Skaitytojos Monikos dėmesį patraukė du itin panašūs sandalų modeliai – pirmąjį, italų prekės ženklo „Laura Bellariva“ modelį galima įsigyti internetinėje parduotuvėje „Dolita“, antrąjį – lietuvių dizainerės Julios Janus el. parduotuvėje.

„Laura Bellariva“

„Laura Bellariva“ sandalai

„Julia Janus“

„Julia Janus“ sandalai

Tiek „Julia Janus“, tiek „Laura Bellariva“ sandalai gaminami iš odos, turi praktišką užsegimą galinėje batų dalyje ir yra dekoruoti persipinančiomis juostomis. Dar viena abiejų sandalų modelių ypatybė – plonas padas.

Pradinė „Laura Bellariva“ modelio kaina siekė 210 eurų, lietuvių kūrėjos sandalai kainavo kiek mažiau – 145 eurus.

DELFI kalbinta dizainerė J. Janus teigė, kad sandalus kūrė ieškodama pačios patogiausios modernaus minimalistinio dizaino formos. Pirmuosius štrichus ji sudėliojo dar praėjusių metų pradžioje.

„Sandalus nusipiešiau 2016 m. sausio mėn., kurdama šios vasaros kolekciją. Pradžioje jų pavyzdys buvo juodas, iš lygios odos. Po to likome prie nude atspalvio. Dar prieš gamybą gamintojai pasiūlė plonesnį padą, nes kaip pirminį buvau pasirinkusi storesnį“, – pasakojo lietuvių mados kūrėja.

J. Janus tvirtino, kad jos pasirinkto dizaino avalynė – tai laiko patikrintas variantas mados pasaulyje ir lyginti šiuos du sandalų modelius ar net traktuoti tai kaip plagiatą būtų netikslinga.

„Man atrodo, kad lyginti sandalus su graikiškai sukryžiuotomis odos juostomis yra tas pats, kas bandyti palyginti visų kuriamus ir gaminamus siaurus pieštuko formos sijonus“, – teigė dizainerė.


Panašios nuomonės laikėsi ir „Dolita“ projektų vadovas Marius Stanevičius, teigęs, kad dizaino sutapimų šioje pramonėje pasitaiko dažnai.

Nagrinėdamas šį atvejį ekspertas teigė, kad batų pasiuvimui buvo naudojamos skirtingos odos, skiriasi jų spalva. Dar vienas skirtumas – vieno modelio pade nėra gumos intarpų.

M. Stanevičiaus nuomone, šie du sandalų modeliai turi esminių skirtumų, todėl plagijavimo versiją atmetė.
Marius Stanevičius
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)