15-metė Rusijos dailiojo čiuožimo atstovė Kamila Valijeva, kurios organizme rasta draudžiamos medžiagos, gali toliau varžytis Pekino žiemos olimpiadoje, pirmadienį paskelbė Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS).

Tiesa, CAS dar nespėjus išplatinti savo sprendimo, Tartpautinis olimpinis komitetas (IOC) apsidrausdamas viešai pareiškė, kad komandinių varžybų medaliai (jose K. Valijevos vedama Rusijos rinktinė iškovojo auksą) šiose žaidynėse „tikriausiai nebus“ įteikti. Organizacija pabrėžė, jog teismo sprendimas teleis K. Valijevai toliau varžytis, bet tai nereiškia, kad ji išteisinta dėl dopingo vartojimo.

Komandinių varžybų klausimas „tikriausiai nebus išspręstas per šias žaidynes ir dėl to tenka apgailestauti, tačiau turime laikytis CAS proceso ir teisinio proceso“, – sakė IOC atstovas Markas Adamsas.

„Mums visiems tai dilema; nesame tuo patenkinti“, – pridūrė jis.

„Visi kiti klausimai turės būti aptarti vėlesniame žaidynių etape. Tai apims ir medalių įteikimą komandoms“, – pažymėjo M. Adamsas.

Kamila Valijeva

Priimdamas sprendimą CAS pabrėžė „išskirtines aplinkybes“, įskaitant K. Valijevos „saugomo asmens“ statusą, kitaip tariant, faktą, kad ji yra nepilnametė.

CAS generalinis direktorius Matthieu Reebas per spaudos konferenciją pareiškė, kad sportininkės suspendavimas būtų sukėlęs jai „rimtos žalos“.

Be to, CAS pažymi, kad būta „rimtų problemų dėl pavėluoto pranešimo apie dopingo testo, kuris buvo atliktas gruodį, rezultatus, dėl ko sportininkei buvo sunku apginti savo teises, o toks pavėluotas pranešimas nebuvo jos kaltė“.

Toks CAS sprendimas sukėlė prieštaringų reakcijų audrą pasaulyje. Rusijos olimpinis komitetas pirmadienį pasveikino tokį verdiktą.

„Rytoj visa šalis palaikys ją ir visas mūsų nuostabias čiuožėjas asmeninėse varžybose“, – platformoje „Telegram“ paskelbė komitetas, pavadinęs tai „geriausia šios dienos žinia“.

„Mes labai džiaugiamės, tai balzamas sielai. Išmintis nugali. Tai nereiškia, kad visos bylos jau baigtos. Tačiau pats faktas, kad CAS priima sprendimą, leidžiantį Kamilai dalyvauti varžybose, yra vertas pagarbos. Svarbiausia, kad visa ši varginanti ir nervus tampanti istorija jos nepaveiktų. Kamila lieka pagrindine favorite. Tačiau negalime pamiršti ir apie kitas savo atstoves – Aną Ščerbakovą ir Aleksandrą Trusovą. Turime puikias čiuožėjas ir jas palaikysime. Visos jos yra vertos aukščiausios prabos apdovanojimų“, – „Sport-Express“ sakė praeityje garsus rusų čiuožėjas, olimpinių žaidynių prizininkas ir choreografas Ilja Averbuchas.

„Pasaulyje yra sąžiningumo ir sveiko proto“, – socialiniuose tinkluose džiaugėsi Rusijoje populiarus sporto komentatorius Dmitrijus Gubernijevas.

„Tai turbūt geriausia šios dienos naujiena. Aš beprotiškai laimingas, kad Kamilai leido startuoti. Dabar jai būtina viską pamiršti ir reikia tiesiog pademonstruoti savo lygį. O kas vyks žaidynėms pasibaigus – šiuo metu nėra svarbu. Kuo mažiau mes aptarinėsime tyrimo eigą – o tyrimas dar tikrai tęsis – tuo labiau mes padėsime Kamilai. Susitelkime ties čiuožimo reikalais“, – Instagram socialiniame tinkle ragino kitas buvęs garsus rusų čiuožėjas, olimpinis čempionas Aleksejus Jagudinas.

Tuo metu JAV olimpinis komitetas pareiškė esąs „nusivylęs“ Sporto arbitražo teismo sprendimu.

„Esame nusivylę šiuo sprendimu siunčiama žinia, – nurodė USOPC vadovė Sarah Hirshland ir pridūrė: „Panašu, kad tai dar vienas pavyzdys, kad Rusijoje sistemingai ir plačiai nepaisoma švarus sporto kriterijų.“


„Aš visiškai nesutinku su sprendimu. Galiausiai, juk tai yra teigiamas dopingo testas ir nėra daugiau jokių klausimų, ar jai gali būti leista toliau varžytis. Nepaisant amžiaus ir testo rezultatų datos. Tikiu, kad tai paliks randą mūsų sportui“, – kalbėjo 1998 metų olimpinė čempionė Tara Lipinski, sėdinti NBC televizijoje dailiojo čiuožimo ekspertės kėdėje.

Netrūko ir kitų, į susidariusią gana absurdišką padėtį reagavusių su ironijos doze.

