Per tūkstančius metų itin aukštos temperatūros ir slėgio veikiamas kiečiausias natūralus mineralas, virtęs brangiausiu ir rečiausiu žemėje randamu akmeniu, galiausiai patenka į mūsų rankas, todėl tikrai gali vadintis ypatingu. D. Ribas pastebi, jog norint įsigyti tikrą deimantą, kuris ilgainiui virstų puikia investicija, labai svarbu atkreipti dėmesį į keletą svarbių faktorių.

Tel Avivo deimantų biržos narė ir sostinės senamiestyje įsikūrusių deimantų namų įkūrėja D. Ribas išskirtiniame interviu DELFI pasidalijo įžvalgomis ir patarimais, kurie padės ne tik norintiems pasipuošti, bet ir ketinantiems brangakmenius paversti puikia investicija.

„Kiekvienas deimantas, nesvarbu, švarus ar nešvarus, didelis ar mažas, yra ypatingas“, – interviu pradėjo ekspertė ir atskleidė, kad nors Lietuvoje žmonės vis dažniau domisi brangakmeniais, tačiau dar pasitaiko niuansų, kai pirkėjai permoka už deimantą arba įsigyja puikiai atrodantį, tačiau vertės neturintį akmenį.

– Kokius įvardintumėte svarbiausius dalykus, į ką reikia atkreipti, perkant papuošalą su brangakmeniu?

– Išskirčiau du – deimanto sertifikatą ir tai, iš kur brangakmenis yra perkamas. Deimanto sertifikatas nurodo visus svarbiausius brangakmenio parametrus – akmens dydį, svorį, švarumą, spalvą ir jo apdirbimą, tačiau sertifikatą, tiksliai atitinkantį tą brangakmenį, pirkėjas gali gauti tik įsigydamas iš patikimų rankų. Tai reiškia, kad reikia pirkti iš pardavėjo, kuris puikiai išmano šią sritį ir už savo parduodamą produktą neša atsakomybę bei rinkoje turi užsitarnavęs gerą vardą.

– Ar įmanoma netyčia įsigyti netikrą deimantą?

– Ne paslaptis, kad gyvenime pasitaiko visko – yra ir visokių prekeivių, kurie bando įvairiausiais būdais pasipelnyti. Deimantų yra visokių, o dabar kaip virusas plinta sintetiniai deimantai, kurie yra išauginti laboratorijoje ir įmaišomi į tikrus deimantus. Galima išskirti dvi sintetinių deimantų rūšis – HPHT (high-pressure/high-temperature) ir CVD (chemical vapor deposition), kurias privalu žinoti, norint nusipirkti tikrą, o ne padirbtą deimantą.

Sintetiniai akmenys išoriškai gali atrodyti kaip tikri deimantai, tačiau tokiais vadintis tikrai negali ir reikia juos patikrinti, kad neapsigautumėte. Su šia problema dažniausiai susiduria įvairių šalių turistai, kadangi pardavėjai net neketina atsakyti už savo parduodamą prekę, nes žino, kad turistas vieną dieną yra čia, kitą – jau išvykęs ir dėl pirkto papuošalo daugiau nebesikreips.
Deimantas

– Kaip galima patikrtinti, ar deimantas tikras ir atitinka sertifikatą?

– Atpažinti, ar deimantas tikras, galima laboratorijoje su itin brangiais specialiais aparatais, kainuojančiais nuo 25 iki 45 tūkst. dolerių. Vieną tokių greitai turėsime ir deimantų namuose, kur klientai galės patikrinti ne tik ar deimanto sertifikatas jį atitinka, bet ir brangakmenio kokybę bei kilmę.

Taip pat reikia nepamiršti, kad lietuviai turi didžiausią privilegiją – Prabavimo rūmus, kuriuose dirba puikūs ir patikimi specialistai, galintys kompetetingai įvertinti akmenis.

– Jūs pati esate deimantų biržos narė. Ką reiškia šis statusas?

– Būdama deimantų biržos nare aš turiu vieną svarbiausių privalumų – esu praėjusi visus patikimumo patikrinimus, kad gaučiau šį statusą. Deimantų biržoje nėra jokių sutarčių ar kontraktų, svarbiausias čia – žodinis susitarimas, kurio privalo laikytis visi 2,5 tūkst. narių.

Kiekvienas deimantų biržos, esančios Izraelyje ar Belgijoje, narys privalo atsakyti už savo žodį. Šis verslas paremtas sąžiningumu, o tai reiškia, kad kartą sulaužęs duotą žodį, gali amžiams prarasti galimybę tęsti šią veiklą – jeigu jau patekai į biržos „juodąjį sąrašą“, su tavim verslo ryšių niekas nedrįs palaikyti.
Dana Ribas

– Kodėl kartais taip stipriai skiriasi brangakmenių kainos?

– Reikia nepamiršti, kad didieji prekės ženklai užsikelia kainas, nes patiria didesnes išlaidas. Jie daug investuoja į reklamą, atidaro prabangias parduotuves, moka didelius atlyginimus, todėl ir brangakmenių kainos sparčiai išauga.

Jeigu tiksliai norite konkretaus papuošalo, galbūt klasikinio tam tikro prekės ženklo modelio – tuomet drąsiai rinkitės norimą prekės ženklą.

Tačiau, jeigu jūsų tikslas – gražus papuošalas su brangakmeniais ir ypač, jeigu norite, kad jo vertė metams bėgant augtų – rinkitės pardavėjus, kurie yra patikimi savo srities specialistai.

– Ką dar patartumėte tiems, kurie nori, kad pirktas deimantas taptų puikia investicija?

– Tokiu atveju svarbu ne tik jų įsigijimas iš patikimų rankų, sertifikatas, bet ir brangakmenio būklė. Žinoma, nebūtina pirkti pačio švariausio akmens, svarbu, kad jis būtų teisingai nupirktas. Jau nuo 0,50 ct brangakmenis gali tapti puikia investicija, jeigu už jį nepermokate pirkdami iš didžiųjų prekės ženklų.

Svarbiausia, kad akmuo nebūtų gydytas lazeriniu būdų arba pildytas silikonu, iš esmės – kad prie jo nebūtų prisilietusi žmogaus ranka, gerinant deimanto kokybę. Galvojantiems apie deimantą, kaip apie investiciją, visada galima orientuotis pagal „Rapaport diamond prices“ kainininką.

Apskritai, automobilio nepirktumėte nepasitarę su žmogumi, kuris apie juos nusimano. Taip pat planuoti siūlau ir pirkinius su brangakmeniais. Papuošalai su deimantais gali ne tik džiuginti akį, bet ir tapti tikrai prasminga investicija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)