Draudžiamos medžiagos rasta mėginyje, kuris buvo paimtas dar per Rusijos čempionatą gruodžio 25 d.

Ištirti jį turėjo Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) akredituota laboratorija Stokholme (Švedija). Tačiau atsakymas gautas tik praėjusį antradienį – po dailiojo čiuožimo komandų varžybų finišo.

Anot RUSADA, testas užtruko dėl laboratoriją užgriuvusio darbo, susijusio su Švedijoje omikron atmainos sukelta koronaviruso banga.

Galiausiai atlikus laboratorinį tyrimą, K. Valijevos mėginyje aptikta trimetazidino – širdies veiklą stiprinančio preparato, kuris sportininkams gali suteikti neleistiną pranašumą prieš konkurentus dėl padidėjusios ištvermės ir energijos.

Tą pačią dieną K. Valijevai RUSADA pritaikė sankciją – laikiną suspendavimą. Tačiau 15-metės čiuožėjos atstovams pateikus apeliaciją, suspendavimas buvo atšauktas, ir K. Valijeva grįžo į treniruotes Pekine.

Dabar RUSADA pabrėžia, jog rusės apeliaciją patenkino drausmės komitetas, nepriklausomas nuo RUSADA vadovybės. Todėl daryti įtakos jo sprendimui RUSADA esą neturinti galimybių.

Agentūra taip pat pranešė neįvardijamų K. Valijevos aptarnaujančio personalo atstovų atžvilgiu pradėjusi tyrimą, siekdama išsiaiškinti, kaip draudžiama medžiaga pateko į paauglės organizmą.

K. Valijevą treniruoja ne vieną pastarojo meto olimpinę čempionę ugdžiusi Eteri Tutberidzė, tarp kurios auklėtinių buvo ir tokios čiuožėjos kaip Julija Lipnickaja ar Alina Zagitova.

Primename, kad Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) bei WADA kreipėsi į Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS), skųsdama RUSADA sprendimą panaikinti laikiną K. Valijevos suspendavimą.

CAS žada bylą išnagrinėti ir verdiktą paskelbti pirmadienį – prieš vasario 15 d. Pekine startuojančią individualią moterų dailiojo čiuožimo rungtį. Nepalankaus sprendimo atveju, K. Valijevai nebus leista siekti dar vieno medalio.

Kol kas ji su tautiečiais negavo ir komandų varžybose pelnyto aukso, kurio likimas taip pat kybo ant plauko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)