Graži oda ir žarnynas susiję

Kalbėdami apie sveiką ir gražią odą, dermatologai pabrėžia odos valymo ir drėkinimo svarbą, kurią dauguma per pastaruosius metus buvo pamiršę – tam pasitelkiami itin dabar populiarūs hialurono rūgštis ir retinolis, kurie jau naudojami ne tik grynąja forma, bet ir esantys grožio priemonių sudėtyje.

Užmarštin keliauja agresyvūs valikliai ir odos šveitikliai, dar labiau dirginantys odą ir naikinantys natūralų jos balansą, nes dėl jų poveikio išsausėjusi ir išberta oda dar labiau šerpetoja, joje atsiranda raudonų dėmių, daugėja bėrimų ir pūlingų spuogelių – tai odos savisaugos mechanizmas.

Pasak dermatologų, šiemet odos priežiūros tendencijų viršūnėje yra ir didžiausias dėmesys turi būti skiriamas mitybai, nes ji yra gražios odos sėkmės garantas.
Kaip atsikratyti pilvo riebalų?

Dar nuo 1930-ųjų metų mokslininkai diskutuoja apie tiesioginį žarnyno, smegenų ir odos ryšį: pasak jų, stresas ir prasta mityba gali paveikti žarnyne esančias sveikąsias bakterijas, taip sukeldami žalingų bakterijų dauginimąsi, kurių kiekis ilgainiui ima viršyti probiotinių bakterijų kiekį. Galų gale, paveikiama žarnyno gleivinė ir toksinai „išsilieja“ į kūną, sukeldami įvairaus pobūdžio odos uždegimus.

„Vis dažniau kalbama apie gerųjų bakterijų – probiotikų – poveikį ir naudą ne tik žmogaus žarnynui, bet ir odai. Kaip žinome, probiotikai yra gyvosios bakterijos, naudingos sveikatai, ypač virškinimo sistemai. Dažnai manoma, kad bakterijos yra kažkas, kas sukelia ligas, tačiau žmogaus kūne gyvena daugybė bakterijų – tiek gerųjų, tiek ir blogųjų. Kenksmingosios bakterijos, esančios jūsų žarnyne, gali sukelti uždegimą – taip odoje atsiranda paraudimų, spuogų, bėrimų.

Probiotikai dažnai vadinami „gerosiomis“ ar „naudingosiomis“ bakterijomis, nes padeda palaikyti tinkamą žarnyno mikroflorą, be to, šios bakterijos prisideda prie bendros žmogaus būklės ir odos sveikatos, todėl visada rekomenduojama į savo mitybos racioną įtraukti produktų, kuriuose yra probiotikų, pavyzdžiui, įvairių jogurtų, sojų pieno ar kefyro“, – teigia gydytoja dermatologė Birutė Adomavičienė.
Tai, ką rekomenduojama valgyti dažniau

Probiotikai – ir grožio priemonėse

Pasak gydytojų dermatologų, probiotikai turi išskirtinių pranašumų esant odos funkcijų sutrikimams – jie gali būti naudingi sergant atopiniu dermatitu. Sveikoje, pamaitintoje, viskuo aprūpintoje odoje greičiau gyja žaizdelės, randai, nudegimai, tokia oda atsinaujina greičiau, gerėja jos atsparumas ligoms. Tų, kurie dažnai kenčia nuo spuogų, žarnyno gerųjų bakterijų balansas gali būti sutrikęs.

Tiems, kurie savo odą nori „primaitinti“ probiotikais, specialistai rekomenduoja į kasdienių grožio priemonių sąrašą įtraukti kosmetikos su probiotikais. Šių priemonių pritaikymas odos priežiūros priemonėse jau vadinamas revoliuciniu žingsniu, galinčiu pakeisti kiekvienos moters kasdienės odos priežiūros įpročius, be to, tai gali padėti pamiršti visus nepatogumus, kuriuos kelia jautri oda.

Skaisti veido oda

Kaip gerosios bakterijos veikia odą?

Kalbėdama apie probiotikų naudojimą grožio priemonėse, gydytoja dermatologė B. Adomavičienė išskiria šiuos pagrindinius jų privalumus:

Raukšlių prevencija. Gerosios žarnyno bakterijos gali padėti pašalinti toksinus, kurie gali pakenkti odai ir sukelti ankstyvus senėjimo požymius. Pradėjus vartoti kosmetiką su probiotikais, pašalinami ne tik toksinai, bet ir panaikinama kenksminga laisvųjų radikalų padaryta žala.

Odos apsauginio sluoksnio sustiprinimas. Įrodyta, kad probiotikai sustiprina apsauginį odos sluoksnį. Oda apsaugo vidaus organus ir neleidžia patekti patogenams ir kitiems toksinams. Įrodyta, kad kosmetika, praturtinta probiotikais, odos mikrobiomas apsaugo nuo žalingų bakterijų, taršos ir laisvųjų radikalų – nuo to, kas gali paspartinti senėjimą.

Drėkinimas. Probiotikai padeda odai sulaikyti drėgmę, o dėl gerai drėkinamos odos mažiau matosi raukšlės. Pavyzdžiui, odos kremas, kurio sudėtyje yra probiotikų, pagerina senstančių moterų odos drėgnumą, o kartu veidui suteikia švytėjimo ir kontūrus.

Rožinė (raudoni spuogai). Ja dažniausiai susergama nuo 30 iki 60 metų, liga daug dažniau pasireiškia moterims nei vyrams. Galų gale, rožinė gali paveikti net nosies formą – nosis ištinsta ir tampa gumbuota. Tyrimų duomenimis, tiesiogiai ant odos tepami probiotikai gali palengvinti šią būklę ir užkirsti rožinei kelią.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)