Ant baltų skafandrų – užrašai „Myliu tave Hanyu“. Gražus skambesys, išvertus į lietuvių kalbą. Dieną po dienos, nežinodami kada į Pekiną atskris Japonijos ledo žvaigždė, oro uoste su aprašinėtais kostiumais darbavosi savanoriai. Jų veidų nepamatysi, bet nuo galvos iki kojų apsimuturiavę Y. Hanyu gerbėjai spėjo patraukti fotografų dėmesį.

Japonų ledo genijaus laukė ne tik jie.

Tai jau buvo panašu į tikrą olimpinį detektyvą. Milijonai azijiečių visą savaitę ieškojo Y. Hanyu. Tiksėjo paskutinės dienos iki starto vyrų dailiojo čiuožimo varžybose, o paties populiariausio olimpinių žaidynių dalyvio Pekine niekur nesimatė.

„Atrodo, jog visas pasaulis ieško Hanyu“. Tokia žinutė „Weibo“, viename populiariausių Kinijos socialinių tinklų, per parą buvo peržiūrėta 30 milijonų kartų.

Ledo dievuko Pekine pasigedę aistruoliai ištisas dienas ieškojo, kur gi dingo olimpinis čempionas.

Japonijos žiniasklaidoje netgi pasirodė gandai, kad Y. Hanyu susirgo koronavirusu. Kol likusieji olimpiados čiuožėjai nuo ryto iki vakaro skubėjo į treniruotes Pekine, japonas nesirodė. Nei Pekine, nei savo gimtinėje.

Milijonai gerbėjų pamatė tik vieną vaizdo įrašą, kurį išplatino Japonijos dailiojo čiuožimo federacija. Jame Y. Hanyu prašė iš savo gerbėjų palaikymo ir pažadėjo, kad tikrai atliks keturgubą akselį olimpinėse žaidynėse. Tik niekas nežinojo, kada tas vaizdo įrašas buvo sukurtas.

Ir štai po ilgų spėlionių ir laukimo, likus vos dviem dienoms iki olimpinio pasirodymo, ledo genijus atvyko į Pekino oro uostą.

Kas be ko, jį pasitiko „baltieji žmogeliukai“ su palaikymo užrašais ir širdelėmis išmargintais kostiumais.

Yuzuru Hanyu atvyko į Pekiną

„Dabar olimpinės žaidynės tikrai prasidėjo“, – tokiomis žinutėmis mirgėjo socialiniai tinklai.

O štai pirmoji žinutė, su nuotraukomis iš oro uosto, tame pačiame kiniškame „Weibo“ susilaukė 220 milijonų peržiūrų.

Nežinia, ar Y. Hanyu į Pekiną vėlavo dėl koronaviruso, bet ir į Pjongčango olimpines žaidynes jis atvyko gerokai vėliau nei konkurentai. Skrydis iš Japonijos į Pekiną – vos keturios valandos, o ir laiko skirtumas – tik valanda.

Bet kuriuo aveju, Y. Hanyu ant olimpinės scenos pasirodys beveik be treniruočių Pekine. Į šį žmogų nukryps milijonų gerbėjų akys, niekas nesulauks tokio spaudimo, kiek šis čiuožėjas.

O dabar antroji jo istorijos ir jo kelionės į Pekiną dalis. Dar niekada prieš olimpines žaidynes nebuvo tiek daug kalbama apie šuolį. Vieną šuolį.

Y. Hanyu sieks tapti pirmuoju čiuožėju istorijoje, atlikusiu keturgubą akselį. Tai beveik penki apsisukimai ore. Ir tai pats sudėtingiausias iš visų 6 šuolių dailiajame čiuožime.

Dar neseniai apie tokį šuolį buvo sakoma „galime tik pasvajoti“. Ar taps dukart olimpinis čempionas pirmuoju istorijoje, apsisukusiu ore penkis kartus?

Būtent tokia yra pagrindinė Y. Hanyu misija Pekine. Gal ir keistai skamba, kai vienas šuolis tampa didesniu tikslu už olimpinį auksą. Bet tai iš dalies tikra tiesa.

Japonas įrodė ant ledo viską, ką galėjo – du kartus iš eilės tapo olimpiniu čempionu, turi savo kolekcijoje visus tarptautinius čempiono titulus, gerino daugybę pasaulio rekordų. Ne tūkstančiai, ne milijonai, o šimtai milijonų azijiečių „kraustosi iš proto“ dėl šio japonų čiuožėjo.

Dabar šis ledo genijus nori kitokio pirmo karto. Ekspertai supranta, kodėl keturgubas akselis Yuzuru toks ypatingas ir svarbus.

„Gali būti, kad Yuzuru labiau nusivils neatliktu akseliu, nei nelaimėtu titulu. Visą sezoną jo dėmesys buvo sutelktas į šį šuolį. Jis puikiai supranta, kad trečią kartą laimėti auksą bus nepaprastai sunku. O štai atlikti akselį jis tikrai gali ir tą jau įrodė per treniruotes“, – „Ice talk“ tinklalaidėje kalbėjo vienas garsiausių dailiojo čiuožimo ekspertų Jackie Wongas.

Ekspertai įsitikinę, kad jei ne Y. Hanyu, tai niekas kitas greitoje ateityje neatliks keturgubo akselio.

Dar lapkritį Y. Hanyu patyrė kojos traumą ir praleido visą tarptautinių varžybų sezono dalį.

Dalyvavo tik nacionaliniame čempionate, ten iškovojo auksą ir garantuotą vietą Japonijos rinktinėje. Ten bandė atlikti keturgubą akselį, bet nesėkmingai.

Pagrindiniu favoritu Pekine triumfuoti vyrų ledo varžybose vadinamas amerikietis Nathanas Chenas. Būtent jis dominuoja ant ledo pastaruosius trejus metus. Jo kova su Y. Hanyu bus viena laukiamiausių Pekine.

Apklausos duomenys rodo, kad dailusis čiuožimas – daugiausiai susidomėjimo sulaukianti sporto šaka olimpiadoje. Antrą ir trečią vietas dalijasi ledo ritulys ir šuoliai su slidėmis.

Įdomu, kad didžiausio susidomėjimo dailusis čiuožimas sulaukia ne tik tokiose šalyse kaip Rusija ar JAV, bet ir Meksikoje.

Egzotiška dailiajame čiuožime valstybė pirmą kartą per 30 metų turės savo atstovą olimpinėse žaidynėse. Vyrų varžybose pasirodys Domovanas Carrilo. Būtent jam buvo patikėta garbė nešti Meksikos vėliavą per atidarymo ceremoniją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)