DELFI konferencijoje viešėjusi kosmetologė Jolanta Atkočiūnienė papasakojo, kaip pasirūpinti veido oda, kokios dažniausiai daromos odos priežiūros klaidos bei atskleidė, kokia priemonė odai drėkinti yra pati pigiausia ir veiksmingiausia.


– Kodėl taip svarbu drėkinti odą?

– Visų pirma, vanduo sudaro apie 70 procentų organizmo. Dehidratacija būdinga visiems odos tipams. Kaip jaučiasi dehidratuota oda? Tai diskomfortas, jaučiamas pačioje odoje, tai tempimo jausmas, pleiskanojimas, pirmos raukšlelės. Nesvarbu, jauna ar vyresnė oda – nuo dehidratacijos atsiranda raukšlelės. Prarandamas odos elastingumas, ji atrodo pažeidžiama. Kad oda funkcionuotų, kad ji būtų gyvybingesnė – itin svarbus vanduo.

– Kodėl oda išsausėja? Kaip ją veikia šviesos, biuro aplanka?

– Pažiūrėkite, koks pas mus oras! Šaltis, žvarba, vėjas arba kaip tik per karštas oras, kondicionuojamos patalpos, ryškios šviesos, kietas vanduo, prausimasis itin karštu vandeniu, baseino vanduo, netinkamai parinktos valymo priemonės, grubus odos šveitimas namų sąlygomis, rūkymas, per mažas vandens vartojimas – visa tai sukelia dehidrataciją. Reikėtų rytą pradėti nuo stiklinės vandens.

– Ką daryti, jei 8-9 valandas per dieną tenka praleisti biure? Ar purškiami veido drėkikliai gali padėti?

– Purškiami drėkikliai yra papildoma priemonė. Tai pagalbinė priemonė, kuri tikrai neatstos nei serumo, nei kremo. „Tam kartui“ biure, tai puiki išeitis, bet labai svarbu darbe vartoti vandenį. Vanduo yra pati pigiausia ir veiksmingiausia priemonė. Gerkite ne daug kavos, o vandens.

– Kiek vandens reikėtų išgerti?

– Tai labai individualu. Priklauso nuo to, kiek oda yra sausa, kiek žmogus sportuoja, kiek sausas klimatas darbe ar namuose. Patys medikai akcentuoja, kad nustatyti, ar pakankamai vandens geriate galima pagal šlapimo spalvą. Šlapimas turi būti kuo skaidresnis. Tikrai nebūtina gerti 2-3 litrų, tai labai individualu.

– Kaip oda rūpintis riebios ar mišrios odos savininkams?

– Vienareikšmiškai į šį klausimą atsakyti būtų sudėtinga, reikėtų nueiti pas specialistą, tuomet lengviau ir pačiam klientui namuose. Klaidinanti nuomonė, kad riebią odą reikia kuo daugiau sausinti ir kuo mažiau tepti. Nuolat kirba noras riebią odą daugiau prausti, sausinti, naudoti abrazyvinių šveitiklių ir panašiai. Tai švaros pojūčio noras. Daug tokią odą turinčių klienčių ypatingai ją išsausina ir dehidratuoja. Tuomet pradeda skųstis, kad gražiai nepasidengia makiažas. Tačiau net labai rimtai aknės pažeista oda reikalauja drėgmės.

– Kokias pagrindines klaidas daro žmonės?

– Kartais odai tikrai neužtenka tik kremo. Reikia naudoti papildomas priemones, atlikti profesionalias procedūras. Kremas reikalingas kaip palaikanti drėgmę priemonė. Stipresnę koncentraciją drėkinančių komponentų turi serumai, ampulės, kurios tikrai akimirksniu sudrėkina ir daro gilesnį poveikį.

– Ko būtinai reikia kasdienei priežiūrai?

– Visų pirma, tai priklauso nuo to, kaip klientė mėgsta nuvalyti makiažą ar praustis. Vyrai mėgsta odą prausti, o moterys mėgsta naudoti pienelius ar tonikus. Reikia pradėti nuo prausimosi priemonės, vėliau pervalyti losjonu. Būtina priemonė yra kremas ar emulsija, gelis. Vėliau seka visos kitos, papildomos priemonės, priklausomai nuo to, kiek klientė gali sau leisti arba kokio rimtumo yra problemos. Būtina prausimosi priemonė, losjonas bei kremas. Tai trys būtiniausi komponentai.

– Ar galima veidą prausti vandeniu?

– Galima, bet reikia parinkti priemones, kurios neutralizuos neigiamą vandens poveikį. Pati prausiu veidą rytą vakarą, nes man patinka švaros pojūtis. Būna išimčių, kai būna labai jautri oda ir ji būna jautri net vandeniui.

– Ar kokosų aliejus tinka ne tik kūnui, bet ir veidui?

