Karališkųjų rūmų liokajus Grantas Harroldas ir tinklaraštį apie vestuves rašanti Marina Licht papasakojo, kaip reikėtų apsirengti einant į vestuves, kad nenustelbtumėte nuotakos.

G. Harroldas tikrai puikiai išmano etiketą. 19 metų jis patarinėjo jauniems karališkos šeimos nariams, kaip elgtis aukštuomenėje. Jis net įsteigė Karališkojo etiketo mokyklą. Dažnai savo išminties perlais socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“ besidalinantis G. Harroldas savo akimis matė, kaip žmonės padaro ne vieną baisią vestuvių nuodėmę.

Vienas baisiausių dalykų, kurį jam teko matyti, buvo svečias, „su akiniais saulės ir beisbolo kepuraite“. „Nepamirškime, kad esame bažnyčioje, o ne Seišeliuose“, – sakė jis.

G. Harroldas atsakė į kelis svarbiausius klausimus apie tai, kaip svečiai turėtų apsirengti eidami į vestuves.

1. Ko svečiai niekada neturėtų vilkėti?

Ponios:

„Nieko per trumpo, per mažo, per daug aptempto, permatomo, apnuoginančio nugarą ar dekoltė – žodžiu, netinka drabužiai, galintys nukreipti dėmesį nuo nuotakos“, – sakė jis.
Vestuvių svečių apranga

Ponai:

„Šortų, paprastų trikotažinių medvilninių marškinėlių ir atviros avalynės. Visuomet rinkitės kostiumą ar kažką panašaus ir nenusivilkite to švarko“, – paaiškino ekspertas.

2. Ar galima suknelę pritaikyti prie bendros šventės spalvos?

„Jeigu žinote, kad pamergių suknelės bus konkrečios spalvos, pagal etiketą reikėtų tos spalvos vengti!“ – paaiškino ekspertas.

3. Ar galima apsivilkti nėriniuotą suknelę?

„Nėriniai tinka, jeigu suknelė bus ryškios spalvos, o po nėriniais bus kita medžiaga. Tačiau nereikėtų rinktis ilgos nėriniuotos suknelės“, – sakė G. Harroldas.

4. Ar galima rengtis baltai ar juodai?

Ponios:

„Dabar labiau ne seniau priimtina rengtis baltai arba juodai. Jeigu nusprendėte taip apsirengti, parinkite kokį nors ryškų aksesuarą ar derinkite savo pagrindinį drabužį su šviesesniu švarkeliu ar paltu. Tačiau niekada nesivilkite ilgos baltos suknelės (jokiu būdu nenustelbkite nuotakos) ir nesirenkite visiškai juodai, tarsi eitumėte į laidotuves“, – perspėjo G. Harroldas.
Vestuvių svečių apranga

Ponai:

„Vyrai gali dėvėti juodą kostiumą ir avėti priderintus batus bei ryšėti ryškų kaklaraištį“, – sakė etiketo specialistas.

5. Ką reikėtų rinktis, jeigu nurodytas aprangos kodas yra „puošnus kasdienis“?

Ponios:

„Galima apsivilkti gražesnę suknelę ir pasipuošti skrybėlaite. Tik nieko per daug akį rėžiančio! Tinka tiek lygiapadžiai, tiek ir aukštakulniai bateliai“, – sakė G. Harroldas.

Ponai:

„Vyrams galima rinktis kostiumą su kaklaraiščiu ar be jo. Jeigu galima rinktis paprastesnį variantą, tiks šviesių spalvų kelnės su švarku ar tamsesniu megztiniu“, – sakė ekspertas.

6. Ar galima į vestuves eiti apsimovus džinsus ir apsiavus sportbačius?

„Tik jeigu jaunikis mūvi džinsus ir avi sportbačius. Tai būtų vienintelė išimtis, mano nuomone!“ – pabrėžė G. Harroldas.

7. Ar moterims privalu dėtis skrybėlaitę?

„Nebūtinai. Nebent kvietime tai nurodyta. Jeigu tai yra nurodyta, tuomet būtina. Priešingu atveju jūs pažeisite aprangos kodą, o tai yra blogų manierų pavyzdys“, – paaiškino G. Harroldas.
Kate Middleton

8. Ar yra tam tikrų batų, kurių niekada nereikėtų autis?

„Tikrai nereikėtų autis visiškai naujų batų. Jie turi būti nors kažkiek avėti, nes tikrai nedera vaikščioti basomis, nes naujieji pritrynė. Taip pat batai turi būti švarūs ir tinkami šventės vietai. Taigi, bateliai itin smailia pakulne tikrai netinka paplūdimyje vykstančioms vestuvėms, o šlepetės – formaliam pokyliui! O ir sportbačiai prie kostiumo nėra gero tono pavyzdys“, – aiškino etiketo žinovas.

9. Ar aprangą reikėtų derinti prie šventės vietos?

„Jeigu kvietime nurodomas aprangos kodas, jo ir reikia laikytis. Jeigu aprangos kodas nenurodytas, pasidomėkite, ar jaunieji rengsis labai oficialiai, ir derinkitės prie jų. Aprangos kodą lemia jaunieji, o ne vestuvių vieta“, – sakė G. Harroldas.

10. Ar aprangą reikėtų taikyti prie metų laiko?

„Elegantiškas švarkelis ar paltas, vilkimas ant proginės suknelės, yra visiškai priimtina šaltesniu metu. Tačiau pats aprangos stilius neturėtų keistis, nebent kvietime nurodomas konkretus aprangos kodas, kurio būtina laikytis“, – sakė ekspertas.

11. Ar vyrams taikomos kokios nors dar taisyklės?

„Vyrams tikrai pasisekė labiau nei moterims. Dažniausiai jiems tereikia apsivilkti kostiumą ir išsirinkti marškinius ir kaklaraištį bei batus. Pastarieji dažniausiai būna juodi arba rudi. O jeigu reikia smokingo, šį visuomet galima išsinuomoti“, – paaiškino G. Harroldas.

12. Kaip reikėtų rengti vaikus?

„Šventiniais drabužiais. Ir visuomet reikia pasiimti atsarginių drabužių, nes dažnai atsitinka įvairių netikėtumų“, – sakė jis.
Princesė Charlotte, Kate Middleton

13. Ką patartumėte žmonėms, kuriems reikia išsirinkti aprangą vestuvėms?

„Nesirinkite nieko ekstremalaus ir perteklinio. Tai ne jūsų diena! Rinkitės paprastus šventinius drabužius. Ir svarbiausia, kad jie būtų tinkamo dydžio. Prašau, nereikia nieko per didelio ir per mažo“, – perspėjo ekspertas.

Ką galima rengtis einant į vestuves?

Tinklaraštį apie vestuves rašanti Marina Licht tikrai žino, ko nori nuotakos. Ir tai nėra sportbačiai ar permatomos suknelės.

„Tikrai nenorite, kad per vestuves jus kas nors palaikytų nuotaka, o ne viešnia, – sakė ji. – Mano vienas iš pagrindinių patarimų, būtų įsivaizduoti, kad esate nuotaka. Jeigu parduotuvėje renkatės suknelę, paklauskite savęs, ar norėtumėte, kad kas nors per jūsų vestuves ją vilkėtų. Jeigu nesate 100 proc. tikra, nepirkite tokios suknelės.

Galiausiai neatidėliokite suknelės pirkimo iki paskutinės dienos. Jus ne tik ištiks tikra panika, bet ir galiausiai išsirinksite suknelę, dėl kurios pasigailėsite“, – perspėjo M. Licht.
Vestuvių svečių apranga
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)