Dailiojo čiuožimo moterų varžybų aistrų sūkuryje besisukusi E. Tutberidzė po olimpinių žaidynių apibendrino savo auklėtinių pasirodymą ir griežtai pasmerkė visus, atsukusius nugarą sunkiu metu.

Garsiausiai Pekine ir visame pasaulyje skambėjo jos auklėtinės K. Valijevos istorija. 15-metė rusė padėjo Rusijos olimpinio komiteto (ROC) rinktinei triumfuoti komandų varžybose, tačiau jau kitą dieną paaiškėjo, kad čiuožėjos dopingo testas, imtas gruodžio 25-ą dieną, yra teigiamas ir apdovanojimų ceremonija buvo atidėta.

Nepaisant Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) skundo, Tarptautinis sporto arbitražo teismas leido K. Valijevai toliau dalyvauti moterų varžybose, kuriose ji buvo laikoma favorite laimėti auksą. 15-metė po trumposios programos pirmavo, tačiau atliekant laisvąją programą psichologiškai „sugriuvo“ ir po nesėkmingo pasirodymo liko ketvirtoje vietoje.

Neliko nepastebėta ir E. Tutberidzės šalta reakcija, kai K. Valijeva su ašaromis akyse išgyveno siaubingiausią karjeros akimirką. Garsiausi žiniasklaidos leidiniai trenerei priskyrė tokius epitetus kaip „monstrė“ ir „ledo karalienė“.

Kol K. Valijevos dopingo bylos tyrimas tęsiasi, E. Tutberidzė duoda atkirtį savo kritikams.

„K. Valijeva – olimpinė čempionė komandinėse varžybose, mūsų žvaigždutė. Ji labai trapi ir tuo pačiu labai stipri sportininkė. Išbandymus, kurie užklupo Kamilą, visai mūsų komandai reikia ištverti kartu, – savo „Instagram“ paskyroje rašė gruzinų kilmės trenerė. – Tokios situacijos labai daug ką parodo – tie, kurie šypsojosi, šiandien paliko tribūnas, demonstratyviai ignoravo ir kaip šakalai puolė, siūlydami skirtingus inkvizicijos būdus. Gal ir gerai, tuos žmones pats likimas atskiria nuo mūsų, apnuogindamas tiesą.“

Savo ruožtu pirmąjį savo komentarą socialiniuose tinkluose po Pekino olimpinių žaidynių davė ir penktadienį namo grįžusi K. Valijeva.

„Mano pirmosios olimpinės žaidynės pagaliau baigtos. Noriu padėkoti tiems, kas vedė mane į šį svarbiausią sportininko gyvenime renginį – savo treneriams: Eteri Tutberidzei, Sergejui Dudakovui, Danilui Gleichengauzui. Jūs savo geriausi savo darbo meistrai. Jūs ne tik treniruojate, bet ir mokote save įveikti, o tai padeda ne tik sporte, bet ir gyvenime. Šalia jūsų jaučiuosi saugi ir galinti įveikti bet kokius išbandymus. Ačiū, kad padedate man būti stipriai“, 0 „Instagram“ paskyroje rašė K. Valijeva.

E. Tutberidzė turėjo ką pasakyti ir apie kitas savo auklėtines – auksą laimėjusią Aną Ščerbakovą ir olimpine vicečempione tapusią Aleksandrą Trusovą.

„A. Trusova eilinį kartą sulaužė moterų dailiojo čiuožimo stereotipus, laisvojoje programoje atlikusi penkis keturgubus šuolius. Tuo pačiu ji įrodė, kad viskas įmanoma. Galima daug diskutuoti, ar buvo verta, tačiau sportininkės tvirtumas vertas pagarbos. Aleksandra – kaip Gagarinas, kelia mus į kosmosą. Čia ji pirmoji, o gali būti ir vienintelė“, – teigė ji.

Priminsime, kad A. Trusova taip pat užminė mįslių, kai po savo pasirodymo nesileido guodžiama trenerių ir stūmė juos šalin. „Nekenčiu šito sporto! Daugiau niekada nelipsiu ant ledo! Negalima taip... Nesuprantu, nieko nebenoriu. Palikite mane ramybėje! Nekenčiu, aš nekenčiu visų! Nekenčiu šito sporto! Visi turi auksą, tik aš – ne! Daugiau niekada... Ką jūs man darote, aš daugiau nelipsiu ant ledo, neisiu į ceremoniją!“ – emocijų tuomet netramdė naujoji olimpinė vicečempionė. Tiesa, vėliau nusiraminusi atsiėmė ir jai skirtą olimpinį talismaną ir sidabro medalį.

Trenerė neabejojo, kad olimpinės čempionės titulas – visam gyvenimui: „A. Ščerbakovos sportinis kelias nėra lengvas. Ji turėjo daug iššūkių, tačiau visuomet sugeba atiduoti daugiau ir dėl to yra viena tituluočiausių šių dienų čiuožėjų.“

Tai jau antrosios olimpinės žaidynės iš eilės, kai E. Tutberidzės auklėtinės laimėjo ir aukso, ir sidabro medalius. 2018 metais Pjongčange ant dviejų aukščiausių apdovanojimų laiptelių stovėjo jos auklėtinės Alina Zagitova ir Jevgenija Medvedeva.

E. Tutberidzes vadovaujama čiuožimo mokykla prisidėjo ir prie porų varžybose sidabro medalį laimėjusių Jevgenijos Tarasovos bei Vladimiro Morozovo treniravimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)