Pragariško darbo pasislėpus nuo pasaulio laikai praėjo

Kelly Sildaru darbo įrankis taip pat yra slidės – kaip ir pajėgiausių ankstesnės kartos Estijos žiemos olimpiečių.

Tačiau 19-metė iš Talino visiškai nepanaši į savo pirmtakes, pavyzdžiui, garsiąsias seseris Šmigun.

Anksčiau už pergalių slypėdavo plieninė valia, gebėjimas kentėti, ilgametis juodas darbas. Galbūt ir kraujo dopingas – kuriuo po virtinės retrospektyvinių skandalų pradėjo tikėti dauguma estų sporto gerbėjų.

K. Sildaru – jau kitokio pasaulio vaikas. Kuriame yra daugiau šypsenų ir mažiau grimasų, daugiau jaunatviškos energijos ir mažiau užgrūdintos patirties.

Taip pat kur kas daugiau „Instagram“ ir mažiau skausmo – žinoma, tik tol, kol pavyksta ore apsisukus aplink savo ašį 2,5 karto tiksliai nutūpti ant slidžių.

Antradienį Pekine K. Sildaru akrobatinio nusileidimo rungtyje laimėjo bronzos medalį, patvirtindama savo olimpines ambicijas konkrečiais darbais.

Estė debiutuoja olimpinėse žaidynėse, nors turėjo tai padaryti dar 2018 metais Pjongčange, būdama vos 15-os. Tuomet ją sulaikė plyšę kryžminiai kelio raiščiai.

Prieš tai K. Sildaru tapo jauniausia ekstremalaus žiemos sporto žaidynių čempione istorijoje – 2016-aisiais 13-metė sugebėjo laimėti akrobatinio nusileidimo rungtį, o kitais metais apgynė titulą.


Nuo dvejų metų amžiaus slidinėjančios sportininkės tėvas Tonis tuomet metė darbą, kad taptų etatiniu „pagalbiniu treneriu, mokytoju, virėju ir fotografu“ – taip savo naują „profesiją“ apibūdino pats T. Sildaru.

Jo atžala – tipiška savo kartos atstovė, gyvenimą dalinanti tarp slidinėjimo parko ir socialinių tinklų.

Nuo paauglystės jos „Youtube“ įrašai sulaukdavo šimtų tūkstančių peržiūrų, šimtą tūkstančių sekėjų turi ir slidininkės „Instagram“ paskyra – šiame fronte ji sėkmingai konkuruoja su ryškiausiomis Estijos vasaros sporto šakų žvaigždėmis, pavyzdžiui, tenisininke Anett Kontaveit ar „Liverpool“ (Anglija) klube praeityje žaidusiu futbolininku Ragnaru Klavanu.

Tačiau dabar K. Sildaru – nebe paauglė, o savo šalies olimpinės rinktinės vėliavnešė. Ketvirtadienį jai sukaks 20 metų – pasiekus tokį amžių ekstremaliame žiemos sporte jau nebėra „palauk“.

Rimčiausia priešininkė – naujoji kinų ikona

Pekine K. Sildaru iš anksto buvo priskiriama prie dviejų rungčių favoričių, tačiau turi dar garsesnių konkurenčių.

Šių olimpinių žaidynių veidas Eileen Gu praėjusią savaitę laimėjo didžiojo šuolio rungtį, Azijoje tapdama tikra megažvaigžde.

18-metės tėvas – amerikietis, o motina – kinė. Ji gimė JAV, bet nuo 2019-ųjų atstovauja Kinijai. Ko daugiau benorėti žinant įtemptus dviejų supervalstybių politinius ir ekonominius santykius.

Nebent fakto, jog E. Gu karjerą ant slidžių derina su modelio darbu bei rengiasi stoti į prestižinį Stanfordo universitetą.

Kinijoje sniego princese vadinamos varžovės šešėlyje likusi K. Sildaru didžiojo šuolio rungtyje buvo tik 17-a. Per vieną iš bandymų ji nusileisdama pametė slidę, laimei, kažkokiu būdu sugebėjo išlaikyti pusiausvyrą ir išvengė kritimo.

