Dėl K. Valijevos, kuri anksčiau šią savaitę olimpiadoje pelnė auksą savo šalies komandai, atvejo Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) spręs iki vasario 15-osios, kai 15-metė čiuožėja turi dalyvauti olimpiados individualiose rungtyse, sakoma Tarptautinės testavimo agentūros (ITA) pranešime.

Tai paaiškina, kodėl Pekine šią savaitę neįvyko medalių įteikimo dailiojo čiuožimo komandoms ceremonija.

T. Valijevos mėginyje buvo rasta trimetazidino – medžiagų apykaitą paveikiančio preparato, skiriamo gydant krūtinės anginą ar svaigulį. Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) jį yra uždraudusi, nes šis vaistas didina kraujotakos veiksmingumą ir gali padidinti ištvermę.

ITA nurodė, kad K. Valijeva mėginį pateikė per Rusijos čempionatą gruodžio 25 dieną, bet teigiamas testo rezultatas tarptautiniu mastu akredituotoje laboratorijoje nebuvo patvirtintas iki vasario 8-osios.

Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) laikinai suspendavo K. Valijevą. Ji nebūtų galėjusi dalyvauti olimpiadoje, bet čiuožėja sėkmingai užginčijo sprendimą, todėl draudimas vasario 9 dieną buvo atšauktas.

Ji jau dalyvavo komandinėse varžybose ir tapo pirmąja per istoriją moterimi, atlikusia keturgubą šuolį olimpinėse varžybose. Tai padėjo rusų komandai laimėti.

Kamila Valijeva Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse

Dabar TOK sako, kad užginčys sprendimą atšaukti K. Valijevos suspendavimą.

„Pagal Pasaulinį antidopingo kodeksą WADA, Tarptautinė čiuožimo sąjunga (ISU), RUSADA ir TOK turi teisę Tarptautiniame sporto arbitražo teisme apskųsti sprendimą atšaukti laikiną suspendavimą. TOK pasinaudos savo teise pateikti apeliaciją“, – sakoma ITA pareiškime.

Kad K. Valijevos organizme buvo rasta draudžiamų širdies vaistų, anksčiau pranešė rusų žiniasklaida.

Pekino žaidynėse rusų sportininkai rungtyniauja kaip Rusijos olimpinio komiteto (ROK) komanda, nes jų šaliai buvo uždrausta dalyvauti dėl valstybės remtos didelio masto dopingo schemos, pasitelktos per 2014 metų Sočio olimpines žaidynes.

Kamila Valijeva
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)