Deividas atviras: „Tikslas iki šiol buvo olimpinės žaidynės. Dabar tikslas – savo keliu iki jų nueiti. Norisi pačiam išsikovoti vietą, pačiam nuvažiuoti. Taip smagiau. Viską savo jėgomis. Bet yra kaip yra.“

Olimpinį debiutą Pekine lietuviškai porai padovanojo pajėgiausia Lietuvos šokių ant ledo pora Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed, kuriems Pekinas virto Uždraustuoju miestu, o vartus į jį užvėrė Pilietybės reikalų komisija – amerikietei nebuvo suteikta Lietuvos pilietybė, neįžvelgiant jos nuopelnų Lietuvai. Taigi šių metų Europos čempionate karjeros rekordą pasiekę šokėjai – užėmę aštuntą vietą ir iškovoję vietą antrai Lietuvos porai dalyvauti 2023 m. Europos dailiojo čiuožimo čempionate (P.Ramanauskaitei ir D.Kizalai) – olimpines žaidynes stebės per televiziją.

Lemtingojo skambučio, pranešusio, kad krautųsi lagaminus į Pekiną, 19-metė Paulina ir Deividas, kuris olimpinio debiuto dieną Pekine švęs 24-ąjį gimtadienį, sulaukė sausio 24-ąją, nors apie tokią galimybę buvo įspėti dar metų pradžioje.

„Buvo eilinė diena, treniravomės, darėme tai, ką ir kiekvieną dieną, tai, kas mums priklauso“, – prisiminė čiuožėja.

„Mes iki paskutinio momento tikėjomės, kad Saulius su Allison važiuos, – sako Deividas, kuriam ši žinia buvo netikėta. – Norime švaraus čiuožimo. Parodyti savo maksimumą. Žinoma, norėtume patekti į finalą, bet… Pagrindinis tikslas – pasiekti geriausią savo rezultatą“, – olimpinius tikslus dar prieš žaidynes LTOK žurnalui „Olimpinė panorama“ atskleidė Deividas, o Paulina, niurkydama ant kelių gulintį katiną, jam pritarė.

Lemtingas čempionatas

Neilo Browno ir legendinio italo Maurizio Margaglio treniruojama jaunoji šokių ant ledo pora Suomijos sostinėje Helsinkyje įsikūrusi visai jaukiai ir šeimyniškai. Tačiau pora juodu tik ant ledo.

„Mes kaip brolis ir sesuo. Geriausi draugai“, – sako Paulina. Ir pratrūksta juoku pasakodama, kad Deividas nuomojamame bute vienintelis vyriškis tarp keturių merginų – kartu su lietuviais butą nuomojasi čiuožėja japonė, atstovaujanti Suomijai, ir dvi jos katės.

Poroje P.Ramanauskaitė ir D.Kizala čiuožia dvejus metus. Tačiau bičiulystė juodu sieja jau gerą dešimtmetį. Dar nuo tų laikų, kai Paulina siekė solo čiuožėjos karjeros, o Deividas tiesė savo kelią į šokių ant ledo aukštumas. Lemtingas įvykis, suvedęs juos į porą, – 2019 m. Europos čempionatas, kuriame Paulina lūžus pačiūžai patyrė traumą. Ilgas gydymas ir liekamieji reiškiniai, dėl kurių ji nebegalėjo atlikti šuolių, privertė jaunąją čiuožėją susimąstyti apie tolesnę karjerą.

„Pagalvojau, kad viskas, reikia baigti su čiuožimu, nes ir psichologiškai labai pavargau“, – prisimena Paulina.

Artėjo Kalėdos. Deividas, kuris tuo metu treniravosi JAV, kaip tik rengėsi grįžti namo. Jaunuoliai susirašė, jog būtų smagu susitikti.

„Išvažiavau pas tetą susitaikiusi su mintimi, kad nebečiuošiu, ir man paskambino Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė, paklausė, gal aš norėčiau pabandyti čiuožti su Deividu. O po dviejų dienų kaip tik buvome sutarę su juo susitikti. Mes susitikome, bet nė vienas nepasakėme nė žodžio apie tai, kad mums reikės bandyti kartu čiuožti“, – šypsosi prisimindama Paulina.
Bet po poros dienų pamėgino. „Būčiau metusi, bet kadangi man čiuožti patinka, šokinėti nereikėjo, nes dėl traumos negalėjau atlikti šuoliukų, tai taip ir likau“, – savo istorijos dalį baigia čiuožėja.

„Tuometė mano partnerė gydėsi traumą, šešis mėnesius laukiau jos. Nusprendėme, kad būtų geriau išsiskirti. Susitikome su Paulina. Dar ir su Lilija Vanagiene pašnekėjome, nusprendėme, kad gera idėja lietuvišką porą sustatyti. Taip ir išėjo“, – savo prisiminimais pasidalija Deividas, kuris į porą su Paulina stojo išsiskyręs su amerikiete Mira Polishook.

Jėgų išbandymai

Dvejus metus kartu besitreniruojanti Lietuvos pora savo jėgas varžybose pradėjo tikrinti, galima sakyti, tik šį sezoną – praėjusį nubraukė pandemija, tad jie turėjo vienintelę galimybę pasirodyti ant ledo viešai. Šio sezono startas buvo intensyvus.

„Rudenį kas antrą savaitgalį varžybos, nebuvo laiko mokslams. Net lagamino nebūdavo kada išsikrauti“, – sako Paulina.

„Tik kostiumus išsiskalbi – ir vėl važiuoji, išsiskalbi – ir vėl važiuoji“, – partnerei antrina Deividas.