„Labai geras požiūris. „Apsaugotas asmuo“ WADA kalba kalbant reiškia, kad net jei yra teigiamas dopingo atvejis, jam gali būti pareikštas „papeikimas“. Pagrindinė problema čia – kai tokie „apsaugoti asmenys“ konkuruoja aukščiausio lygio varžybose“, – rašo garsus JAV žurnalistas Philipas Hershas.

„Gali būti, kad 15-metė čiuožėja ne pati nusprendė vartoti trimetazidiną. Veikiausiai jai vaistus ir papildus jai skiria gydytojai, treneriai ar globėjai. Aišku, kad dar ne visi faktai yra paviešinti. Į akis labiausiai krenta tai, kad turint teigiamą dopingo testą, ji apskritai negalėjo startuoti olimpinėse žaidynėse. Nei kaip 15-metė jaunoji žvaigždė, nei kaip 36-erių metų olimpinė senolė“, – rašo „Bild“ apžvalgininkas Frankas Schneideris.

Kokios aplinkybės nulėmė tokį CAS sprendimą, savo feisbuko paskyroje paaiškino ir Lietuvos antidopingo agentūra:

Pagrindiniai Tarptautinio sporto arbitražo (CAS) argumentai, kodėl dailiojo čiuožimo sportininkei Kamilai Valijevai leista toliau dalyvauti Pekino olimpinėse žaidynėse:

a) sportininkė pagal WADA Kodeksą yra „pažeidžiamas asmuo“ (angl. Protected person);

b) RUSADA antidopingo taisyklėse ir WADA Kodekse nėra atskirai reglamentuota apie pažeidžiamiems asmenims taikomą laikiną nušalinimą;

c) CAS atsižvelgė į pagrindinius sąžiningumo, proporcingumo, nepataisomos žalos principus, į tai, jog vis dar sprendžiama byla dėl teigiamo dopingo kontrolės testo, kuris paimtas gruodžio mėn., o ne per žaidynes, ir nusprendė, kad tokiomis aplinkybėmis neleidus sportininkei dalyvauti olimpinėse žaidynėse jai būtų padaryta nepataisoma žala;

d) CAS taip pat atsižvelgė į tai, kad dopingo kontrolės testo rezultatai buvo pranešti tik žaidynių metu, nors mėginys paimtas 2021 m. gruodžio 25 d., dėl ko sportininkė neturėjo galimybės tinkamai pasiruošti gynybai.

Primename, kad vasario 7 dieną Pekino olimpinių žaidynių komandiniame dailiojo čiuožimo turnyre, kuriame sužibėjo K. Valijeva, rusų komanda užėmė pirmąją vietą. Dėl nepaaiškintų priežasčių medalių įteikimo dailiojo čiuožimo komandoms ceremonija buvo atidėta. Netrukus žiniasklaidai buvo nutekinta informacija apie susidariusią padėtį.

Paaiškėjo, kad tą dieną Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) gavo teigiamą K. Valijevos dopingo testo rezultatą ir laikinai suspendavo sportininkę, bet čiuožėjos atstovai sėkmingai užginčijo sprendimą, todėl draudimas vasario 9 dieną buvo atšauktas.

Penktadienį Tarptautinė testavimo agentūra (ITA) pranešė, kad dar gruodžio 25 dieną paimtame K. Valijevos mėginyje buvo rasta trimetazidino, gerinančio širdies veiklą.

WADA akredituota laboratorija Stokholme apie tai pranešė vasario 8-ąją, praėjus dienai po to, kai sportininkė Pekine laimėjo komandinį auksą.

Kamilai Valijevai išreiškiamas palaikymas Rusijoje

Nepaisant kilusio ažiotažo ir dar prieš CAS verdiktą, K. Valijeva sekmadienį vėl treniravosi prižiūrima trenerės Eteri Tutberidzės, taip pat sulaukusios didelio dėmesio dėl susiklosčiusios situacijos.

Jaunoji čiuožėja žurnalistams komentuoti situaciją atsisakė, tačiau treniruotėje pasirodė geros nuotaikos, juokėsi ir juokavo su Rusijos trenerių komandos nariais.

„Gali būti, kad 15-metė čiuožėja ne pati nusprendė vartoti trimetazidiną. Veikiausiai vaistus jai vaistus ir papildus jai skiria gydytojai, treneriai ar globėjai. Aišku, kad dar ne visi faktai yra paviešinti. Į akis labiausiai krenta faktas, kad turint teigiamą dopingo testą, ji apskritai negalėjo startuoti olimpinėse žaidynėse. Nei kaip 15-metė jaunoji žvaigždė, nei kaip 36-erių metų olimpinė senolė“, – rašė „Bild“ apžvalgininkas Frankas Schneideris.

K. Valijevos atvejis yra dar vienas pastarųjų metų dopingo skandalas, susijęs su Rusijos sportininkais olimpinėse žaidynėse.

Rusijos sportininkai Pekine dalyvauja su Rusijos olimpinio komiteto (ROC) vėliava ir turėjo įrodyti, kad nėra susiję su didžiule valstybės remta dopingo programa, visų pirma siejama su 2014-ųjų Sočio olimpinėmis žaidynėmis.

Šiose žaidynėse negalima iškabinti Rusijos vėliavos ir groti valstybės himno.

Kamila Valijeva
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)