Britų dizainerės Alicios Lai gaminami batai iš pažiūros atrodo odiniai, tačiau iš tiesų jie yra pagaminti iš naujos mados pramonėje naudojamos augalinės medžiagos. Ši gaminama iš ananasų lapų pluošto ir sveria ketvirtadalį to, kiek svertų natūrali oda.

„Ši medžiaga visiškai natūrali ir labai stilingai atrodo. Faktūra primena natūralią. Ji gaminama kelių skirtingų spalvų, yra švelni, minkšta ir lanksti. Lengvai prižiūrima ir ilgaamžė“, – naujosios medžiagos privalumus vardija dizainerė.

Iš ananasų lapų pluošto gaminamas audinys vadinamas „Pinatex“, jį gamina britų startuolių įmonė „Ananas Anam“.

Įmonės įkūrėja Carmen Hijosa beveik dešimt metų tobulino šią medžiagą. Prieš tai penkiolika metų ji dirbo odos pramonėje. Ieškodama ekologiško odos pakaitalo, ji eksperimentavo su bananais, agavų lapais, kol pagaliau atrado ananasus.

„Iš tokio ananasų pluošto Filipinuose jau 400 metų gaminami tradiciniai labai gražūs ir labai lengvi audiniai. Aš įvertinau šio pluošto kokybę: jis labai plonas, minkštas, lankstus, bet kartu ir labai tvirtas“, – tikina C. Hijosa.

Žaliavos gaunamos Filipinuose nuėmus ananasų derlių. Ūkininkai surenka lapus ir, naudodami specialias mašinas, atskiria jų pluoštą, o šį džiovina saulėje. Iš jo filipiniečiai pagamina neaustinį, vilną primenantį veltinį, vėliau jis padengiamas polimerais ir jungiančiomis medžiagomis, kad būtų tvirtas ir ilgalaikis. Vienam kvadratiniam metrui medžiagos reikia maždaug 480 ananaso lapų.

„Kai pradėjau dirbti su fabriku, nieko panašaus jie nebuvo darę. Jie buvo pripratę dirbti ir vis dar tebedirba su poliuretanais, iš naftos išgaunamais pluoštais. Su jais daug lengviau dirbti, nes jie stipresni. Mums prireikė dvejų metų, kad mūsų sukurtas audinys nesutrupėtų“, – pasakoja C. Hijosa.

Dabar „Pinatex“ jau atitinka visus pramoninius standartus ir yra visiškai parengtas išleisti į rinką. Su šia nauja medžiaga mielai eksperimentuoja net tokios garsios kompanijos, kaip Vokietijos sporto prekių gamintoja „Puma“.