Nuo 6 ryto iki vėlaus vakaro ant Pekino ledo šurmuliuoja čiuožėjai – geriausi pasaulio ledo meistrai ruošiasi olimpinių žaidynių startui. Čia galima išvysti ir ryškiausias moterų varžybų favorites – tris paaugles iš Rusijos 15-metę Kamilą Valijevą, 17-metes Aleksandrą Trusovą ir Aną Ščerbakovą.

Tiek žiniasklaidos atstovų, kiek susirinko į pirmąją šių jaunųjų rusių treniruotę, Pekine dar nesulaukė niekas kitas. Tiesa, čiuožėjoms buvo uždrausta bendrauti su žurnalistais – esą toks nurodymas buvo duotas iš Rusijos komandos vadovų.

Olimpinės dailiojo čiuožimo varžybos kelia didžiulį ažiotažą. O ar Pekine buvo galima laukti kažko panašaus, kas įvyko serbų teniso žvaigždei Novakui Džokovičiui Australijoje?

Aleksandra Trusova

Olimpinės COVID-19 išimtys

Pagal olimpinių žaidynių saugumo reglamentą, nepasiskiepiję sportininkai privalo tris savaites karantinuotis Kinijoje.

„Nemanau, kad tai yra kažkokia bausmė. Nuo rugsėjo žinojau, kad jei dalyvausiu olimpiadoje, turėsiu tris savaites karantinuotis Pekine“, – sakė nepasiskiepijusi 34-erių P. Kummer, kuri laimėjo aukso medalį 2014 m. Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse.

COVID-19 taisyklės Kinijoje itin griežtos, bet Rusijos čiuožėjos jų nepažeidžia. Pekino olimpinėse žaidynėse taikoma išimtis jaunesniems nei 18 metų sportininkams.

Rusijos dailiojo čiuožimo federacijos generalinis direktorius Aleksandras Koganas patvirtino, kad nepilnamečiai ne tik gali atvykti nesiskiepiję, bet ir neprivalo tris savaites izoliuotis Pekine.

Pritaikius išimtį, Rusijos ledo paauglės Pekine jau ruošiasi medalių šturmui. Išskirtinis žiniasklaidos dėmesys nukreiptas į šias fenomenalias čiuožėjas. Joms moterų varžybose Pekine prognozuojami visi trys medaliai – olimpinis auksas, sidabras ir bronza.

Auksas prognozuojamas Rusijai ir komandinėse dailiojo čiuožimo varžybose.

Tiesa, itin sugriežtinta kontrole rusai stebisi. Į Pekiną dirbti ir komentuoti varžybų atvykęs vienas garsiausių visų laikų Rusijos čiuožėjų Aleksejus Jagudinas pripažįsta, kad dar niekada olimpiadoje nesijautė toks suvaržytas.

„Čiuožėjai ir treneriai gyvena viename burbule, žiniasklaidos atstovai ir komentatoriai kitame. Mes negalime vieni pas kitus nuvykti. Negalime apskritai niekur išeiti. Toks jausmas, kad išeiti iš viešbučio, lyg atvykti į oro uostą Rusijoje. Ir taip kiekvieną kartą – jie tikrina mūsų drabužius, kitus daiktus ir panašiai“, – pirmaisiais įspūdžiais su sport-express.com dalijosi buvęs garsus čiuožėjas.

Ikipandeminiais laikais būdavo sakoma, kad į dailiojo čiuožimo varžybas atvyksti pasiruošęs, arba nepasiruošęs. O tada arba tave lydės sėkmė, arba ne. Dabar sėkmės reikia du kartus – ne tik ant ledo, bet ir laukiant testo atsakymo rezultato. Ir taip kiekvieną dieną.

Persirgo virusu po kelis kartus

Oficialios informacijos nėra, tačiau Delfi šaltiniai Maskvoje patvirtino, jog beveik visi Rusijos dailiojo čiuožimo meistrai dar iki vakcinų sukūrimo persirgo koronavirusu. Kai kurie ir po du kartus.

Būtent dalyvaudami vienose iš varžybų Rusijoje, pandemijos pradžioje COVID-19 užsikrėtė Lietuvos šokių ant ledo pora Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.

Per pandemiją, kol pasaulis dar neturėjo vakcinų, daugelis nacionalinių čiuožimo federacijų laikėsi gerokai atsargesnio požiūrio nei Rusija.

Kol Europa ir Šiaurės Amerika atšaukinėjo vienas varžybas po kitų, Rusijos čiuožimas gyveno įprastu ritmu. Maža to, po varžybų vyko vakarėliai su šokiais ir dainomis.

„Pneumonija” – tokia diagznozė buvo įrašyta prie pasaulio čempionės A. Ščerbakovos dokumentų, nors buvo vieša paslaptis, jog likus mėnesiui iki nacionalinio čempionato ji sirgo koronavirusu.

Ana Ščerbakova

„Nesvarbu, kokia mano būklė, aš noriu eiti ir parodyti viską, ką galiu. Negalėsiu sau atleisti, jeigu nebandysiu. Rusijos čempionate sprendžiasi viso sezono likimas – reikia laimėti medalį, kad patektum į nacionalinę rinktinę. Negalėčiau sėdėti namuose ir žiūrėti, kaip kiti varžosi“, – viename interviu yra kalbėjusi A. Ščerbakova.

Rusijos olimpiečiai, išskyrus nepilnamečius, pasiskiepiję Sputnik vakcina. Dar neseniai vykusiose Dakaro ralio lenktynėse tie Rusijos lenktynininkai, kurie buvo pasiskiepiję Sputnik vakcina, negalėjo atvykti į varžybas.

Bet Kinija uždegė žalią šviesą rusiškoms COVID-19 vakcinoms: žiemos olimpiadoje užtenka ir „Sputnik V“ skiepų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)