Užtat estė atsigriebė pirmadienį.

Akrobatinio nusileidimo kvalifikacija turėjo vykti sekmadienį, bet buvo atidėta dėl prastų oro sąlygų. Nelengva buvo ir po dienos – kaustant 19 laipsnių speigui ir trasą dengiant bent 5 cm storio šviežio sniego marškai.

Vienokios ar kitokios nesėkmės ištiko pusę dalyvių, ant nugaros krito ir sidabrą didžiojo šuolio rungtyje laimėjusi prancūzė Tess Ledeux, kuriai buvo prognozuojamas dar vienas medalis. Tiesa, ji atsigriebė antruoju nusileidimu ir užėmusi 9-ą vietą vis tiek pateko į finalą.

Mažiau pasisekė amerikietei Marin Hamill, kuri neštuvais buvo išgabenta į ligoninę.

Atsargumo paisiusi prisipažino ir K. Sildaru, kuri per du nusileidimus užsitarnavo 86,15 balo ir buvo pirma.


Vos 0,15 balo atsiliko norvegė Johanne Killi, o E. Gu užėmė trečią vietą (79,38).

„Šiandien planas buvo minimalus, daug pasilikome atsargai. Nusprendėme iš karto neparodyti visų geriausių savo triukų“, – komentavo K. Sildaru treneris Mihkelis Ustavi.

Finalą užbaigė atsarginėmis slidėmis

Į finalą pateko 12 iš 26 kvalifikacijoje pasirodžiusių varžovių, kurių laukė dar trys bandymai kuo efektingiau ir tiksliau įveikti Pekino trasą bei tris jos tramplinus.

Kovoje dėl medalių netikėtai triumfavo 22-ejų šveicarė Mathilde Gremaud, kuri prieš tai rizikavo apskritai likti už borto – kvalifikacijoje buvo tik 12-a.

Geriausiu mėginimu 2018 metų Pjongčango olimpinė vicečempionė užsitarnavo 86,56 balo.

E. Gu liko antra (86,23), o lyderės pozicijų neišlaikiusi K. Sildaru užėmė trečią vietą (82,06).

Geriausias jai buvo pirmas mėginimas, per antrąjį estė vėl turėjo problemų su slidėmis ir griuvo, o pasirodymą užbaigė nusprendusi pasikeisti slides į atsargines.

„Ir vėl slidės – nežinau, kas su jomis buvo blogai. Nieko nepadarysi. Apsidrausdama nusprendžiau pakeisti slides, bet naujosios slydo šiek tiek kitaip, tai atsiliepė šuoliams. Tačiau nesu nusivylusi dėl to, kaip susidorojau su visa situacija. Šįkart aš tikrai labiau iškovojau bronzą nei pralaimėjau auksą“, – apibendrino K. Sildaru, Estijos medalių sąskaitą žiemos olimpinėse žaidynėse papildžiusi po 12 metų pertraukos.

Daugiau pretendentų į medalius estai neturi

Penktadienį bus išdalinti moterų pusvamzdžio rungties apdovanojimai – į vieną jų taip pat taikosi K. Sildaru, būtent šioje rungtyje šventusi savo iki šiol didžiausią pergalę. 2019 metais Jutoje (JAV) ji tapo pasaulio čempione.

Pernai vykusias planetos pirmenybes K. Sildaru praleido dėl dar vienos traumos.

Vienintelė akrobatinio slidinėjimo atstovė 26 olimpiečių Estijos delegacijoje kartu yra ir vienintelė reali pretendentė į aukščiausias vietas. Tarp likusių estų žaidynės iki šiol sėkmingiausios buvo 24-ą vietą greitojo čiuožimo 500 m distancijoje užėmusiam Martenui Liivui.

Primename, kad geriausias lietuvių pasirodymas kol kas – 21-a Vytauto Strolios pozicija biatlono 20 km individualiose lenktynėse.

Tuo metu Latvija taip pat turi vieną medalį – kaimynų komanda pelnė bronzą rogučių estafetėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)