Į dopingo skandalą įkliuvusio ir ant ledo visiškai subyrėjusio vaiko tragedija. Daugeliui K. Valijevos pasirodymas ir raudos po nesėkmės dar ilgam įstrigs atmintyje.

Stebėti jos laisvąją programą nebuvo lengva – klaida vijo klaidą. Nepavyko atlikti trigubo akselio, nepavyko sėkmingai nusileisti ir po visų trijų keturgubų šuolių. K. Valijeva ne kartą krito ir žiūrovai dar kartą galėjo suprasti, kokia trapi ir tuo pačiu galingą įtaką daranti yra žmogaus, o juo labiau tokios jaunos čiuožėjos, psichologija.

15-metės pasitikėjimas ant ledo ištirpo. Nulipusi nuo ledo ji šluostėsi ašaras, o kai ekrane išvydo, jog liko be jokio medalio ėmė raudoti.

Istorinis vakaras Pekine

Tai buvo dar vienas Rusijos triumfo vakaras, bet jis priklausė ne K. Valijevai, o pasaulio čempionei – 17-metei A. Ščerbakovai. Ji nepriekaištingai atliko trumpąją, o šiandien ir laisvąją programą. Jos arsenale – du galingi ir sudėtingi keturgubi šuoliai.

Olimpinė čempionė Anna Ščerbakova

Kažkas labai taikliai pajuokavo, kad yra trijų tipų įvertinimai: geri, blogi ir rusiški. Techniškai trijų rusių programos buvo sunkiausios ir sudėtingiausios, kokios kada nors buvo sukurta ant ledo.

Rusijos dailiojo čiuožimo žvaigždės sugebėjo paversti olimpinį finalą įsimintiniausiu istorijoje. Visomis prasmėmis – tiek techniniu lygiu, tiek emociškai, tiek dar kartą parodydamos pasauliui, kad čiuožėjos nėra geležinės.

Sidabro medaliu pasipuošė istoriniu pasirodymu olimpinį ledą sudrebinusi dar viena rusė Aleksandra Trusova, o pačiomis laimingiausiomis ašaromis apsipylusi ir šokinėdama iš džiaugsmo ant ledo buvo bronzinė Japonijos mergaitė. Trečioji vieta atiteko Kaori Sakamoto.

Aleksandra Trusova

Keturgubų šuolių fiesta

Istorinė keturgubų šuolių fiesta sudrebino Pekino ledą. Tai, kas prieš ketverius metus Pjongčange atrodė lyg utopija, virto realybe. Ant ledo žiūrovai išvydo net 10 bandymų atlikti keturgubus šuolius. Kas be ko, visų jų autorės buvo rusės.

Nei vieno sėkmingo neatliko tik K. Valijeva, o štai olimpinė vicečempionė susuko net penkis keturgubus šuolius. To olimpinis čiuožimas nėra matęs per visą istoriją.

ROC atstovė A. Trusova privertė iš savo vietų pakilti arenoje varžybas stebinčius žiūrovus, už fenomenalų laisvosios programos pasirodymą ji įvertinta net 177.13 balo (geriausias sezono rezultatas), iš viso jos sąskaitoje – 251.73 balo.

Bet net ir tokio arsenalo raudonplaukei nepakako. Ketvirtoje vietoje po trumposios programos buvusi A. Trusova galų gale keliais taškais atsiliko nuo A. Ščerbakovos.

Pasaulio čempionei 17-metei A. Ščerbakovai žiūrovai taip pat plojo atsistoję – net 175.75 balai už laisvąją programą, ji tapo varžybų lydere, o netrukus – ir olimpine čempione.

Eteri Tudberidzės auklėtinė iš viso surinko 255.95 balo.

Rezultatai (vieta, čiuožėja, šalis, balai už trumpąją programą, balai už laisvąją programą, iš viso balų):

1.Anna ŠčerbakovaROC80.20175.75255.95
2.Aleksandra TrusovaROC74.60177.13251.73
3.Kaori SakamotoJaponija79.84153.29233.13
4.Kamila ValijevaROC82.16141.93224.09
5.Wakaba HiguchiJaponija73.51140.93214.44



IOC (Tarptautinis olimpinis komitetas) iš anksto paskelbė neskubėsiantis išdalinti medalių, jei vieną jų pelnys K. Valijeva. Galutinių sprendimų rusės dopingo byloje bus laukiama ir prieš patvirtinant praėjusią savaitę įvykusių komandų varžybų rezultatus.

Iš karto po varžybų sportininkės buvo apdovanotos tik simbolinėmis pandomis, tačiau rengėjams teko ilgokai palūkuriuoti, kol iščiuožti ant ledo ir užlipti ant podiumo galų gale sutiko į isteriją puolusi sidabro laimėtoja A. Trusova.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)