Vasario 7 dieną Pekino olimpinių žaidynių komandiniame dailiojo čiuožimo turnyre rusų komanda užėmė pirmąją vietą. Dėl nepaaiškintų priežasčių medalių įteikimo dailiojo čiuožimo komandoms ceremonija buvo atidėta.

Tą dieną RUSADA gavo teigiamą K. Valijevos dopingo testo rezultatą ir laikinai suspendavo 15-metę sportininkę, bet čiuožėja sėkmingai užginčijo sprendimą, todėl draudimas vasario 9 dieną buvo atšauktas.

Penktadienį Tarptautinė testavimo agentūra (ITA) pranešė, kad gruodžio 25 dieną paimtame K. Valijevos mėginyje buvo rasta trimetazidino – draudžiamo medžiagų apykaitą paveikiančio preparato.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) bei WADA kreipėsi į Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS), skųsdama RUSADA sprendimą panaikinti laikiną K. Valijevos suspendavimą. Po CAS apklausų ir svarstymo IOC ir WADA skundai buvo atmesti.

CAS pranešime teigiama, kad neleidus Rusijos dailiojo čiuožimo atstovei dalyvauti varžybose padarytų jai „nepataisomą žalą“.

„Sportininkei turėtų būti naudingos šios išskirtinės aplinkybės: ji yra jaunesnė nei 16 metų ir yra saugomas asmuo pagal Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) kodeksą“, – sakė CAS generalinis direktorius Matthieu Reebas.

Tai reiškia, kad K. Valijeva antradienį galės siekti savo antrojo medalio Pekino olimpinėse žaidynėse.

Ji yra favoritė laimėti čempionės titulą, o į prizininkų pakylą pretenduoja kitos dvi jos tautietės 17-metės Ana Ščerbakova ir Aleksandra Trusova. Visos trys Eteri Tutberidzės auklėtinės triumfavo paskutiniame Europos čempionate pernai.

„Tai geriausia dienos naujiena. Visa šalis palaikys ją ir kitas nuostabias mūsų dailiojo čiuožimo atstoves“, – į sprendimą sureagavo Rusijos olimpinis komitetas.

Savo ruožtu JAV olimpinio komiteto prezidentė Sarah Hirshland išreiškė nepasitenkinimą tokiu CAS verdiktu: „Esame nusivylę žinia, kurią siunčią toks sprendimas. Sportininkai turi teisę žinoti, kad visi jie varžosi lygiomis sąlygomis. Ši teisė tokiu sprendimu jiems negarantuojama.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)