Sporto fotografas V. Dranginis, Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui (LTOK) nušviečiantis Pekino olimpines žaidynes, biatlono šaudymo zonose užfiksavo bent šešias iš šautuvų skriejančias kulkas.

„Nikon“ flagmanas „Z9“ geba 11 megapikselių nuotraukomis užfiksuoti net 120 kadrų per sekundę, tačiau konkurentų „Sony Alpha 1“ – taip pat neatsilieka ir fotografuoja 30-ies kadrų per sekundę greičiu su elektroniniu užraktu.

„Kai pasirodė „Sony Alpha 1“, iš karto jį įsigijau. Būtent dėl 30 kadrų per sekundę ir 120 automatinių fokusavimo skaičiavimų kiekvieną sekundę. Sporto fotografui, o aš toks ir esu, tikslus fokusavimas ir greitis – būtini“, – „PetaPixel“ sakė V. Dranginis.

Lietuva į 2022 žaidynes atsiuntė penkis biatlonininkus.

Bandymų ir klaidų metodas

„Nusprendžiau kelias dienas padirbėti ir patikrinti savo „Sony Alpha 1“ ribas, kad žinočiau, ar jis pakankamai greitas užfiksuoti kulką“, – sako fotografas.

Pagrindiniu iššūkiu tapo optimalių nustatymų paieška, siekiant padidinti galimybes užfiksuoti kulką.

„Iš pradžių fotografavau taikydamas 1/2000 sekundės išlaikymą, kaip įprastai, dienos šviesoje, bet pavyko užfiksuoti tik iš šautuvo vamzdžio sklindančius dūmus. Nepakako ir 1/6400 sekundės išlaikymo“, – sako V. Dranginis.

„Nors pavyko padaryti kelias gražias skriejančių kulkų nuotraukas, jos buvo susiliejusios. Išlaikymas nuo 1/12800 iki 1/25600 sekundės suteikė geresnių rezultatų, bet pasiekti norimą rezultatą pavyko tik nustačius 1/32000 sekundės išlaikymą“, – paaiškina fotografas.

Fotografuoti vienu ritmu su sportininku

„Šiais metais išmokau, kad verta padaryti trumpas pertraukas, o ne varginti fotoaparatą ilgiau nei penkias sekundes 30-ies kadrų per sekundę greičiu. Taip ne tik sutaupoma vietos atminties kortelėse, bet ir apsaugojamas fotoaparato buferis“, – sako V. Dranginis.

Fotografas sako, kad pagaliau suprato, kaip sinchronizuoti fotografavimą su sportininkų judesiais.

„Praleidžiu pirmą sportininko šūvį ir, praėjus sekundei po šūvio, pradedu fotografuoti, trumpą pertraukėlę padarau po antro šūvio. Įprastai, žymiai lengviau užfiksuoti kulką, kai perpranti sportininko ritmą. Reikia tik būti šiek tiek greitesniam, kantriam ir kišenėje turėti daug atminties kortelių“, – tęsia jis.

V. Dranginis įamžina jau ketvirtas olimpines žaidynes nuo 2016-ųjų. Daugiau darbų galite rasti jo „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)