išlaidos tėvams. Tačiau jeigu palygintumėm, kiek kainuoja uniformos nedėvinčio moksleivio apranga visiems metams, gautumėm kur kas didesnes išlaidas. Reikia nepamiršti ir to, kad uniforma dažnai dėvima porą metų – tai tikrai padeda sutaupyti.

– Ar galite išskirti dažniausiai pasitaikančias klaidas, renkantis uniformą?

– Kadangi optimaliausias laikas pirkti uniformą yra vidurvasaris, tai apsipirkimas netinkamu metu ir iššaukia dvi didžiausias klaidas.

Pirmoji, kai uniforma perkama gerokai per anksti tikintis, kad iki mokslo metų vaikas dar ūgtelės, pasirenkamas per didelis dydis. Kelerių paskutinių metų statistika rodo, kad tėvai, kurie nupirko didesnę uniformą likus keliems mėnesiams iki mokslo metų, galiausiai ateina pakeisti ją į mažesnį dydį, kadangi uniformoms yra siūloma 120 dienų produkto pakeitimo garantija. Visuomet akcentuoju, kad galima pirkti šiek tiek didesnę uniformą, bet ne tokią, kuri skiriasi nuo vaiko sudėjimo keliais dydžiais, kadangi neretai nutinka taip, jog mokinys sudėvi rūbą taip ir nepriaugęs iki reikiamo dydžio.
„8ToGo“

Reikia ir nepamiršti, kad uniforma atlieka savo funkciją tada, kai ji yra dėvima. Dėl to mes skiriame dėmesį stilingiems uniformų modeliams, jas kurdami konsultuojamės su tėvais. Tuo tarpu per didelis uniformos modelis vaikui dažnai nėra malonus, jis tokią dėvėdamas nejaučia nei patogumo, nei pasitikėjimo savimi, todėl galiausiai pradeda priešintis šio rūbo dėvėjimui.

Antroji problema susijusi su tuo, ką jau aptarėme – apsipirkimas paliekamas paskutinėms savaitėms ir taip sukeliamas nereikalingas stresas. Mes rekomenduojame pirkti mokyklinę uniformą likus pusantro mėnesio iki mokslo metų arba dar geriau – šį rūbą atnaujinti mokslo metų eigoje. Tokiu būdu geriau paskirstomos mokyklai skirtos išlaidos dėl to dauguma šeimų gali lengviau atsikvėpti.

– Kokios išryškėja tendencijos – ką klientai dažniausiai perka pastarosiomis savaitėmis?

– Šiemet pastebime, kad pirkėjo krepšelis mažėja: įsigyjama tik tai, kas būtina, alternatyvių prekių perkama mažiau. Nebent pačios mokyklos rekomenduojamas uniformos komplektas yra didelis, plačiai apibrėžtas – galimi ir marškiniai, ir kaklaraiščiai, peteliškės bei kiti aksesuarai. Tačiau tai priklauso nuo kiekvienos mokyklos rekomendacijų.

Dabar perkama mažiau uniformos kostiumą papildančių rūbų bei aksesuarų – o mūsų pasiūloje ne tik marškinėliai ar megztiniai, bet ir sportinės aprangos, kojinės ar pėdkelnės. Tačiau būtent dėl šitų, papildomų rūbų bei aksesuarų į parduotuves dažniau yra sugrįžtama metų eigoje. Todėl ir šįkart prognozuojame, kad tėvai siekia labiau paskirstyti savo išlaidas.
„8ToGo“
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)