Labiausiai jie džiaugiasi savo pasirodymu Vokietijoje, kur „NRW Trophy Dortmund 2021“ varžybose užėmė ketvirtą vietą ir iškovojo pirmus įskaitinius pasaulio šokių ant ledo reitingo taškus.

D.Kizala ir P.Ramanauskaitė su treneriu N.Brownu Pekino oro uoste.

Paulina patikina, kad šiandien ant ledo poroje su Deividu ji jau jaučiasi komfortiškai. Tačiau taip buvo ne visada. „Iš pat pradžių buvo labai keista. Buvau nepratusi, kad šalia manęs kažkas visada yra. Kažkaip vis norėjau daugiau erdvės. Bet įpratau. Dabar atrodo, kad taip ir turi būti“, – šypsosi jaunoji čiuožėja.

Dalyvauti varžybose su partneriu irgi smagiau – drąsiau. „O treniruotėse gal šiek tiek lengviau, kai vienas treniruojiesi, nes esi atsakingas už save patį. Žinai, ką nori padaryti, kaip ir kas. O poroje viską reikia derinti, susiderinti, žinoti, kur jis eina, kad galėčiau jį sekti. Buvo keista“, – skirtingas patirtis lygina sportininkė.

Kuriai rungčiai priklauso jos širdis? „Dar negaliu atsakyti, nes daugiau laiko praleidau čiuoždama viena. Gal kai baigsiu karjerą, tada pasakysiu“, – šypsosi Paulina, bet prisipažįsta, kad stebėdama pavienio čiuožimo atstovių pasirodymus nostalgiją tebejaučia.

Dėmesys – ir mokslams

Paulinai šie metai – ypatingas išbandymų metas. Aštuoniolikmetė ne tik intensyviai ruošiasi olimpiniam debiutui, bet ir abitūros egzaminams.

„Šis ir praėjęs mėnuo buvo sunkiausi, nes man tiesiog plyšta galva, labai baisu dėl egzaminų, – atvirai sako Vilniaus Ozo gimnazijos abiturientė, paklausta apie mokslus. – Ir kai tik sezonas pasibaigs, aš iš karto važiuosiu į Lietuvą mokytis, papildomai samdysiu mokytojus, kad kuo geriau galėčiau išlaikyti egzaminus. Kai grįšiu į Lietuvą, užsidarysiu savo kambaryje su knygomis ir turbūt kalbėsiu tik su mokytojais.“

Gyvenant toli nuo Lietuvos, kai nėra, kas paaiškina, o po treniruočių grįžus namo vadovėliams atsiversti ne visada užtenka jėgų, mokytis išties sudėtinga. Tad nenuostabu, kad mintys apie mokslus kartais pasiveja ir ant ledo.

„Bet vis tiek mes kiekvieną dieną ateiname ir darome tai, ką mums reikia, savo maksimumą. Kartais Deividas pataiso man nuotaiką, – kaip pavyksta tvarkytis su įtampa, pasakoja jaunoji sportininkė ir patikina, kad silpnumo akimirkos ant ledo nedažnos. – Ant ledo daugiausia galvoju apie čiuožimo reikalus.“

Deividas – Lietuvos sporto universiteto pirmakursis. „Mokytis nelengva“, – net ir taip sakant nedingsta šypsena nuo šokėjo lūpų. Tačiau studentiški reikalai – ne abitūra. Sesiją ir mokslą jis, pasinaudodamas studentiška privilegija, sustabdė.

Ankstyva pradžia

Savo sportinės karjeros pradžios nei Paulina, nei Deividas neprisimena – abiejų jų likimą nulėmė tėvai, vos ketverių metų dukrą ir pusketvirtų sūnų supažindinę su pačiūžomis.

„Tėvai norėjo, kad nuo mažens ką nors lankyčiau. Kaip jie pasakojo, skambinėjo į visus sporto šakų būrelius ir klausinėjo, ar priimtų, – savo karjeros pradžią, kurios pats neprisimena, perpasakoja Deividas. – Visur buvau per mažas, o kai paskambino į čiuožyklą, išgirdo: „Žinoma, galite ateiti.“

„Aš buvau hiperaktyvi. Mano mama nežinojo, ką su manimi daryti. Nuėjome į plaukimą, bet grupės buvo pilnos, pasakė, kad ateitume žiemą, tada bus vietų, bet mama pasakė negalėsianti tiek išlaukti. Ir nuvedė į čiuožimą. Dar atsimenu tą dieną, kai važiavome į ledo areną. Galvojau, Dieve, čia bus taip lengva, tik vienas du, vienas du, viena koja, kita koja – ir čiuoži, nes ką ten daugiau galima daryti? Bet klydau“, – tokią savo istoriją pasakoja Paulina.

Kažin ar galvojo tada jųdviejų tėvai, kad už rankos ant ledo nuvesti mažyliai nučiuoš su pačiūžomis taip toli? Kad vieną dieną, o toji diena bus 2022 metų vasario 2-oji, jie pakels sparnus į olimpines žaidynes? Būtent tądien Paulina ir Deividas Helsinkyje sėdo į lėktuvą, kuris nuskraidino juos į olimpinį Pekiną.

Paulinos kuprinėje yra gintarinė grandinėlė, kuri visą laiką lydi ją į varžybas, ir lūpdažis, o krūtinę šildo senelio pakabukas – jis visada ant merginos kaklo. Galbūt savąjį pakabuką stipriau prie krūtinės tądien glaus ir Deividas. O jau vasario 12-ąją jie ant olimpinio ledo pradės pačiūžomis rašyti savo olimpinį sportinės karjeros puslapį.