– Tai yra tikrai puiki priemonė kūno bei išsausėjusiai rankų odai. Kalbant apie veido odą, reikėtų būti atsargiems. Ypatingai sausai odai galima kokosų aliejų naudoti derinant su drėkinančiomis priemonėmis, tačiau tai daryti trumpą laiką. Vien aliejais susižavėti tikrai neverta, geriau kas kurį laiką keisti jį su drėkinančiomis priemonėmis, nes ilgą laiką naudojant aliejus iš odos labiau išgarinamas vanduo ir ji kaip tik labiau sausėja. Tiesa, tai ideali priemonė lūpoms.

– Ar tiesa, kad odos procedūras geriau daryti vakare?

– Procedūras galima daryti visą dieną, bet nakčiai skirti kremai tikrai būna aktyvesni, praturtinti aktyviomis medžiagomis, tai daugiau regeneruojantys kremai. Ypač po 30-ies metų būtina naudoti naktinį kremą. Vakare reikia skirti daugiau dėmesio veido priežiūrai, valymui.

– Kas yra sveikas buvimas saulėje?

– Sveikas buvimas saulėje būna iki 10 valandos ryto ir po 15 valandos dienos. Būnant saulėje vidurdienį reikia naudoti apsauginius kremus, kurie taip pat pasirenkami pagal odos tipą, o kuo oda brandesnė – tuo apsaugos faktorius turi būti aukštesnis. Kremas suteikia tolygesnį įdegį ir saugo nuo „nusvilimo“. Jei oda parausta – tai jau odos uždegimas, oda jau susirgo ir reikia „slėptis“.

– Ar apsauginį kremą nuo saulės reikia naudoti visus metus?

– Priklausomai nuo odos. Nusvilimas saulėje „atsiliepia“ žymiai vėliau, tam gali prireikti ir 10 metų, o tuomet atsiranda pigmentacija. Jautriai ar linkusiai į pigmentaciją odai rekomenduočiau naudoti apsauginius kremus ištisus metus.

– Ką manote apie savaiminio įdegio kremus?

– Lietuvoje jie nėra tokie populiarūs, kokie yra populiarūs užsienyje. Profesionalūs įdegio kremai tikrai saugūs ir tai tikrai geriau nei piktnaudžiavimas soliariumu ar saule.

– Kokie maisto produktai turi įtakos odos grožiui?

– Bėgant metams mityba turi vis didesnį poveikį. Genetiškai odos senėjimą lemia tik 25 procentai. Visa kita priklauso nuo gyvenimo būdo ir mitybos. Mityboje turi būti kuo daugiau antioksidantų, vaisių, daržovių, riebios žuvies. 


– Ar sportas gali padėti turėti gražesnę veido odą?

– Sportuojanti, aktyvi moteris tikrai atrodo sveikiau, o veido oda geresnė. Prasčiausia oda yra moterų, kurios kasdien bėgioja ilgas distancijas. Naudinga joga, fitnesas, bet kas per daug tas nesveika.

– Nuo kokio amžiaus reikia labiau susirūpinti odos senėjimu?

– Labai individualu, tai priklauso nuo odos būklės. Senstame visi skirtingai, bet jau nuo 30-ies metų labiausiai skundžiamasi pirmomis raukšlelėmis aplink akis, o nuo 40-45 metų raukšlės gilėja, prarandamas veido odos ovalas. Nuo 40 metų reikia ypatingai prižiūrėti kaklą ir dekolte zoną.

Sveika moters oda

– Į ką reiktų suinvestuoti daugiausiai pinigų?

– Svarbiausia kremas, antra priemonė – serumas. Kremas skirtas odos drėgmės palaikymui, o serumas – gydymui. Serumas veikia stipriau nei kremas.

– Ar galima naudoti medų ir cukrų?

– Kūnui – taip, tai labai efektyvu, tačiau veidui tai nepatartina, nes cukraus dalelės per stambios. Kūno oda nėra tokia jautri.

– Ką patartumėte renkantis dekoratyvinę kosmetiką?

– Kas tinka mamai, tas netinka dukrai. Kartais jaunos mergaitės susižavi mamų pudromis, kurios jau yra priešraukšlinės, jos truputėlį per stiprios paauglėms. Paauglei reiktų rinktis drėkinančias, lengvas priemones, BB ar CC kremus, prieš dengiant tepti lengvą drėkinantį kremą. Perkant pudrą, mano manymu, yra klaida ją išbandyti ant rankos. Rankų oda tikrai skiriasi nuo veido, tad geriau nepatingėti ir nusivalyti makiažą arba kreiptis į specialistą, kuris nuvalytų makiažą ir išbandytų priemonę pagal spalvą.

– Susiriebalavus odai vidury dienos – pasipudruojame nosytę, ar nieko blogo?

– Riebiai odai tikrai yra poreikis tą daryti. Prieš tai reikia odą švelniai nusausinti servetėle, o tada papudruoti, bet reikia atsiminti šepetėlio ar kempinėlės higieną. Reikia dažnai plauti tiesiog su muilu.

– Ar galima veidą šluostyti rankšluosčiu? Kaip tą daryti?

– Odai linkusiai į aknę rekomenduoju naudoti servetėles. Odai nelinkusiai į aknę – švelnų rankšluostuką ir šluostyti tikrai švelniai, patapšnoti, nusausinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)