Pagal antikos laikais susiformavusią tradiciją, olimpinės paliaubos skelbiamos likus savaitei iki olimpinių žaidynių pradžios ir tęsiasi dar savaitę po paralimpinių žaidynių pabaigos – šiuo atveju, iki kovo 20 d.

Skelbti 2022 metų Pekino žaidynių olimpines paliaubas praėjusį gruodį vieningai nusprendė Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinė asamblėja.

Tačiau ketvirtadienį Ukrainą užpuolusi Maskva į tradiciją nusispjovė taip pat tradiciškai – jau trečią kartą per pastaruosius 14 metų.

2008 metais vasaros olimpinių žaidynių, taip pat vykusių Pekine, atidarymo dieną Rusijos daliniai susirėmė su Gruzijos kariuomene ginčijamoje Pietų Osetijos teritorijoje. Vėliau puolimą rusai tęsė verždamiesi gilyn į Gruziją.

2014-aisiais per Sočio žiemos žaidynes Rusija pradėjo Krymo okupaciją ir karą Rytų Ukrainoje.

Pekino žiemos olimpiada buvo uždaryta tik praėjusį sekmadienį, o paralimpinės žaidynės Kinijos sostinėje startuos kovo 4 d.

Tarptautinis paralimpinis komitetas (IPC) pranešė „rengiantis konsultacijas“ tiek su Rusijos, tiek su Ukrainos paralimpiečių atstovais dėl laukiančių žaidynių Pekine.

„Tai – tikrai siaubinga situacija, esame nepaprastai sunerimę dėl paralimpiečių Ukrainoje. Mūsų didžiausias prioritetas – Ukrainos delegacijos saugumas. Palaikome nuolatinį dialogą, jie mus informavo neatsisakantys vilties dalyvauti žaidynėse. Tačiau nugabenti ten komandą bus be galo sunki užduotis. Nors viena esminių olimpinių paliaubų sąlygų – saugūs judėjimo koridoriai žaidynių dalyviams“, – komentavo IPC prezidentas Andrew Parsonsas.


Rusija formaliai yra diskvalifikuota iš paralimpinių žaidynių dėl dopingo skandalo, tačiau Pekine, analogiškai kaip ir pasibaigusiose olimpinėse žaidynėse, dalyvaus Rusijos paralimpinio komiteto komanda.

Į kilusį plataus masto karinį konfliktą reaguoja ir kitos didžiausios Europos sporto organizacijos.

UEFA skubų posėdį šaukia penktadienį ryte. Agentūros AP šaltiniai skelbia, kad jo metu bus patvirtintas sprendimas perkelti gegužės pabaigoje Sankt Peterburge (Rusija) turėjusį vykti Čempionų lygos finalą į kitą šalį.

Eurolyga taip pat posėdžiaus penktadienį. Tiesa, remiantis pirmuoju oficialiu pranešimu, iš pradžių ketinta „toliau laikytis suplanuoto tvarkaraščio, nebent kiltų pavojus kuriai nors iš dalyvaujančių komandų arba sukliudytų vyriausybiniai sprendimai“.

Vis dėlto ketvirtadienį Eurolygos lyderė „Barcelona“ neišskrido kaip planuota į Sank Peterburgą, kur penktadienį turėjo susitikti su vietos „Zenit“.

Ant parketo nepasirodys ir likę Rusijos klubai, kurie Eurolygos dvikovas ketvirtadienį turėjo žaisti svečiuose: Maskvos CSKA ruošėsi susitikti su Miuncheno „Bayern“ (Vokietija), Kazanės UNIKS – su Vitorijos „Baskonia“ (Ispanija).

Artėjant rungtynių pradžiai Eurolyga galiausiai nusprendė visus tris rusų ekipų mačus atidėti.

Primename, kad tiek Lietuvos krepšinio federacijos, tiek Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos vadovai ketvirtadienį rekomendavo šalies sporto organizacijoms nutraukti ryšius su Rusijos sporto subjektais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)