Papildomą pasaulio dėmesį dėl dopingo skandalo ketvirtadienį sutraukusias moterų čiuožėjų varžybas laimėjo 17-metė rusė Ana Ščerbakova, o favorite laikyta, tačiau įtampos neatlaikiusi ir lemiamu metu klydusi 15-metė Kamila Valijeva liko be medalio – ketvirta.

Būtent K. Valijeva atsidūrė dopingo skandalo epicentre ir viso užgriuvusio dėmesio bei įtampos paauglei buvo per daug.

Vos baigusi pasirodymą, mergina pravirko, tačiau užuojautos iščiuožusi nuo ledo nesulaukė. Trenerė Eteri Tutberidzė savo auklėtinę pasitiko priekaištais ir dėl savo elgesio sulaukė itin aštrios reakcijos socialiniuose tinkluose. Kai kurių sporto gerbėjų ji tiesiog buvo pavadinta „monstre“.

68-erių Th. Bachas spaudos konferencijoje teigė, kad visą čiuožėjų dramą ant ledo matė per televiziją, ir vaizdai jį tiesiog pribloškė.

„Aš buvau labai sutrikęs, matydamas šiuos įvykus. Koks didžiulis spaudimas slėgė merginos pečius... Toks spaudimas pranoksta mano suvokimo ribas.

15 metų mergaitė tiesiog kentėjo ant ledo, buvo matyti, kaip ji stengiasi susiimti ir tiesiog pabaigti savo programą. Iš jos kūno kalbos buvo akivaizdu, kokį psichologinį stresą patiria. Turbūt ji tiesiog norėjo palikti ledą ir visą šią istoriją užnugaryje“, – K. Valijevos pasirodymą apibūdino Th. Bachas.

Thomas Bachas

Netrukus vokietis ėmė kalbėti apie K.Valijevos aplinką, ir nors tiesiogiai trenerės pavardės neįvardijo, daugiau nei akivaizdu, jog šie žodžiai buvo skirti E. Tutberidzei.

„Mane patį nukrėtė šaltis stebint, kaip merginą priėmė jos aplinka. Aš buvau sutrikęs. Užuot padrąsinus, ji buvo sutikta su siaubingu šaltumu, buvo laikoma distancija. Ir jeigu tu interpretuoji kūno kalbą, aišku, kad situacija tik dar labiau pablogėjo.

Toks elgesys nesuteikia daugiau pasitikėjimo merginai nei dėl jos praeities, nei dėl jos ateities. Šitoks stresas, tokia įtampa, nepilnamečiai sportininkai... Aš galiu tik palinkėti Kamilai Valijevai, kad ji sulauktų savo šeimos, draugų ir kitų artimųjų palaikymo per visą šią ekstremaliai sudėtingą situaciją.“

Primename, kad vos nulipusiai nuo olimpinio ledo 15-metei mergaitei, kuri ką tik išgyveno turbūt siaubingiausią karjeros akimirką, trenerė E. Tutberidzė iš karto pažėrė priekaištų.

„Kodėl tu paleidai programą? Paaiškink man, kodėl? Kodėl lioveisi kovoti? Po akselio nuleidai rankas. Kodėl pasidavei?“ – verkiančią auklėtinę klausimais apibėrė gruzinų kilmės specialistė.

Tokie žodžiai sugniuždytam vaikui daugeliui pasirodė per griežti. K. Valijeva pratrūko ašaromis, bet garsioji Rusijos trenerė išliko rami ir griežta.

Th. Bachas užsiminė, kad K. Valijevos dopingo byla yra nagrinėjama itin nuosekliai, o jeigu pažeidimai bus nustatyti, bus imamasi „itin griežtų priemonių“.

„Viskas, ką mes galime padaryti, – leisti pradėti vykdyti šį tyrimą ir pasiūlyti paramą visomis priemonėmis, kurias turime, spręsti psichikos sveikatos iššūkius bei problemas. Mes palaikome kontaktą su Rusijos olimpiniu komitetu ir tikimės, kad mergina gaus pagalbą, kurios jai akivaizdžiai prireiks. Tai turi būti visų reikalas. Tikimės, kad tyrimas nustatys įvykių eigą ir jeigu tikroji tiesa apie pažeidimus pasieks dienos šviesą, mes nedvejodami imsimės itin griežtų priemonių.“

Savo ruožtu Rusijos žiniasklaida pranešė, kad už prizininkių trejeto ribų likusi K. Valijeva nedalyvaus sekmadienį vyksiančiame olimpinio čiuožimo turnyro uždarymo renginyje – nešoks parodomosios programos.

Informuojama, kad sportininkės aplinka reikalauja, jog Švedijos laboratorija, kurioje buvo nustatytas teigiamas K. Valijevos dopingo testas, paviešintų ir B mėginio rezultatus, – neva A mėginio rezultatai gali būti klaidingi.

Praėjusią savaitę Tarptautinė tyrimų agentūra patvirtino teigiamą K. Valijevos dopingo testą. 15-metės organizme aptikta draudžiamos medžiagos trimetazidino – širdies veiklą stiprinančio preparato, kuris sportininkams gali suteikti neleistiną pranašumą prieš konkurentus dėl padidėjusios ištvermės ir energijos.

Mėginys per Rusijos čempionatą buvo paimtas dar gruodžio pabaigoje, tačiau dėl laboratoriją užgriuvusio darbo, susijusio su Švedijoje išplitusia koronaviruso omikron atmaina, jo rezultatų teko laukti pusantro mėnesio.

Visgi šios savaitės pradžioje rusei buvo leista dalyvauti moterų daliojo čiuožimo varžybose, pasibaigusiose dar viena asmenine merginos drama.

Kadangi K. Valijeva, kurios dopingo byla tiriama šiuo metu, liko be medalio, moterų varžybų prizininkių apdovanojimų ceremonija įvyks kaip įprasta – penktadienį.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)