Sutaupo pinigų, skiriamų madingiems aprėdams, sutaupo laiko, drabužių priežiūrai ir jų pirkimui, sutaupo rytinio galvos sukimo „ką rengtis“. Taip gyventi galima, tik ne kiekvienam patogu ir priimtina vartotojiškose visuomenėse.

O jei nenori būti toks kardinalus? Jei visgi spintoje šiek tiek (na, lengvai tariant šiek tiek) daugiau drabužių, nei pas super atsakingą minimalistą? Ar sutaupai?

Sutaupai. Ir laiko, ir pinigų, ir dėmesio, skirto drabužiams. Šiurpiai nuskambės, bet netgi minčių sutaupai, kurias atiduodavai drabužinei.

O dabar apie kitą šiurpumą. Apie tai, apie ką jūsų stilistas nutyli. Tai klausimas, kurio vengi: ko galiu nepirkti? Ko galėtum savo spintoje neturėti ir kam pagaliau gali nustoti taupyti?

Bet prieš tai užduok sau klausimą ir atsakymą pats surask. Kam iš tiesų naudinga, kad tu perki? Ir ar tai daro tave vertingesniu ir laimingesniu?

Keli minimalistai.lt patarimai, ko gali nepirkti ir taip sutaupyti: laiko, pinigų ir atiduotų minčių (kur? su kuo? kada? kaip?) drabužiams.

Tad, ko gali nepirkti:

1. Antros, trečios, ketvirtos delninukės. Neverta jos pirkti vien todėl, kad graži ir prireikus turėsi daugiau pasirinkimo galimybių. Jei tavo gyvenime dienų, kuomet vilki proginius drabužius nėra daug, kam tau įvairių spalvų ir skirtingų modelių delninukių? Turėk vieną ištikimą, kuria puoštis mėgsti, ir visai nebūtina turėti minimalios ar praktiškos delninukės, juk ji pati savaime nėra praktiškas dalykas. Jei visgi prireiks kitokios, nei tavo spintoje – pasiskolinsi iš draugės arba išsinuomosi šį mažą nepraktišką, bet mielą daikčiuką.

2. Slidininko aprangos, jei slidinėji kartą metuose. Mėgsti šį aktyvų laisvalaikį, bet pripažinkim, juo užsiiminėji kartą metuose. Ir mes abu žinome, kad aprangos turėjimas neišjudins nei tavęs, nei kalnų, kuriais slidinėji. Slidininko apranga, dviratininko apsaugos, kopimo į kalnus batai ir panašiai – tai inventorius, kurį gali išsinuomoti. Kokybiška specifinė sportinė apranga kainuoja nemažai, ar verta skirti jai dalį savo pajamų ir spintos, jei šiuos daiktus naudoji tik kartą metuose?

3. Kelių sportinės aprangos komplektų, kai su sportu dažniau pykstiesi, nei bičiuliaujiesi. Neapgaudinėk savęs apie sporto salę nuo pirmadienio. Minimalistas renkasi tai, kas jam maloniausia. Jei štangos kilnojimas ne tau, aktyviai laisvalaikį leisk kieme su artimais žmonėmis. Arba filosofiškai vaikštinėk, kad ir vienas. Arba užsiiminėk joga daugiabučio balkone. Deja, sportinės aprangos turėjimas raumenų neužaugins. Tad jos kaupti spintoje nėra prasmės.

4. Kaklaraiščių kolekcijos, nors niekuomet jų neriši. Pamiršk apie būtinus du kaklaraiščius savo spintoje. Kaklaraištis tau prievolė ir nereikalinga kostiumo detalė? Turi jų kelis, bet neriši nei vieno? Nebekolekcionuok, o nešiok arba padovanok. Jei labai prispirs reikalas – pasiskolink ar išsinuomok.

7. Kostiumo tikram vyrui. Tavo gyvenimo stilius – gatvės mada? Į kostiumą save įspraudi kartą per trejus metus? Nuomok. Žinoma, kostiumas nebus kaip nulietas, bet jei per pasaulį keliauji su patogumu ir praktiškumu, klasikinė eilutė tiesiog dūlės tavo drabužinėje.

8. Rankinių, kurias privalo turėti moteris po 40 – ies. Delninukė, rankinė per petį, didelė keliaut per pasaulį ir t.t. Gali rasti gausybę patarimų, kokias rankines privalo turėti tikra moteris. O tu tokia tikra, kad neturi nei vienos. Ir neabejoji savo tikrumu. Arba turi vieną kuprinę, su kuria patogu. Kai rankinės užsireiks tau pačiai, tuomet ją įsigysi. Minimalistė sprendžia pati.

9. Sandalų, nes net per didžiausius vasaros karščius dėvi sportinius batelius. Pamiršk nusistovėjusias taisykles, kad vasarą reikia dėvėti tik atvirą avalynę. Na, net jei tai ir sveikiausia tavo pėdoms, juk abu žinom, kad neiššoksi iš patogių ir judesių nevaržančių sportinių batelių arba elegantiškų aukštakulnių. Rinkis natūralaus audinio, aukštos kokybės, odai leidžiančius kvėpuot batus ir nepasiduok spaudimui spintoje turėti sandalus, jei jų neavi. Mes suprantam tave.

10. Juodos mažos suknelės. Turėk juodą didelį kostiumą, jei tau norisi. Arba praktišką, tau tinkančios spalvos suknelę, kuri išgelbės tave visais atvejais. Yra žmonių, kurias juoda tiesiog „suvalgo“. Atskleisk kūrybiškumą, išsirink tai, kas taip pat praktiška ir patogu kaip maža juoda suknelė, bet atitinka tavo poreikius ir atspindi tavo asmenybę.

11. Žydrų, klasikinių dryžuotų, baltų vyriškų marškinių. Geriausiai jautiesi su džinsais ir juodu golfu kaip Steve Jobs ir tavęs neįpareigoja aprangos kodas? Pamiršk marškinius, na gerai, dėl ramybės gyvenime, turėk vienus, ir gyvenk su golfu ir džinsais. Kas tau įsakys ką privalai turėti savo spintoje?

Šį sąrašą gali tęsti be galo. Turbūt supranti, kad gyvenant laikais, kuomet drabužių perteklius didžiausias kada nors žemėje, būtų tiesiog kvaila ir nesąmoninga turėti „privalomų daiktų sąrašą“ savo drabužinėje. Nesvarbu ką tu dirbi ir kiek uždirbi, absurdiška savo pajamas ir laiką investuoti į daiktus, kurių nenaudosi vien todėl, jog „privalai“ juos turėti spintoje. O tu laiką leidi ne tik uždirbdamas pinigus, bet ir keliaudamas į parduotuves, matuodamasis drabužius, kurių taip niekuomet ir nevilkėsi. Išlaisvink save nuo sugalvotų taisyklių ir stereotipų. Gyvenk su tiek drabužių, kiek tau yra reikalinga.

Apgalvoto spintos turinio linki minimalistai.lt