Spaudos konferencijoje Pekine apie rezonansinę 15-metės K.Valijevos istoriją pasisakiusį IOC prezidentą Th. Bachą atvirai sukritikavo Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Černyšenka.

„Mes esame labai nusivylę tuo, kad Th. Bachas pasakojo savo paties išgalvotas istorijas apie mūsų sportininkų jausmus ir viešai jas pateikė kaip IOC nuomonę, – „Inside the Games“ sakė D. Černyšenka. – Tai visiškai nesuvokiama ir neteisinga.

Visi olimpines žaidynes laiko profesionalaus sporto viršūne ir kiekvienas sportininkas stengiasi pateisinti savo šalies lūkesčius ir svajones. Tas spaudimas verčia juos judėti į priekį. Pergalė ar pralaimėjimas, mes žinome, kad mūsų sportininkai geriausi. Ir jie tai taip pat žino.“

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas taip pat nesutinka su Th. Bacho žodžiais, kad K. Valijeva Pekine negavo iš savo aplinkos tinkamo palaikymo.

„Th. Bachas – autoritetingas žmogus sporto pasaulyje. Jis yra Tarptautinio olimpinio komiteto vadovas, todėl mes pagarbiai priimame jo nuomonę, tačiau nebūtinai su ja sutinkame, – TASS agentūrai dėstė Kremliaus balsas. – Th. Bachui nepatinka mūsų trenerių griežtumas, tačiau visi žino, kad aukšto meistriškumo sporte trenerių griežtumas – auklėtinių pergalių sąlyga. Ir mes matome, kad tie auklėtiniai iškovoja pergales.“

Dar aštriau ir aršiau Rusijos žiniasklaidoje sureagavo pasisakyti nusprendęs buvęs futbolo klubo „Spartak“ prezidentas, verslininkas Andrejus Červičenka: „Tie nenaudėliai, tie rusofobai, kurie visą šią purviną situaciją sukūrė, pasiekė savo. Jų tikslas buvo akivaizdus – neleisti, kad trys rusų čiuožėjos užliptų ant prizininkų pakylos. Jiems pavyko.“

Papildomą pasaulio dėmesį dėl dopingo skandalo ketvirtadienį sutraukusias moterų čiuožėjų varžybas laimėjo 17-metė rusė Ana Ščerbakova, o favorite laikyta, tačiau įtampos neatlaikiusi ir lemiamu metu klydusi 15-metė Kamila Valijeva liko be medalio – ketvirta.

Būtent K. Valijeva atsidūrė dopingo skandalo epicentre ir viso užgriuvusio dėmesio bei įtampos paauglei buvo per daug.

Vos baigusi pasirodymą, mergina pravirko, tačiau užuojautos iščiuožusi nuo ledo nesulaukė. Trenerė Eteri Tutberidzė savo auklėtinę pasitiko priekaištais ir dėl savo elgesio sulaukė itin aštrios reakcijos socialiniuose tinkluose. Kai kurių sporto gerbėjų ji tiesiog buvo pavadinta „monstre“.

68-erių Th. Bachas spaudos konferencijoje teigė, kad visą čiuožėjų dramą ant ledo matė per televiziją, o vaizdai jį tiesiog pribloškė.

„Aš buvau labai sutrikęs, matydamas šiuos įvykus. Koks didžiulis spaudimas slėgė merginos pečius... Toks spaudimas pranoksta mano suvokimo ribas.

15 metų mergaitė tiesiog kentėjo ant ledo, buvo matyti, kaip ji stengiasi susiimti ir tiesiog pabaigti savo programą. Iš jos kūno kalbos buvo akivaizdu, kokį psichologinį stresą patiria. Turbūt ji tiesiog norėjo palikti ledą ir visą šią istoriją užnugaryje“, – K. Valijevos pasirodymą apibūdino Th. Bachas.

Netrukus vokietis ėmė kalbėti apie K.Valijevos aplinką, ir nors tiesiogiai trenerės pavardės neįvardijo, daugiau nei akivaizdu, jog šie žodžiai buvo skirti E. Tutberidzei.

„Mane patį nukrėtė šaltis stebint, kaip merginą priėmė jos aplinka. Aš buvau sutrikęs. Užuot padrąsinus, ji buvo sutikta su siaubingu šaltumu, buvo laikoma distancija. Ir jeigu tu interpretuoji kūno kalbą, aišku, kad situacija tik dar labiau pablogėjo.

Toks elgesys nesuteikia daugiau pasitikėjimo merginai nei dėl jos praeities, nei dėl jos ateities. Šitoks stresas, tokia įtampa, nepilnamečiai sportininkai... Aš galiu tik palinkėti Kamilai Valijevai, kad ji sulauktų savo šeimos, draugų ir kitų artimųjų palaikymo per visą šią ekstremaliai sudėtingą situaciją.“

Primename, kad vos nulipusiai nuo olimpinio ledo 15-metei mergaitei, kuri ką tik išgyveno turbūt siaubingiausią karjeros akimirką, trenerė E. Tutberidzė iš karto pažėrė priekaištų.

„Kodėl tu paleidai programą? Paaiškink man, kodėl? Kodėl lioveisi kovoti? Po akselio nuleidai rankas. Kodėl pasidavei?“ – verkiančią auklėtinę klausimais apibėrė gruzinų kilmės specialistė.

Tokie žodžiai sugniuždytam vaikui daugeliui pasirodė per griežti. K. Valijeva pratrūko ašaromis, bet garsioji Rusijos trenerė išliko rami ir griežta.


Kadangi K. Valijeva, kurios dopingo byla tiriama šiuo metu, liko be medalio, moterų varžybų prizininkių apdovanojimų ceremonija įvyks kaip įprasta – penktadienį.

Kokios olimpinių čempionių reakcijos bėgant metams, užfiksuota šiame vaizdo rinkinyje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)